Contact
Mijn UnitedConsumers

Het overstapcijfer van 2024 is bekend

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 januari 2024

Het afgelopen jaar zijn minder mensen overgestapt van zorgverzekeraar, dat maakte Vektis vanmorgen bekend in een voorlopige analyse. In 2023 stapte 6,5% van alle verzekerden over op een andere zorgverzekering. Dat komt neer op bijna 1,2 miljoen Nederlanders.

overstapcijfer 2024 banner

| Update: 6-2-2024 |

Definitief overstapcijfer bekend

Inmiddels Vektis heeft bekendgemaakt dat ruim 1,3 miljoen verzekerden zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Dat is 7,4% van alle Nederlandse verzekerden. Eind april publiceert Vektis een definitief rapport over de overstappers van 2023, het zogeheten 'Zorgthermometer Verzekerden in Beeld'. Dit rapport licht onder andere toe hoeveel verzekerden kozen voor een aanvullende verzekering of een vrijwillig eigen risico.


Overstappercentages van de afgelopen jaren

In 2023 was het definitieve overstapcijfer 8,2%. Opvallend hoger dan voorgaande jaren! Dit jaar komt het overstappercentage overeen met de jaren vóór 2023. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6% en 7%. Dit is hoeveel procent van de Nederlanders de afgelopen jaren zijn overgestapt van zorgverzekeraar:


Definitieve overstapcijfer eind januari

Het definitieve overstapcijfer maakt Vektis eind januari bekend. Verzekerden kunnen namelijk tot en met 31 december hun verzekering opzeggen en hebben vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het zijn dat nog niet alle wijzigingen zijn verwerkt door de zorgverzekeraars.


Uitgebreide analyse van het overstapseizoen

Eind april publiceert Vektis een definitief rapport over de overstappers van 2023-2024, het zogeheten 'Zorgthermometer Verzekerden in Beeld'. Dit rapport licht onder andere toe hoeveel verzekerden kozen voor een aanvullende verzekering of een vrijwillig eigen risico.


Alle nieuwsberichten