UnitedConsumers
Achtergrond

Veelgestelde vragen over je energiecontract

Heb je een vraag over je energiecontract, de korting of een andere vraag? Wij helpen je graag! Bekijk de meestgestelde vragen over energie.

Vraag het aan Puck

Stel je vraag aan onze chatbot, Puck staat 24/7 voor je klaar! Kom je er niet uit? Dan verbinden we je tijdens openingstijden door met een medewerker.

ico-puck

Overstappen naar UnitedConsumers

Ik heb energie aangevraagd, hoe gaat het nu verder?
kalender

Wij zorgen ervoor dat jouw aanvraag soepel verloopt. Binnen 5 dagen na de aanvraag ontvang je de leveringsovereenkomst per e-mail. Vanaf dat moment heb je 14 dagen bedenktijd en kun je kosteloos annuleren.

papier-pen

Wij zeggen je huidige contract voor je op. Daarbij houden we rekening met de door jou gewenste startdatum. Houd er rekening mee dat jouw huidige leverancier een eventuele opzegboete in rekening kan brengen. Let op: wij vergoeden een eventuele opzegboete niet.

envelop-mail-pen

Rond de start van de levering ontvang je een e-mail voor het doorgeven van de meterstanden. Zo weten wij vanaf welke meterstand jouw energieverbruik start. Heb je een slimme meter? Dan worden de standen automatisch uitgelezen.

spaarvarken-rechts

Het is zover, de levering is gestart! Vanaf nu bespaar je op je energierekening. Ook kun je eenvoudig via Mijn UnitedConsumers jouw energiezaken regelen.

Moet ik mijn oude energiecontract zelf opzeggen?

Wij regelen de opzegging bij jouw huidige leverancier en houden daarbij rekening met de door jou gewenste startdatum. Hierbij houden wij ons uiteraard ook aan de opzegtermijn.

Let op: wil je overstappen naar een andere leverancier en is je contract nog niet afgelopen? Dan betaal je mogelijk een opzegboete.

Hoe kan ik mijn energie aanmelding annuleren?

Je hebt na je aanmelding altijd 14 dagen bedenktijd. Je kunt jouw aanmelding annuleren met ons herroepingsformulier of per e-mail. Je ontvangt een bevestiging zodra de annulering is verwerkt.

Let op: het is belangrijk dat je bij de annulering altijd de volgende gegevens vermeldt: postcode en huisnummer, reden annulering en welk product je wilt annuleren.

Ik heb met spoed energie nodig, wat moet ik doen?

Heb je de sleutels van je nieuwe woning al ontvangen en een brief gekregen van de netbeheerder om zo snel mogelijk energie te regelen? Of wordt jouw huis eerder opgeleverd dan verwacht? Dan heb je met spoed energie nodig!

Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wij beoordelen jouw situatie en kijken naar de mogelijkheden.

Krijg ik een boete als ik overstap naar UnitedConsumers energie?

Jouw huidige energieleverancier kan een opzegboete in rekening brengen voor de overstap naar energie van UnitedConsumers. Je kunt de hoogte van dit bedrag opvragen bij je huidige leverancier.

Let op: een eventuele opzegboete wordt niet door ons vergoed.

Energiecontract en tarieven

Wat is de duur van mijn energiecontract?

De duur van het contract is afhankelijk van de looptijd en het soort tarief dat je gekozen hebt. Je kunt de looptijd altijd terugzien in de leveringsovereenkomst.

Mijn energiecontract loopt af, hoe kan ik dit verlengen?

Heb je een leveringsovereenkomst voor bepaalde tijd met vaste tarieven? Dan krijg je na afloop van je overeenkomst automatisch variabele tarieven. Je ontvangt 30 dagen voor het einde van de overeenkomst een e-mail met de nieuwe variabele tarieven.

Wil je verlengen met vaste tarieven? Je vindt na afloop van de overeenkomst een persoonlijke verlengingsaanbieding in Mijn UnitedConsumers.

Ik heb een variabel energietarief, kan ik ook kiezen voor een vast contract?

Ja, als je een leveringsovereenkomst hebt met variabele tarieven voor onbepaalde tijd dan kun je kiezen voor een vast tarief. Bekijk je persoonlijke verlengingsaanbieding in Mijn UnitedConsumers.

Welke energietarieven hanteert UnitedConsumers?

Je kunt bij UnitedConsumers kiezen voor vaste of variabele leveringstarieven. Ons aanbod met een vast tarief is gebaseerd op de actuele marktprijs en kan dagelijks wijzigen. Bekijk het huidige aanbod.

