Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Eigen risico

jaarlijks vastgesteld door de overheid

Jaarlijks vastgesteld
door de overheid

eigen risico in 2024 is € 385,-

Eigen risico in 2024
is € 385,-

kalender

Geldt per
kalenderjaar

eigen risico maximaal verhogen tot € 885,-

Eigen risico vrijwillig
verhogen tot € 885,-

Wat is het eigen risico?

Wat is het eigen risico?

Met het eigen risico betaalt u (een deel van) bepaalde zorgkosten uit de basisverzekering zelf. Het eigen risico kan onderverdeeld worden in het verplicht eigen risico en het verhoogd eigen risico.

Hoe werkt het eigen risico?

U betaalt zelf een deel van de kosten totdat het eigen risico volledig verbruikt is. Zodra uw eigen risico van het lopende jaar helemaal op is, worden de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar.
 

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor iedere verzekerde van 18 jaar en ouder in Nederland. U betaalt het verplicht eigen risico over bepaalde zorgsoorten uit de basisverzekering en per kalenderjaar, van 1 januari t/m 31 december. Dit bedrag betaalt u naast uw zorgpremie.

De hoogte van het eigen risico is ook voor iedereen gelijk en wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In 2024 is het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385,-.

Verhoogd eigen risico

Het verhoogd eigen risico is een bedrag waarmee het verplicht eigen risico verhoogd kan worden (met maximaal € 500,-). Het verhogen van het eigen risico heeft als voordeel dat u korting op de maandelijkse premie van uw basisverzekering krijgt.

Wel is het nadeel van een hoog eigen risico dat u bij het verbruik van zorg uit de basisverzekering zowel het verplichte, als verhoogde eigen risico moet betalen.

Jan heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Hij kiest ervoor om zijn eigen risico niet te verhogen dit jaar. In 2024 bedraagt het totale eigen risico van Jan € 385,-.

Jan heeft dit jaar gebruikgemaakt van bepaalde zorgsoorten uit de basisverzekering waar het eigen risico voor geldt. In totaal heeft Jan nu € 385,- aan zorgkosten zelf moeten betalen. Zijn eigen risico voor 2024 is dus op.

Als Jan dit jaar nog een keer basiszorg nodig heeft waar eigen risico voor geldt, dan hoeft hij geen eigen risico meer te betalen.

Jan heeft namelijk zijn verplicht eigen risico volledig verbruikt en heeft geen vrijwillig eigen risico. Volgende zorgkosten waar het eigen risico voor geldt, zijn dus voor de zorgverzekeraar.

Sanne heeft een verplicht eigen risico van € 385,- en verhoogt haar eigen risico vrijwillig met € 500,-. Het totale eigen risico voor Sanne bedraagt € 885,- in 2024.

Sanne heeft dit jaar € 385,- eigen risico zelf moeten betalen voor de zorg die ze nodig had. Haar verplicht eigen risico is dus op. Sanne heeft binnenkort weer zorg nodig uit de basisverzekering, maar dit wordt nog niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Omdat Sanne haar vrijwillig eigen risico heeft verhoogd met € 500,-, zal ze de volgende € 500,- aan zorgkosten eerst zelf moeten betalen.

Zodra Sanne in totaal € 885,- aan eigen risico zelf heeft betaald, is haar totale eigen risico voor dit jaar helemaal verbruikt en worden eventuele volgende kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoger eigen risico?
U krijgt korting op uw premie

Het verplicht eigen risico kunt u in stapjes vrijwillig verhogen om zo korting te krijgen op de premie van uw basisverzekering. Het vrijwillig eigen risico kan met € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,- verhoogd worden. Uw totale eigen risico kan dus maximaal € 885,- bedragen.

Totale eigen risico Korting
€ 385,- Geen korting
€ 485,-  U krijgt € 3,00 korting per maand
€ 585,-  U krijg € 6,00 korting per maand
€ 685,-  U krijgt € 9,00 korting per maand
€ 785,-  U krijgt € 12,00 korting per maand
€ 885,-  U krijgt minimaal € 15,00 korting per maand

Goed om te weten: kiezen voor een verhoogd eigen risico is alleen verstandig als u financieel in staat bent om dit bedrag te kunnen betalen bij eventuele zorgkosten.

Verzekerd vanaf € 122,95 per maand bij €885,- eigen risico

Zorgverzekering met verhoogd eigen risico

Goed en voordelig verzekerd zijn? Onze uitgebreide basisverzekering Basis Keuze is een van de goedkoopste zorgverzekeringen van Nederland als u het eigen risico maximaal verhoogt. U profiteert van € 17,00 korting per maand op uw premie bij een verhoogd eigen risico van € 885,-.

  • Vertrouwde zorg van VGZ
  • Verzekerd vanaf € 122,95 per maand
  • Bespaar gemiddeld € 140,00 per jaar
     

Bereken mijn voordeel

Binnen 2 minuten geregeld!

 

Wat valt onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bepaalde zorgsoorten uit de basisverzekering. Wij zetten de belangrijkste zorgsoorten waar u wel en geen eigen risico voor betaalt voor u op een rij. Zo bent u altijd voorbereid op eventuele (hoge) kosten.

