Nieuwe aanpak lage rugklachten

Lage rugpijn komt veel voor. 70 tot 80% van de Nederlandse bevolking krijgt hier ooit last van. Het is ook de meest voorkomende klacht bij de huisarts: jaarlijks melden zich hiermee 1,6 miljoen mensen, de helft voor het eerst, de andere helft met terugkerende pijnklachten. Er is nu een innovatieve aanpak voor waarmee u samen met uw therapeut bepaalt welk traject het beste bij u past. Met deze nieuwe aanpak is de kans dat de klachten langer wegblijven groter.

Wat zijn lage rugklachten?

Lage rugpijn zijn pijnklachten in de onderrug die zowel acuut, bijvoorbeeld bij het oppakken van iets, als geleidelijk kunnen ontstaan. Daarna geven lang staan of bepaalde houdingen of bewegingen, bijvoorbeeld bukken, opnieuw pijn. De rug kan ook stijf aanvoelen en soms straalt de pijn uit naar een been.

Waardoor ontstaan deze rugklachten?

Het antwoord hierop is veel moeilijker te geven en is bij iedere situatie anders. Bij ongeveer 5% ontstaan de klachten door een lichamelijke ziekte of afwijking, zoals bijvoorbeeld een botbreuk of een infectie. Bij de andere 95% is er niet direct een lichamelijke oorzaak gevonden, maar de pijn is hierom niet minder.

Wat we wel weten is dat bepaalde zaken ervoor zorgen dat er een hoger risico op rugklachten is. Enkele van deze factoren zijn:

  • Stress
  • Vermoeidheid
  • Zwakke rugspieren
  • Veel bukken en/of tillen
  • Zwaar lichamelijke arbeid
  • Lang in dezelfde houding zitten, zoals bijvoorbeeld lang autorijden of lang achter de computer

Het aanpakken van lage rugpijn

Het vervelende van lage rugpijn is dat de pijn vaak lang aanhoudt, of juist weer terugkomt. Dit moet daarom ook zeker niet worden onderschat. De belangrijkste tips zijn:

  • In het begin kunnen lichte pijnstillers helpen, zoals paracetamol
  • Blijf bewegen en doe oefeningen die de onderrug ondersteunen, ook als dit wat gevoelig is
  • Pak de mogelijke veroorzaker(s) van de rugpijn aan
  • Houdt de pijn langer aan, of twijfelt u? ga dan naar de huisarts en/of fysiotherapeut.

 

Back to Move: innovatieve aanpak bij lage rugpijn

De aanpak van persoonlijke begeleiding, gecombineerd met oefeningen en online instructievideo’s zorgt volgens onderzoeken ervoor dat de klachten langer wegblijven. Met het nieuwe programma Back to Move werkt u onder begeleiding aan uw herstel en leert u hoe u uw klachten onder controle kunt krijgen en houden. Naast de begeleiding van de fysiotherapeut heeft u verschillende (online) mogelijkheden die u kunt combineren, zoals oefengroepen, instructievideo’s en oefenschema’s. Zo bepaalt u samen met uw therapeut welk traject bij u past.

VGZ ondersteunt Back to Move

Net als UnitedConsumers ondersteunt VGZ nieuwe initiatieven die ervoor zorgen dat klachten langer wegblijven. Daarom wordt het innovatieve programma bij lage rugklachten ook vergoedt door de zorgverzekering van VGZ. Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van VGZ.