Variabele leveringstarieven voor stroom en gas (de tarieven per kWh en m3 en de vaste leveringskosten) kunnen ieder kwartaal wijzigen.

Ben je al klant bij UnitedConsumers? Bekijk jouw tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Hoeveel btw betaal ik op mijn energie?

De btw op energie is 21% in 2024. Deze btw betaal je over alle kosten op de energierekening: de leveringskosten, energiebelasting en netbeheerkosten.

Goed om te weten: jouw energietarief en het btw-percentage vind je in jouw leveringsovereenkomst.

Verbruik en meterstanden

Waar kan ik mijn energieverbruik inzien?

In Mijn UnitedConsumers krijg je inzicht in jouw verbruik en weet je dus of je meer of minder energie verbruikt dan verwacht. Zo houd je grip op je energieverbruik en de kosten.

Kun je jouw verbruik niet inzien? Dat kan meerdere redenen hebben:

  • Je hebt geen slimme meter waardoor jouw standen niet uitgelezen worden.
  • Heb je wel een slimme meter? Dan kan er sprake zijn van een tijdelijke storing in de meter.
  • We zijn pas net gestart met leveren. Pas na twee opeenvolgende maanden van leveren kunnen wij jouw verbruik tonen.
Mijn energieverbruik is hoger/lager dan verwacht, hoe kan dit?

Heb je een slimme meter? Dan ontvang je iedere maand een overzicht van je verbruik. Is jouw energieverbruik hoger of lager dan je had verwacht? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan:

  • Nieuwe cv-ketel.
  • Gebruik van zonnepanelen.
  • Wijziging in jouw gezinssituatie.
  • Nieuwe apparaten met een hoog verbruik.
  • Wijzigingen in de isolatie van de woning.

Zijn er geen aanwijsbare oorzaken voor de verhoging van het gasverbruik? Dan kun je overwegen een check op jouw cv-ketel uit te laten uitvoeren door een installatiebedrijf. Is jouw stroomverbruik hoger zonder aanwijsbare oorzaak? Met een energiemeter kun je meten welke apparaten in de woning (te)veel energie verbruiken.

Slimme keuze

Heb je nog bespaartegoed? In onze Kadoshop vind je veel producten die je helpen besparen op het energieverbruik. Denk aan slimme thermostaten of een control station waarmee je jouw elektrische apparatuur draadloos kunt bedienen en energiezuinig kan programmeren.

Wanneer moet ik de meterstanden doorgeven?

Rond de start van de levering ontvang je een e-mail om de meterstanden door te geven. Wanneer wij de meterstanden niet op tijd ontvangen, sturen wij een herinneringsmail.

Daarnaast vragen wij ieder kwartaal de meterstanden op. Zo kunnen wij het juiste verbruik tegen het juiste tarief afrekenen op de jaarafrekening. Geef je geen meterstanden door, dan maken wij een schatting.

Goed om te weten: heb je een slimme meter? Dan hoef je niets te doen. Wij lezen de meterstanden automatisch op het juiste moment voor je uit. Is er een probleem met je slimme meter? Dan vragen we je alsnog je meterstanden naar ons te sturen.

Ik krijg nieuwe variabele energietarieven, moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Nee, je hoeft geen meterstanden door te geven. Als je een slimme meter hebt, worden de meterstanden iedere eerste van de maand automatisch uitgelezen.

Heb je geen slimme meter? Dan vragen wij ieder kwartaal de meterstanden op. Zo wordt het verbruik tegen het juiste tarief afgerekend op de jaarafrekening.

Goed om te weten: als je termijnbedrag op basis van de nieuwe tarieven omlaag kan, ontvang je een e-mail met de nieuwe termijnbedrag.

Ik moet mijn meterstanden doorgeven, maar ik heb een slimme meter. Hoe kan dit?

In sommige gevallen vragen wij om de meterstanden, terwijl je een slimme meter hebt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom wij jouw meter niet uit kunnen lezen, bijvoorbeeld wanneer er een probleem is met de communicatiemodule van de meter. Wanneer je ons de juiste meterstanden doorstuurt, kunnen wij de rekening baseren op het werkelijk verbruik.

Inzicht-Mijn-UC-introblok

Energiezaken regelen in Mijn UnitedConsumers

  • De looptijd van je energiecontract bekijken

  • Termijnbedrag aanpassen

  • Verhuizing doorgeven

  • Stroometiket bekijken

  • Rekeningen inzien

Termijnbedrag en betalen

Hoe wordt mijn termijnbedrag berekend?