Zorgsoorten met eigen risico

Zorgsoorten zonder eigen risico

Wanneer eigen risico betalen?

Het eigen risico betaalt u over bepaalde basiszorg binnen één kalenderjaar, van 1 januari tot en met 31 december. Zodra u eigen risico moet betalen, ontvangt de zorgverzekeraar een rekening van uw zorgverlener. Vervolgens heeft de zorgverzekeraar maximaal 5 jaar de tijd om u een factuur voor het eigen risico te sturen. Ook als u overstapt naar een andere zorgverzekeraar, kunt u nog een rekening van het eigen risico krijgen van uw oude zorgverzekeraar.

Declareert u zelf uw zorgkosten?

Wij trekken het eigen risico van uw vergoeding af. U ontvangt hierover binnen 4 werkdagen een zorgkostenfactuur.

Declareert uw zorgverlener de zorgkosten?

Wij betalen de zorgverlener. Het bedrag dat onder uw eigen risico valt, brengen wij bij u in rekening. U ontvangt binnen 90 dagen een zorgkostenfactuur.

Nienke Wuits

duim Goed om te weten

"Het verplicht eigen risico kunt u gespreid betalen, maar het verhoogd eigen risico niet. Heeft u gekozen voor het verhogen van uw vrijwillig eigen risico? Dan moet u de factuur van uw zorgverlener in één keer betalen."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

Andere handige informatie
over het eigen risico

Eigen risico vs. eigen bijdrage

Naast het eigen risico bestaat er ook een eigen bijdrage. Vanuit de zorgverzekering wordt niet alles 100% vergoed. Voor sommige medicijnen en behandelingen wordt soms naast het eigen risico ook een eigen bijdrage in rekening gebracht.

> Meer over het verschil

Eigen risico gespreid betalen

U kunt het verplicht eigen risico gespreid betalen. Vanaf eind februari tot en met eind november betaalt u een bedrag van € 38,50 per maand. Het gespreid betalen van uw eigen risico is alleen mogelijk als u geen vrijwillig eigen risico heeft.

> Meer over gespreid betalen

Een betalingsregeling treffen

Heeft u een zorgkostenfactuur gekregen voor het eigen risico? En komt deze nu niet goed uit? Geen zorgen! In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de rekening in termijnen of later te betalen. Wij helpen u graag verder.

> Meer over de betalingsregeling

Veelgestelde vragen over het eigen risico

Gaat u in december naar het ziekenhuis voor een gebroken been om vervolgens in januari het gips eraf te laten halen? Dan hoeft u in januari het eigen risico niet opnieuw te betalen. Een ziekenhuis rekent nooit een losse behandeling af. Alle behandelingen worden in één pakket samengevat. Dit heet de Diagnose Behandelcombinatie (DBC).

Deze DBC start bij uw eerste bezoek aan het ziekenhuis voor een behandeling en loopt door tot deze behandeling beëindigd is. Op die manier vallen alle behandelingen onder het eigen risico van één jaar en hoeft u voor een lopende behandeling dus nooit dubbel het eigen risico te betalen.

Bij elke DBC hoort een termijn van maximaal 120 dagen. De gehele behandeling dient dus binnen 120 dagen afgerond te zijn: van het eerste gesprek tot de laatste controle.

Alle behandelingen worden verzameld in één DBC en u ontvangt achteraf een rekening van het totaal. De rekening moet vervolgens nog verwerkt worden door de verzekeraar, wat in kan houden dat u de rekening pas maanden later ontvangt. De DBC stopt als u behandeling klaar is, of na een aantal dagen. Dit is bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit:

  • Geestelijke gezondheidszorg: 365 dagen.
  • Eerste consult in ziekenhuis: 90 dagen.
  • Vervolg ziekenhuiszorg: 120 dagen.
  • Operaties: 42 dagen.

Duurt uw behandeling langer dan 120 dagen? Dan ontvangt u een aparte rekening. U kunt bij uw zorgverlener navragen of en wanneer de vervolg-DBC wordt gestart. Voor de factuur van het eigen risico wordt gekeken naar het jaar waarin uw DBC of vervolg-DBC is gestart.

Het is slim om het eigen risico vrijwillig te verhogen als u (bijna) nooit zorgkosten heeft. Daarnaast moet u, als u tóch zorg nodig heeft, genoeg gespaard hebben om de hogere rekening te kunnen betalen.

Heeft u regelmatig zorg nodig, bijvoorbeeld uit het ziekenhuis? Of kunt u een hogere zorgkostenfactuur niet betalen? Dan is het niet slim om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Heeft u ervoor gekozen uw eigen risico gespreid te betalen, maar blijkt achteraf dat u het eigen risico niet gebruikt heeft? Dan krijgt u het te veel betaalde eigen risico terug van uw zorgverzekeraar. Het verschil tussen het eigen risico dat u wel en niet heeft gebruikt, wordt vaak in het nieuwe jaar op uw bankrekening teruggestort.

Ik heb een andere vraag