Vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen alle hulp en ondersteuning gebruiken. De meeste aanvullende pakketten dekken verschillende vormen van ondersteuning voor u. En daarnaast heeft u als mantelzorger nog recht op een aantal andere vergoedingen. Goed voor elkaar.

Mantelzorg vergoeding via zorgverzekeraar

Voor mantelzorg bestaat er geen algemene vergoeding. Toch staat u er niet alleen voor. Verzekeraars bieden namelijk aanvullende mantelzorgvergoeding vanuit de zorgverzekering. Verschillende vergoedingen die mantelzorgers ondersteunen in het dagelijkse werk van mantelzorg. Denk hierbij aan vergoedingen voor cursussen, psychische hulp en respijtzorg.

Mantelzorgcursussen

Als mantelzorger wilt u dat uw naaste altijd zo goed mogelijk geholpen wordt. Een cursus over verzorging of het leren aangeven van uw grenzen kan daarbij erg helpen. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan de cursus DementieOnline. In deze cursus komen zaken aan bod waar u tegenaan loopt wanneer u voor iemand met dementie zorgt. Maar er is ook aandacht voor uw eigen houding en werkwijze in de meest uiteenlopende situaties. Deze cursus in onderdeel van de basisverzekering.

Tijdelijke zorg in een zorghotel

Mantelzorg is een zware taak en het is daarom belangrijk om uw grenzen in de gaten te houden. Het kan soms goed zijn om tijdelijk de zorg uit handen te geven, zodat u even rust heeft. Mocht u als mantelzorger tijdelijk wegvallen of bent u overbelast dan kan uw naaste verzorgd worden in een zorghotel. Een bezoek aan het zorghotel wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering ligt de vergoeding op € 100 per dag met een maximum tussen de € 1.000 en € 2.000 per jaar.

Mantelzorgmakelaar

Loopt u tegen regels aan bij de zorg voor uw naaste? Daar is de mantelzorgmakelaar voor. Hij kan u helpen met praktische dingen zoals het aanvragen van toeslagen of het regelen van extra zorg. De mantelzorgmakelaar wordt vergoed uit alle aanvullende pakketten van VGZ, behalve het Jong Basis en Jong Uitgebreid Pakket. De vergoedingen variëren van € 250 tot € 750 per kalenderjaar. Zowel een mantelzorger als –ontvanger kunnen de mantelzorgmakelaar inschakelen. Mantelzorgermakelaars zijn in heel Nederland te vinden.

Banner Mantelzorger senioren alzheimer dementie

Respijtzorg

Wordt u plotseling ziek, gaat u op vakantie of bent u om een andere reden een tijdje niet in staat om de mantelzorg uit te voeren? Dan is het prettig als een professional tijdelijk de zorg voor u overneemt. Dit heet respijtzorg. Alle aanvullende pakketten van VGZ (behalve het Jong Basis en Jong Uitgebreid Pakket) vergoeden een aantal dagen respijtzorg. Dit varieert van vergoedingen voor 4 dagen tot 15 dagen.

Respijtzorg kan gaan om opvang buitenshuis, zoals dagopvang. Maar er kan ook iemand bij de patiënt thuiskomen, zodat hij of zij in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Het kan eenmalig zijn, maar het is ook mogelijk om regelmatig respijtzorg te krijgen.

Herstellingsoord/zorghotel

Gaat u met vakantie en wilt u uw naaste in goede handen achterlaten? Dan is een herstellingsoord of zorghotel wellicht geschikt. Wie moet herstellen van een behandeling in het ziekenhuis of op de wachtlijst van een verpleeghuis staat, kan terecht in een zorghotel. Het is ook voor mensen die hun mantelzorger tijdelijk willen ontlasten, vakantie met zorg willen of herstellen van een (psychische) ziekte. De zorg is 24 uur per dag beschikbaar

Een verblijf in een zorghotel wordt een ‘eerstelijns verblijf’ of kortdurende zorg genoemd. Er wordt een vergoeding gegeven voor een tijdelijke opname vanuit de basisverzekering wanneer het wordt geregeld door het ziekenhuis. Aanvullende  verzekeringen van VGZ vergoeden € 100 per dag met een maximum van € 1000 per jaar. Let op: de kosten van een opname in een particuliere instelling worden niet altijd vergoed.

Psychologische hulp

Werken als mantelzorger is zwaar. Het kan daarom gebeuren dat u er op een bepaald punt eventjes doorheen zit. Met een groot aantal psychische problemen kunt u terecht bij de eerstelijns psycholoog, zoals bij een burn-out, stress, angsten of relatieproblemen. Bij ernstige psychische problemen wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerde psycholoog of psychiater. Zorg goed voor u zelf en uw geestelijke gezondheid. Uw basisverzekering vergoed de eerstelijns psycholoog.

Hulp zelf regelen?

Natuurlijk kunt u ook een hoop zelf regelen. Er zijn tal van websites die u in contact brengen met andere hulpverleners. Op zorgvoorelkaar.com en wehelpen.nl kunnen cliënten en (vrijwillige) hulpverleners elkaar helpen en ondersteunen. Vraagnaarelkaar.nl is een online platform om mensen in de buurt te vinden die u kunt helpen. Denk dan bijvoorbeeld aan kleine klusjes in huis waar de eigen mantelzorger niet aan toe komt.

Extra steun voor mantelzorgers

Er is ook een extraatje buiten uw zorgverzekering. Wilt u weten welke?

Bekijk de extra ondersteuningen

Handige websites