Ha... Ha... Hooikoorts!

Hooikoorts alleen lastig in het voorjaar en de zomer? Helaas niet! Wie gevoelig is voor grassen, bomen en planten kan van februari tot en met september klachten hebben. En helaas, met de steeds warmere winters die we hebben, begint de bloeiperiode van bomen en planten (en dus het hooikoortsseizoen) steeds eerder.

hooikoorts

Is er iets aan te doen? Jazeker. Wie ernstige klachten heeft, doet er sowieso verstandig aan naar de huisarts te gaan. Die kan medicijnen (antihistamine of zelfs prednison) voorschrijven. Nadeel is dat deze medicijnen veelal bijwerkingen hebben en met name tot sufheid en vermoeidheid kunnen leiden. Maar uw arts kan u helpen het voor u meest geschikte middel te vinden.

En verder is het devies vrij eenvoudig: mijd pollen zo veel mogelijk. Hoe?

  • Vermijd groene zones zoals parken en bossen: ga met mooi weer liever in de stad op het terras zitten.
  • Houd thuis de ramen zo veel mogelijk dicht, of laat speciale horren plaatsen die pollen tegenhouden.
  • Lucht het huis ’s ochtends, dan is de pollenconcentratie in de lucht relatief laag. Ook buiten sporten doet u best in de ochtend, of na een regenbui. Dan zijn de meeste pollen weggespoeld.
  • Was uw haren en kleding regelmatig als u veel buiten komt. Heeft u huisdieren? Was ook die regelmatig, zij trekken pollen aan door hun vacht én nemen pollen mee van buiten.
  • Smeer vaseline rond uw neus en ogen. De pollen blijven daaraan plakken en zullen zo niet (of minder) uw neus en ogen irriteren.
  • Ga naar de kust. Aan zee is de concentratie stuifmeel het laagst. In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor.
  • En dan deze: zoen veel. Japanse onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

Hooikoorts apps
Verschillende (gratis) apps geven aan wie wanneer de grootste kans heeft op hooikoortsklachten. Bijvoorbeeld met de Hooikoortsradar en Pollennieuws kunt u zien wanneer welke planten, bomen en grassen groeien en dus wanneer u mogelijk meer klachten krijgt. U kunt ook de pollenkalender bekijken op pollennieuws.nl.

We hopen dat u ondanks de klachten tóch kunt genieten van een groen voorjaar en een zonnige zomer!