Keuzestress bij pijnstillers: weet wat u wanneer moet slikken

Last van hoofdpijn? Keelpijn? Spierpijn? Dat kan flink vervelend uitkomen. Gelukkig zijn daar de pijnstillers, vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Maar welk doosje pakt u, uit dat enorme schap geneesmiddelen die allemaal hetzelfde beloven, namelijk geen (of ten minste minder) pijn? We zetten de keuzes en hun werkingen voor u op een rijtje:

Aspirine hoort bij de groep van niet-steroïde, ontstekingsremmende medicijnen en kan pijn en ontstekingen verlichten die veroorzaakt worden door reuma, spierpijn, verstuikingen, rugpijn, hoofdpijn, keelpijn, tandpijn en menstruatiepijn. Het kan ook werken bij de behandeling van symptomen van griep en koorts. In kleine doseringen kan het als bloedverdunner worden gebruikt. Bij bepaalde aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, frequente bloedingen, astma, maagzweren en lever- en nierziektes, is aspirine geen goede optie.
Dosering voor volwassenen:  300 – 900 mg elke vier tot zes uur, met een maximum van 4 gram per dag.

Paracetamol is een niet-opioïde (of niet-narcotische) pijnstiller en wordt gebruikt om milde pijnen te verlichten: hoofdpijn, tandpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn. Zolang u de maximum aanbevolen dosis niet overschrijdt, zijn bijwerkingen zeldzaam. Overdoseringen zijn echter wel gevaarlijk.

Dosering voor volwassenen:  500 mg – 1000mg elke vier tot zes uur, met een maximum van 4g per dag.

Keuzestress bij pijnstillers

Ibuprofen is een niet-steroïde ontstekingsremmer. Het wordt gebruikt om de pijn en ontsteking veroorzaakt door reuma, spierpijn, hoofdpijn, rugpijn en menstruatiepijn te verlichten, of om de symptomen van verkoudheden en griep te verminderen. Ibuprofen kan slaperigheid en duizeligheid veroorzaken. Ibuprofen mag niet worden gebruiken door mensen met een maag- of darmzweer, ontsteking van de dikke darm, andere bloedingen zoals hersenbloeding of verhoogde bloedingsneiging, ernstige nier- en/of leverfunctiestoornissen en ernstig hartfalen.

Dosering voor volwassenen: 1200 – 1800 mg per dag, verdeeld in drie tot vier dosissen, bij voorkeur na het eten. De maximale dagelijkse dosis bedraagt 2400 mg.

Naproxen behoort tot dezelfde soort pijnstillers als ibuprofen, met als verschil dat het iets later gaat werken maar wel langer doorwerkt dan ibuprofen. Het is daarom geschikt voor pijnen die wat langer aanhouden.

Raadpleeg altijd de bijsluiter en / of uw arts!

Pijnstillers zijn geneesmiddelen en dienen altijd met de nodige zorgvuldigheid te worden ingenomen. Lees daarom altijd de bijsluiter en raadpleeg uw arts indien klachten aanhouden.

Meer informatie over pijnstilling vindt u op thuisarts.nl of op pijnstillerinfocentrum.nl