De paden op, de lanen in. Blarenvrij!

Wandelen is, net als hardlopen, steeds populairder geworden. En terecht: het is een ideale manier van gezond bewegen, met minimale kans op klachten aan bijvoorbeeld knieën en enkels. En het is leuk: wandelen kan altijd en overal en is een perfecte manier nieuwe plekken te ontdekken, zowel dicht bij huis als ver(der) weg. Kortom: trek die wandelschoenen aan en ga op pad!

Blarenvrij wandelen

Maar wacht even: wandelen kan wel zeker klachten opleveren. Vraag maar aan een willekeurige deelnemer van de Nijmeegse Vierdaagse. Want wie lange afstanden wandelt, heeft grote kans op blaren. Wees dus goed voorbereid als u op pad gaat. Al zijn er helaas geen garanties, de volgende preventieve methoden zijn het proberen waard:

1. Koop goede wandelschoenen. Elke voet is anders, maar ook waar u wandelt en welk type wandeling u maakt, bepaalt welke schoen voor uw voeten het best is. Laat u goed adviseren.
2. Loop uw schoenen goed in. Begin met kleine wandelingen en bouw op. Loop nooit die 50 kilometer op nieuwe schoenen!
3. Gebruik speciale wandelsokken. Deze zijn zo gemaakt dat ze zorgen voor een goede vochtafvoer en de voettemperatuur reguleren. Een vochtige huid vergroot namelijk de kans op blaren. Kies sokken waarin geen voelbare naden zitten, die vervelende drukpunten kunnen veroorzaken. Neem bij lange afstanden een extra paar droge sokken mee. Zo houdt u uw voeten zo droog mogelijk.
4. Let op de drukpunten op uw voeten. Hier ontstaan sneller blaren. Bekende drukpunten zijn de hiel, de voorvoet en de kleine tenen.
Sommige wandelaars zweren bij de Friese methode (een strook vette watten tussen de tenen geregen), anderen hebben baat bij het preventief afplakken van drukpunten. Hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar, die goed vochtdoorlatend, rekbaar en huidvriendelijk zijn.
5. Verzorg uw voeten goed. Was ze het liefst alleen met water en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Zeep zorgt voor een droge huid, waarop eelt en kloven sneller vormen. Ook tast het de natuurlijke beschermende flora op de huid aan, met als gevolg dat bacteriën en schimmels de huid kunnen binnendringen.
Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème. Let wel: vaseline en uierzalf sluiten de huid af en zijn daardoor ongeschikt als voetcrème.

Blaren laten behandelen

Heeft u toch een blaar op uw voet? Lees dan op de site van Het Nederlandse Rode Kruis hoe u deze het best kunt (laten) behandelen.

Lees meer

Griep
Hooikoorts
Ziek zijn op vakantie
Gezond zonnen: het kan
Keuzestress bij pijnstillers
Waarom vrijwilliger worden
Wat te doen bij brandwonden
Tips om gaatjes te voorkomen
Draagt uw kind een fietshelm?
Waarom een reanimatiecursus?
De kracht van een goede nacht
Anti stress tips voor een druk gezin
Naar festivals en feesten? Knoop dit in je oren