Voorkeursbeleid van een zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat de zorg in Nederland betaalbaar blijft. Daarom voert VGZ samen met andere verzekeraars het voorkeursbeleid: als er van één medicijn verschillende merken beschikbaar zijn vergoedt VGZ alleen de goedkoopste daarvan.

Zorgverzekering met 10% korting

Het UnitedConsumers ZorgCollectief biedt al tien jaar op rij één van de goedkoopste zorgverzekeringen aan in samenwerking met VGZ en sinds 2018 ook met het label Bewuzt. Zo heeft u een goedkope zorgverzekering én krijgt u betaalbare zorg.

De afgelopen jaren stegen de kosten voor medicijnen jaarlijks met 8 tot 10%. Medicijnen waren daarmee de meest onbeheersbare kostenpost van onze toch al prijzige zorg. Dit kwam met name doordat duurdere medicijnmerken de markt aan het veroveren waren. Terwijl dat nergens voor nodig is: door de strenge eisen aan medicijnen werken alle medicijnen met dezelfde werkzame stof even goed.

Hoe weet mijn huisarts welke medicijnen hij voor moet schrijven?

Met huisartsen is afgesproken dat zij tegenwoordig niet meer het medicijn (merk) op het recept schrijven, maar de werkzame stof. De apotheker weet dan welk voorkeursmedicijn u moet krijgen.

Wat als ik toch liever een ander merk wil dan het voorkeursmedicijn?

U kunt om persoonlijke redenen voorkeur hebben voor een bepaald merk. Als dit merk buiten het voorkeursbeleid valt, moet u dit echter zelf betalen.

Zijn de medicijnen in het voorkeursbeleid even goed als de duurdere varianten?

Alle medicijnen in het voorkeursbeleid voldoen op dezelfde manier aan de eisen als de duurdere merken. De werking en bijwerkingen van verschillende merken zijn altijd gelijk. Wat wel kan verschillen is de vulstof of hulpstof die nodig is om het medicijn te maken. Deze stof heeft geen invloed op de werking van het medicijn.

Wat als ik meer baat heb bij een duurder medicijn dan het voorkeursmedicijn?

Het kan zijn dat u om medische noodzaak minder of geen baat hebt bij het voorkeursmedicijn. VGZ vergoedt in dat geval een duurdere variant ook. Uw huisarts moet dan wel op het recept vermelden welk merk volgens hem nodig is voor behandeling. Ook moet hij met de letters ‘MN’ aangeven dat hij om Medische Noodzaak een ander merk voorschrijft. De apotheker regelt met dit recept de vergoeding bij VGZ. De duurdere variant valt wel onder uw eigen risico.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding op basis van medische noodzaak is er wel de voorwaarde dat u het voorkeursmedicijn al een keer eerder geprobeerd heeft.

Levert het voorkeursbeleid ook iets op?

Sinds de invoering van het voorkeursbeleid besparen we met alle verzekerden in Nederland zo’n 650 miljoen euro per jaar op medicijnen. De zorgverzekeraars hopen deze besparing de komende jaren nog verder te kunnen verhogen. Ook voor u biedt het voorkeursbeleid een voordeel: de besparing wordt deels teruggegeven aan de houders van de zorgverzekering van VGZ doordat er geen eigen risico voor medicijnen binnen het voorkeursbeleid geldt.