Vlokkentest en vruchtwaterpunctie vergoeding

Een vlokkentest en vruchtwaterpunctie krijgt u vergoed door uw zorgverzekering wanneer u een indicatie hiervoor heeft. Wat zijn een vlokkentest en vruchtwaterpunctie en wanneer heeft u recht op de vergoeding hiervan?

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is een vlokkentest en vruchtwaterpunctie?

Een vlokkentest en vruchtwaterpunctie zijn prenatale onderzoeken die aangeboren afwijkingen kunnen opsporen. De vlokkentest en vruchtwaterpunctie worden alleen uitgevoerd in de volgende situaties:

  • Indien bij prenatale screening een verhoogde kans op een afwijking geconstateerd is.
  • Als de moeder 36 jaar of ouder is tijdens de 18e week van de zwangerschap.
  • Wanneer de moeder medicijnen gebruikt die schadelijk kunnen zijn.
  • Bij aangeboren afwijkingen in de familie of bij eerdere kinderen.
  • Als de zwangerschap voortkomt uit een ICSI behandeling.

Vlokkentest

Een vlokkentest wordt uitgevoerd tussen de 11e en 14e week en kan bepaalde aangeboren afwijkingen aantonen. Een vlokkentest kan bijvoorbeeld testen op het Syndroom van Down, maar niet op een open ruggetje. Bij een vlokkentest wordt een stukje van de placenta weggenomen en onderzocht in het laboratorium. De test is niet schadelijk voor het kind, maar leidt wel in drie tot vijf op de 1000 gevallen tot een miskraam.

Vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd rond de 16e week en toont mogelijke afwijkingen aan. Een vruchtwaterpunctie kan wel een open ruggetje of het ontbreken van de hersenen aantonen. Bij een vruchtwaterpunctie wordt een beetje vruchtwater met cellen van het ongeboren kind weggenomen. Deze cellen worden getest in het laboratorium. Ook deze test is niet schadelijk voor het kind, maar leidt in drie tot vier op de 1000 gevallen tot een miskraam.

Wanneer u tot de bovenstaande situaties behoort mag u zelf kiezen of u de test laat uitvoeren, dit is niet verplicht. U kunt hierover praten met uw huisarts of gynaecoloog en de voor- en nadelen van een test bespreken.

Vergoeding vlokkentest en vruchtwaterpunctie

Wanneer u onder de bovenstaande situaties valt en dus een indicatie hebt, krijgt u de vlokkentest en vruchtwaterpunctie volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u geen indicatie, dan is het ook niet mogelijk om de onderzoeken uit te laten voeren op eigen kosten. De aanvullende verzekering geeft geen extra vergoeding.

Eigen risico van toepassing

Het eigen risico is van toepassing op de vergoeding van een vlokkentest en vruchtwaterpunctie, voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Verwijzing nodig

Om deze testen vergoed te krijgen heeft u een verwijzing nodig.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Voor een volledige vergoeding gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder. VGZ en Bewuzt hebben met alle ziekenhuizen contracten. Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract, dan krijgt u mogelijk maar een deel vergoed.

Korting op uw VGZ zorgverzekering

Bij VGZ bent u uitstekend verzekerd. UnitedConsumers biedt u 10% korting op de reguliere VGZ zorgverzekering of simpelweg een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bespaart u iedere maand op uw vaste lasten en houdt u simpelweg meer geld over om te besteden aan leuke dingen. Geen gedoe, wel het voordeel.

Meld u direct aan

Lees ook

Vergoeding IUI
Vergoeding IVF
Vergoeding adoptie
Vergoeding abortus
Vergoeding miskraam