Anti stress tips voor een druk gezin

Ouders van nu willen veel: een leuke carrière, een groot sociaal netwerk en natuurlijk een gezin waarbinnen alles op rolletjes loopt. O ja, een beetje tijd voor zichzelf om te sporten of voor een hobby is ook welkom. Hoe houdt u als vader of moeder al die ballen in de lucht zonder stressklachten te krijgen? Kijk eens naar deze tips.

Tip 1: Vraag (en accepteer) hulp

Hulp vragen een teken van zwakte? Integendeel. Hulp vragen bewijst dat iemand in staat is verantwoordelijkheid te nemen voor zijn / haar leven, welzijn of werk. Door geen hulp te vragen als het nodig is, doet u zichzelf tekort. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen graag helpen. Win-win dus.
Hulp vragen kan vaak al dichtbij. Vraag uw partner iets van u over te nemen als u het gevoel heeft over te lopen, zoals de kinderen van school te halen of langs de supermarkt te gaan. Lukt dat niet, vraag dan uw buren, familie of een ouder van school. Blijft het lastig om hulp te vragen? Draai het eens om. Zou u ‘nee’ zeggen als iemand ú vroeg?

druk gezin

Tip 2: Maak duidelijke afspraken over wie wat doet thuis

Het is onbegonnen werk alles alleen te doen. En het levert onnodig stress en frustratie op als iets blijft liggen of half gedaan wordt. Daarom: maak thuis duidelijke afspraken over wie wat doet. Denk niet alleen aan huishoudelijke klussen als de boodschappen, stofzuigen en de was, maar ook aan het brengen en halen van de sportende, muziek makende en spelende kinderen.

Over de kinderen gesproken: wist u dat er een overzicht bestaat van welk klusje zij op welke leeftijd kunnen doen? Zo kunnen peuters onder andere hun jas en schoenen op de juiste plek zetten en hun speelgoed opruimen. Kleuters kunnen tafel dekken en afruimen. Zes- tot achtjarigen kunnen helpen bij het koken, de was ophangen en het aanrecht of een wastafel afnemen met een doek, en negen- tot twaalfjarigen kunnen stofzuigen, het toilet schoonmaken en een wasmachine aanzetten. Pubers kun je vragen te koken of het gras te maaien.

Niet alleen wordt uw to-do lijstje zo korter: u leert uw kinderen hun verantwoordelijkheden te nemen.
Accepteer wel dat uw kind (of partner) een klus anders aanpakt dan u. Laat het los. Te veel controle willen hebben, levert alleen maar extra stress op.

Tip 3: Maak keuzes

Natuurlijk vindt uw kind het leuk als u aan de lijn staat bij het sporten op zaterdag. Maar misschien is uw kind wel meer gebaat bij een vader of moeder die in de tussentijd de weekendboodschappen doet, en daardoor ’s middags écht tijd voor hem / haar heeft. En natuurlijk is het prettig wonen in een schoon en opgeruimd huis, met een volle koelkast en de was netjes gestreken in de kast. Maar hoe belangrijk is dat voor uw kind, als er geen tijd overblijft (of als u te moe bent) voor een voorleesmomentje voor het slapengaan? Rust begint bij accepteren dat niet alles kan (of hoeft!). Maak daarom keuzes in wat u doet, en wanneer. En pak een boek. Die vaatwasser wacht wel tot morgen. 

Tip 4: Stel kwaliteit boven kwantiteit

U hoeft niet urenlang achter elkaar uw kinderen bezig te houden. Spreek liever met ze af dat u eerst het strijkgoed wegwerkt, en dán een spelletje met ze doet. En leg tijdens dat spelletje uw telefoon weg. Geef ze uw onverdeelde aandacht en laat ze daarna weer zelf spelen. Dan kunt u mooi die mailtjes even beantwoorden. Niet alleen waarderen uw kinderen die duidelijke scheiding tussen samen en alleen spelen: ook voor uzelf is het rustiger om uw aandacht op één activiteit te richten.
Kwaliteit boven kwantiteit kan ook gelden voor uw sociale contacten. Maak keuzes naar welke etentjes, bijeenkomsten en borrels u gaat. U hoeft niet overal bij te zijn: kies voor die activiteiten die u energie opleveren (en die passen in uw agenda).

Tip 5: Begin bij uzelf

Ook al heeft u het nog zó druk en is het zó hectisch in uw gezin: maak tijd voor uzelf. Alleen zo kunt u de batterij blijven opladen. Zonder rustmoment voor uzelf loopt uw stressniveau steeds verder op, en kunt u wachten op (fysieke) klachten. Plan daarom rustmomenten in. Hoe zo’n rustmoment eruit ziet, verschilt per persoon. De een gaat een dagje naar de sauna, de ander gaat sporten en weer een  ander doet dagelijks een mindfulness oefening van tien minuten of gaat na het eten een blokje om. Wát u doet is niet belangrijk, als het maar bij u past en ontspanning brengt. U zult merken dat dit beter is voor uwzelf, uw gezin en uw gezondheid.

Tip 6: Samen leuke dingen ondernemen
Het begint bij uzelf, maar samen dingen ondernemen is ook erg goed tegen de stress. U kent dat wel: u heeft een sportabonnement, maar gaat sporadisch een keertje naar de sportschool. Vraag uw partner, vrienden of kinderen om mee te gaan sporten! Samen sporten is leuker. Bovendien is het fijn dat u elkaar kunt motiveren om te gaan sporten. Maak er een wedstrijd van! Wanneer u partner een dag overlast mag uw partner u het aankomende weekend trakteren op iets lekkers.

Lees ook

De kracht van een goede nacht

Terug