Wat te doen bij griep?

Hoofdpijn. Keelpijn. Rillend en tegelijkertijd zwetend in bed. Moe. Geen trek. Slappe benen. Jawel: de griep. We hopen er elke keer onderuit te komen, maar weten ook dat er elk jaar weer een griepepidemie uitbreekt. Wat als u ook wordt geveld? We geven een paar tips:

1Neem rust en ziek goed uit. We krijgen niet voor niets koorts: ons lichaam vecht tegen de indringer die ons ziek maakt. Daar gaat alle energie naar toe. Vandaar die vermoeidheid. Geef uw lichaam de tijd voor die strijd, maar ook om nadien te herstellen van de geleverde inspanning. Dat duurt echt wel een paar dagen. Dus neem die tijd. En slaap. Veel.

2Eet gezond. Sowieso moet u veel drinken, omdat u door de koorts veel vocht (en zout) verliest. Water en thee zijn altijd goed, maar drinkbouillon is ook een verstandige keuze vanwege het zout dat erin zit. Of (een door familielid, buren of familie) zelfgemaakte kippensoep. Het is geen fabeltje: kippensoep heeft een genezende werking. Het verlicht uw verstopping en werkt ontstekingsremmend. In kip zit een eiwit met het aminozuur cysteïne, dat giftige stoffen uit het lichaam verwijdert, slijm verdunt en een boost geeft aan het immuunsysteem. Andere gezonde voedingsmiddelen zijn knoflook en ui, die slechte bacteriën bestrijden en ontstekingsremmend werken. Uien helpen tegen infecties. Citrusvruchten bevatten niet alleen veel vitamine C, maar versterken ook het immuunsysteem en helpen het lichaam weer gezond te worden. Gember ten slotte staat bekend als natuurlijk antibioticum (net als o.a. honing en kurkuma). Griep moet worden ‘uitgezweet’. Gember helpt het lichaam te zweten en werkt bovendien pijnstillend.

3Zorg goed voor uzelf. Neem regelmatig een hete douche of warm bad. Het reinigt, ontspant de spieren en opent uw luchtwegen. Zeker als u een douchegel of badolie gebruikt op basis van eucalyptus. Met eucalyptus kunt u ook goed stomen: een ouderwetse, maar effectieve manier om uw luchtwegen te openen. Hang minstens 10 minuten met een handdoek over uw hoofd boven een pannetje met gloeiend heet water. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan het water, of een (Dampo of Rhinocaps) inhalatiecapsule.

4. Lees een boek. Als u dan toch lang in bed moet liggen (en niet meer de hele dag wilt slapen), benut dan die tijd door een leuk of goed boek te lezen. Dat werkt ontspannend en helpt dus bij uw herstel!

Griep

Bij griep is uitzieken toch gewoon het belangrijkste devies. Er zit weinig anders op. Te snel uit bed en aan het werk betekent veelal dat klachten (zoals hoofdpijn en hoesten) langer aanhouden, of zelfs verergeren met mogelijk andere (virus)infecties zoals een longontsteking tot gevolg. En dan kunt u opnieuw – en voor langere tijd – uw bed in… Kortom: neem de tijd. En beterschap gewenst!