Eindelijk vakantie. Zon, gezelligheid, rust en… kwaaltjes?

Ziek zijn op vakantie: daar zit niemand op te wachten. En mocht het tóch gebeuren, dan is op zoek gaan naar een drogist of apotheek in een onbekend land het laatste wat je wilt. Daarom is het verstandig een aantal standaard geneesmiddelen zelf mee te nemen. Gewoon, voor de zekerheid. Er vanuit gaande dat de verpakkingen ongeopend mee terug naar huis gaan natuurlijk!

Wat is zoal slim om mee te nemen op reis?

  • Voor wie wagenziekte heeft of kinderen heeft die daar last van hebben: Primatour of een huismerk met cinnarizine kan helpen. Lees goed de bijsluiter, hierin staat hoe lang van tevoren het medicijn moet worden ingenomen en hoeveel een volwassene of een kind mag innemen.
  • Voor hoofdpijn, keelpijn of zelfs koorts en griep: paracetamol. Hier is het verstandig voor eventueel meereizende kinderen de kindervariant in te pakken. Niet alleen vanwege de dosering, maar ook vanwege het smaakje dat is toegevoegd waardoor de bittere smaak van paracetamol wordt verbloemd. Paracetamol kan ook in zetpilvorm worden gegeven, bijvoorbeeld als uw kind moet overgeven. Wie gevoelig is voor ontstekingen kan beter ook ibuprofen meenemen, wat niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend werkt.
  • Voor buikgriep of een te heftige reactie op ander (buitenlands) voedsel: diarreeremmers zoals loperamide of Immodium. Het is tenslotte zonde van een vakantie als u voortdurend dicht bij een toilet moet blijven! Denk ook aan een rehydratatiemiddel (tegen uitdroging) zoals ORS. Vooral in warme landen is het gevaar van uitdroging groter dan u zou denken. Voor wie juist snel last heeft van verstopping is het slim Dulcolax of een ander laxeermiddel mee te nemen.

ziek zijn op vakantie

Wat gaat er verder de medicijnen-toilettas in?

  • Zonnebrandmiddel en after-sun
  • Pleisters en een ontsmettingsmiddel
  • Iets tegen de muggen (Deet, citronella) én iets tegen de jeuk (Azaron, Prikweg)

Eigen medicijnen meenemen

Niet alle medicijnen mogen zomaar in uw bagage mee op reis. Voor de hierboven genoemde middelen geldt dat ze zonder problemen mee kunnen, maar met door een arts voorgeschreven medicijnen kan dat anders zijn. Check van tevoren of dat voor uw eventuele medicatie ook geldt.
Het is handig om bij uw huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht u uw medicatie kwijtraken, dan kan een arts u de juiste vervanging voorschrijven. Let wel: een medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel document. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen, mee te mogen nemen. Daarvoor is een officiële verklaring nodig. Informeer bij twijfel altijd bij uw huisarts.