Zorgverzekering 2020

5 redenen om voor VGZ te kiezen

  • Kies zelf uw huisarts
  • 5% korting op de basisverzekering
  • 15% korting op alle aanvullende verzekeringen
  • UnitedConsumers service met VGZ kwaliteit
  • Uitstekend verzekerd voor de beste prijs

Wachtlijstbemiddeling

Wanneer u een behandeling nodig heeft bij een specialist, wordt u door uw huisarts doorverwezen. Het is mogelijk dat u op een wachtlijst komt te staan voordat u aan de beurt bent. Op deze pagina leggen wij u uit wat de toelaatbare wachttijden zijn en hoe wachtlijstbemiddeling u kan helpen om sneller behandeld te worden.

Wat is wachtlijstbemiddeling?

Als u een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan die niet-spoedeisend is, komt u op een wachtlijst te staan. De wachttijden op deze lijsten mogen echter niet de vastgestelde normen overstijgen. Dreigt dat wel zo te zijn, dan biedt wachtlijstbemiddeling een uitkomst.

Wachtlijstbemiddeling helpt u een plek te vinden bij een andere zorgverlener, zodat uw wachttijd binnen de norm blijft. Dit is een gratis service die VGZ aan haar verzekerden biedt via de UC zorgverzekering.

Hoe werkt wachtlijstbemiddeling?

VGZ zoekt samen met u naar een zorgaanbieder die de behandeling ook uitvoert, maar met een kortere wachttijd. In 70% van de gevallen vindt VGZ een goed alternatief, waardoor u eerder behandeld kunt worden.

De bemiddelaar houdt uiteraard rekening met uw woonplaats en uw bereidheid om buiten de regio te reizen. Wanneer het buitenland een optie voor u is, kan VGZ zelfs zoeken naar een snellere behandeling in België of Duitsland. Alles om u zo snel mogelijk de beste zorg te bieden.

Wanneer kunt u gebruik maken van wachtlijstbemiddeling?

Zorgaanbieders moeten binnen de zogeheten ‘Treeknorm’ zorg kunnen bieden. Wanneer u niet binnen deze norm wordt geholpen, is er sprake van een te lange wachttijd. Vindt u de wachttijd te lang, ongeacht of u wel of niet binnen de ‘Treeknorm’ wordt geholpen? Ook dan kunt u gratis gebruik maken van wachtlijstbemiddeling.

De volgende wachttijden zijn in de Treeknorm vastgelegd.

Behandeling Maximale wachttijd
Geneesmiddelen 1 werkdag
Huisartsafspraak 3 werkdagen
Paramedische hulpverlener 1 week
Eerste polikliniekbezoek 4 weken
Diagnostiek 4 weken
Poliklinische behandeling 6 weken
Klinische behandeling 7 weken
Geestelijke gezondheidszorg Maximale wachttijd
Aanmelding 4 weken
Tijd tussen aanmelding en behandeling 4 weken
Tijd tussen beoordeling en ambulante zorg 6 weken
Tijd tussen beoordeling en residentiële zorg 7 weken

Wachtlijstbemiddeling: De voor- en nadelen

Sneller aan de beurt zijn is natuurlijk het belangrijkste voordeel van wachtlijstbemiddeling. Maar wanneer u een sterke voorkeur voor een specialist of locatie heeft, is het juist vervelend als u naar een andere (poli)kliniek wordt doorverwezen.

Ook is er een nieuwe verwijzing van uw huisarts nodig en kan de nieuwe locatie dezelfde onderzoeken voorschrijven die u al eerder doorliep. Daarbij kunnen de reistijd en reiskosten ook teleurstellend zijn. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af.

Kom ik in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling?

Wachtlijstbemiddeling is mogelijk wanneer de wachttijd voor de benodigde behandeling langer is dan de Treeknorm voorschrijft of wanneer u de wachttijd zelf te lang vindt. U komt in aanmerking voor de bemiddeling bij één van de volgende behandelingen.

  • Opname in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum
  • Geestelijke Gezondheidszorg behandeling
  • Een consult bij een medisch specialist
  • Diverse onderzoeken

Wachtlijstbemiddeling aanvragen

Neem voor wachtlijstbemiddeling contact op met een VGZ-zorgadviseur. Bel naar 088 - 131 16 11 (op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur) of WhatsApp naar 06 - 83 54 18 70 (op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur). Wachtlijstbemiddeling en advies van een VGZ zorgadviseur is gratis.