Revalidatie in Nederland: vergoeding vanuit de zorgverzekering

Soms bent u na een operatie of behandeling niet direct weer op de been en moet u eerst revalideren in Nederland. Vanuit de basisverzekering krijgt u in veel gevallen een vergoeding voor revalidatie in Nederland.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Revalideren in een revalidatiecentrum

Revalideren is het herstellen na een behandeling of operatie of na een ongeval. Dit kan zowel lichamelijk als psychisch herstel zijn. Meestal is fysiotherapie voldoende, maar soms is een traject in een revalidatiecentrum belangrijk voor juist herstel. Een revalidatiecentrum is een gespecialiseerd behandelcentrum waar ze veel kennis hebben van revalidatieprocessen en ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig wordt. Daarnaast is het verminderen of laten verdwijnen van uw handicap ook het doel van een revalidatiecentrum.

Vergoeding revalidatie in Nederland

Vanuit de basisverzekering krijgt u een vergoeding voor revalidatie in Nederland in de volgende situaties:

  • Wanneer u een handicap heeft als gevolg van een aandoening in uw centrale zenuwstelsel.
  • Als u een handicap heeft die u beperkt in uw bewegingsvermogen.
  • Ouderen die uit het ziekenhuis komen na een behandeling.

Revalideren in Nederland of in het buitenland wordt alleen vergoed wanneer het doeltreffend is, wat wil zeggen dat de handicap hiermee verminderd of verholpen wordt. Daarnaast moet deze zorg zelfstandiger worden als doel hebben. Zodra dit beide het geval is, krijgt u revalidatie in Nederland vergoed vanuit de basisverzekering.

Aan de hand van uw klachten wordt bepaald wat voor revalidatietraject bij uw situatie past. Dit kan onder andere een quickscan of oncologische revalidatie zijn, maar in de meeste gevallen is het zorg van een fysiotherapeut. Deze zorg van de fysiotherapeut valt dan niet onder beweegzorg maar onder het revalidatieproces en dit krijgt u dus vergoed vanuit de basisverzekering.

Eigen risico van toepassing

Op zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering is voor iedereen van 18 jaar en ouder het eigen risico van toepassing.

Toestemming nodig

Voor een vergoeding van revalidatie in Nederland heeft u toestemming nodig van VGZ/Bewuzt. Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan vraagt die de toestemming voor u aan. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dient u zelf toestemming aan te vragen.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Ga naar een fysiotherapeut of revalidatiecentrum waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft voor een optimale vergoeding. VGZ en Bewuzt hebben met veel therapeuten en revalidatiecentra contracten waardoor er altijd één in uw buurt is. Gaat u naar een fysiotherapeut of revalidatiecentrum zonder contract, dan krijgt u mogelijk een lagere of geen vergoeding.

Goedkope zorgverzekering

Bij VGZ of Bewuzt bent u uitstekend verzekerd voor revalidatie in Nederland en voor andere zorgsoorten. Het UnitedConsumers ZorgCollectief biedt u 10% korting op de reguliere VGZ zorgverzekering en een scherpe premie op de Bewuzt zorgverzekering. Hierdoor bent u uitstekend verzekerd en houdt u iedere maand simpelweg meer geld over voor een leuker leven. Dat is wat we doen.

Meld u gratis aan

Lees ook

Vergoeding revalidatie in het buitenland