Leven met een dementerende partner

Hoe gaat u om met een dementerende partner? Helaas bestaat er geen handboek met het antwoord op die vraag. Hoewel de meeste mensen in hetzelfde proces terecht zullen komen wanneer hun partner dement wordt, gaat ieder daar op zijn of haar manier mee om. En dat is goed. De situatie thuis verandert constant en op steeds een ander tempo. Het is belangrijk om daarmee om te gaan op een manier die bij u past.

Als uw partner dement wordt, verandert uw relatie langzaam maar zeer zeker van een gelijkwaardige in een afhankelijke. Waar u eerst samen beslissingen nam, komt deze taak meer en meer bij u te liggen. Waar u eerst op uw partner kon leunen, wordt u zijn of haar verzorger. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Niet zonder weerstand, en zeker niet zonder verdriet. Het vraagt enorm veel van uw incasserings- en aanpassingsvermogen. En van uw geduld.

dementie

Afscheid van wat was en zou zijn

De dementie tast uw dromen en toekomstbeelden aan. Niemand is van de ene op de andere dag dement, het proces kan jaren duren. Jaren waarin u beetje bij beetje went aan de andere relatie. Waarin u vooral bezig zult zijn met afscheid nemen. Van de persoon zoals u die kende. Van zijn of haar steun. Van vertrouwde gedrags- en leefpatronen. Van de intimiteit en seksualiteit. Van uw vrijheid. En helaas ook van sociale contacten.

Neem hier de tijd voor. En doe het niet alleen. Vraag hulp in uw omgeving, deel wat er thuis gebeurt. Neem, ondanks alles, ook tijd voor uzelf. Alleen door goed voor uzelf te zorgen en af en toe afstand te nemen, kunt u uw partner blijven ondersteunen.

Mensen met dementie vertellen overigens vrijwel allemaal dat ze graag zien dat de verzorgende partner zijn eigen leven houdt en eigen dingen blijft doen. Ook uw dementerende partner heeft er baat bij dat u zich prettig voelt.

Iemand met dementie kan zeker nog genieten van uitjes. Zoek daarom samen naar wat kan, en waar uw partner plezier uit haalt. Uit eten gaan, vrienden opzoeken, een ritje in de auto of een stukje fietsen, naar de film… Probeer te zien wat nog wél kan samen.

Zelfde partner, ander karakter

Door de dementie kunnen karakter en gedrag van uw partner flink veranderen. Steeds minder lijkt hij of zij op de persoon waarmee u uw leven koos te delen. Hierdoor kunnen uw gevoelens veranderen. In plaats van die van gelijkwaardige geliefden, krijgt u meer ouder-kind gevoelens. Ook hier geldt: erken het wanneer dit gebeurt, en praat erover. Met vrienden, uw huisarts, een therapeut of met lotgenoten. U kunt ook advies vragen via het Forum of de Alzheimer Telefoon (0800-5088) bellen.

Lees over dementie

Op internet vindt u verschillende websites die meer informatie en tips delen voor mensen met dementie en hun naasten. Zo staat op de site van Alzheimer Nederland een checklist met praktische zaken die u moet regelen als uw partner dement wordt. Mocht u meer informatie willen over mantelzorg, verpleeghuizen of andere zorg gerelateerde vragen hebben, dan kunt ook altijd terecht bij uw zorgverzekering.

Lees ook

Vier jij ook Opa en Oma dag?

Terug