Stress: vergoeding voor zorg bij stress

Stress, iedereen heeft er weleens last van. Wanneer stress te vaak terugkomt of te lang aanwezig blijft, is het belangrijk om stress te laten behandelen. Van stress kunt u namelijk veel lichamelijke klachten krijgen zoals darmklachten, maar ook huidklachten als eczeem. Uiteraard kan stress ook leiden tot psychische klachten en stoornissen. Herken en behandel stress dus op tijd.

Stress symptomen: herken ze op tijd!
Psychische stress symptomen zijn stemmingswisselingen, gevoeligheid voor prikkels, neiging tot verslaving, concentratieproblemen, angst, paniekaanvallen, geheugenverlies en neerslachtigheid. Lichamelijke stress symptomen zijn onder andere vermoeidheid, hyperventilatie, beperkt zicht, buikpijn, slapeloosheid, gevoel van uitputting, spierpijn, hoge bloeddruk en trillende handen. Stress symptomen zijn soms moeilijk te herkennen. Twijfelt u, dan is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan.

Vergoeding voor stress behandelingen
Wanneer u last heeft van stress, kunt u eerst zelf aan de slag met mindfulness. VGZ heeft een speciale mindfulness coach app ontwikkeld, die voor iedereen gratis te downloaden is. Deze mindfulness app leert u beter om te gaan met stressvolle situaties en om meer in het hier en nu te leven. De app bevat oefeningen die u leren beter te ontspannen en zelfbewuster te worden. De oefeningen bestaan onder andere uit korte meditatiesessies die voor iedereen goed te volgen zijn. De coach app heeft u altijd bij u, waardoor u altijd even uw ontspanningsmoment kunt nemen.

Blijft de stress in uw lichaam en kunt u zich maar niet ontspannen? Dan is het belangrijk om naar uw huisarts te gaan om uw klachten te bespreken. De huisarts wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. Uw huisarts bepaalt welke zorg u nodig heeft.

Mindfulness training
Mindfulness is een combinatie van de wetenschap, medische kennis, psychologie, meditatie en yoga. U kunt een mindfulness training volgen waarbij u leert beter met stress om te gaan, meer rust te krijgen en te ontspannen. Heeft u een VGZ aanvullende verzekering? Dan krijgt u een mindfulness training vergoed tot € 350,- per kalenderjaar, wanneer u naar een MBCT of MBSR training gaat. U heeft voor deze training een verwijsbrief nodig van de huisarts.

Psychische hulp
Wanneer stress klachten leiden tot psychische klachten of een psychische stoornis, verwijst uw huisarts u door naar een psycholoog. Dit valt onder psychologische zorg en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Korting op uw VGZ zorgverzekering
Wanneer u zich aanmeldt bij het UnitedConsumers ZorgCollectief krijgt u 10% korting op de VGZ zorgverzekering of een voordelige premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo profiteert u maandelijks van premievoordeel, waardoor u meer geld overhoudt voor bijvoorbeeld een weekend weg! U verdient meer.

Bereken uw premiekorting