De kracht van een goede nacht

Van een goede nachtrust profiteert u de hele dag. U heeft meer energie, bent meer gefocust, productiever en opgewekter. Kortom: u bent meer uitgerust. Bovendien is goed slapen ook belangrijk voor uw gezondheid. Maar hoe zorgt u zelf voor die optimale slaap? Hier volgen een paar praktische tips.

Uw slaapkamer

Goede slaap begint bij voldoende zuurstof. Laat het raam op een kiertje voor een goede ventilatie in de slaapkamer. Een koele temperatuur draagt ook bij aan een goede slaap. Een temperatuur van 15 à 16 graden op de slaapkamer is ideaal. Laat vooral de verwarming uit. Niet alleen is de warmte niet bevorderlijk voor uw slaap: de droge lucht zorgt er ook voor dat er minder zuurstof in de lucht zit.
Houd de slaapkamer bovendien zo stil en donker mogelijk. Door te veel omgevingsgeluid, bijvoorbeeld van een radio of televisie, komt u niet in uw diepe slaap. En door een teveel aan licht worden waakhormonen aangemaakt, waardoor u te vroeg wakker kunt worden.
En dan, last but not least: het bed. Het matras, dekbed, kussen en beddengoed: ze bepalen of u lekker ligt en dus of u goed slaapt. Polyester kan een wat broeierig effect hebben; katoen ademt beter. En welk matras en kussen bij u past, ligt met name aan uw slaaphouding. Let daar dus op bij de aanschaf van deze spullen.

goede nachtrust

Uw dag

Wat u overdag doet, bepaalt ook hoe u ’s nachts slaapt. Overdag voldoende bewegen draagt bij aan een goede nachtrust, net als voldoende daglicht. Andersom kunt u beter niet sporten vlak voor uw bedtijd, omdat uw lichaam dan nog te lang in de actieve stand staat, waardoor u niet in slaap komt. Ook cafeïne staat erom bekend mensen wakker te houden. Het is beter overdag niet te veel koffie te drinken en ’s avonds sowieso over te stappen op bijvoorbeeld kruidenthee of cafeïnevrije koffie.

Uw avond

Als u rechtstreeks van een (actieve) bezigheid in bed stapt, is het logisch dat de slaap niet meteen komt. Begin daarom ongeveer een uur van tevoren met ontspannen. Zet de tv uit en pak een boek. Neem een warme douche of een warm bad met lavendelolie. Of doe een meditatieoefening. Er bestaan diverse apps die deze oefeningen aanbieden.
Een zware maaltijd voor het slapen werkt een goede nachtrust tegen, omdat uw lichaam ‘s nachts bezig is met verteren. Later op de avond toch nog honger? Neem een banaan. Bananen bevorderen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Net als warme melk.

Tip: Dim de lampen in huis ongeveer een uur voor u naar bed gaat. Uw lichaam gaat dan melatonine aanmaken.
Wij hopen dat deze tips bijdragen aan een goede nacht en (dus) een fijne dag!

Download de app: SleepBetter (Android, iOs)
Ja! Er is zelfs een app die uw slaappatroon in de gaten houdt. Want bij een gezond leven is een goede nachtrust noodzakelijk. Met SleepBetter krijgt u inzicht in uw slaap. Heeft u slaapproblemen? Deze app helpt u om uw slaapgewoontes te verbeteren. Daarnaast geeft de app inzicht in hoe dagelijkse activiteiten (zoals cafeïne, alcohol of stress) van invloed zijn op uw slaap 's nachts.

Lees ook

Anti stress tips voor een druk gezin

Terug