Je termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door jou doorgegeven verbruik. Na het eerste jaar stellen wij je nieuwe termijnbedrag vast op basis van het gemiddelde verbruik van jouw woning. In de jaarafrekening informeren wij je over het nieuwe termijnbedrag.

Verwacht je meer of minder energie te verbruiken? Dan kun je het termijnbedrag altijd aanpassen. Dat kan eenvoudig via Mijn UnitedConsumers. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

Heb je zonnepanelen?

UnitedConsumers hanteert een minimaal termijnbedrag van € 5,-. Wek je meer energie op dan je afneemt? Dan wordt het teveel betaalde bedrag op de jaarnota in mindering gebracht.

Ik heb een vast energiecontract, waarom verandert mijn termijnbedrag?

Je hebt jouw energietarieven voor een bepaalde periode vastgezet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Wel moet je rekening houden met de gewijzigde energiebelasting en netbeheerkosten per 1 januari 2024.

De energiebelasting dragen wij één op één af aan de overheid. Hetzelfde geldt voor de netbeheerkosten, die jouw netbeheerder bepaalt. Omdat deze kosten per 1 januari zijn gewijzigd, verandert ook het termijnbedrag. Hiermee voorkomen we ook dat je op de jaarafrekening moet bijbetalen. Bekijk jouw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Hoe verloopt de betaling van het termijnbedrag?

Iedere maand rond de 27e incasseren wij het maandelijkse termijnbedrag van jouw rekening. Ook de betaling van de jaarafrekening vindt plaats via automatische incasso.

Neem je al gas of stroom af en wil je jouw bankrekeningnummer controleren of wijzigen? Via Mijn UnitedConsumers heb je altijd toegang tot je persoonsgegevens.

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening en wat staat daarop?

Je ontvangt de jaarafrekening aan het einde van ieder contractjaar. Hierin vind je onder andere informatie over je verbruik, het te ontvangen of te betalen bedrag en je nieuwe termijnbedrag.

Zodra de jaarafrekening is opgesteld, ontvang je hierover bericht via e-mail. De jaarafrekening staat dan voor je klaar in Mijn UnitedConsumers.

Ik moet bijbetalen volgens mijn jaarafrekening, hoe kan dit?

Je maandbedrag wordt berekend op basis van het gemiddelde (te verwachten) jaarverbruik. Je ontvangt een naheffing wanneer je meer hebt verbruikt dan waar je per maand voor hebt betaald.

Ben je net na de wintermaanden overgestapt? Dan is de kans groot dat je een naheffing hebt ontvangen. In de wintermaanden verbruik je vaak meer gas, dan waar je per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruik je vaak een stuk minder gas, maar blijf je evenveel betalen als in de wintermaanden.


energie-grafiek-300
Het prijsplafond is gestopt per 1 januari 2024. Wat betekent dit voor mijn jaarafrekening?

Op 1 januari 2024 is het prijsplafond gestopt. Je betaalt per 1 januari 2024 niet meer het maximale plafondtarief per verbruikte kWh of m3, maar je betaalt de tarieven die in jouw energiecontract staan.

Op jouw jaarafrekening die je krijgt in 2024, kan het zijn dat je het prijsplafond terugziet over (een deel van) 2023.

Zonnepanelen

Ik heb zonnepanelen, hoe werkt het terugleveren van stroom?

Heb je een energiecontract bij ons en heb je zonnepanelen? Dan kun je de stroom terugleveren aan het net. Bij de periodieke meteropname worden zowel de meterstanden van de levering als van de teruglevering aan ons doorgegeven. Op de jaarafrekening wordt vervolgens de teruglevering in mindering gebracht op de kosten van de levering.

Heb je een energiecontract bij ons? Bekijk je teruglevertarieven in Mijn UnitedConsumers.

Zonnepanelen aanmelden

Indien er sprake is van een stroommeter die terugloopt bij het registreren van de teruglevering, wordt de teruglevering direct op de meter gesaldeerd en het verbruik dat overblijft wordt door de energieleverancier gefactureerd op de jaarnota. Wanneer je zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat je de teruglevering aanmeldt bij de netbeheerder. Ook wanneer je een salderende meter hebt. Het aanmelden bij de netbeheerder kan via Energieleveren.nl.

Kan ik nog steeds salderen?

Ja, de salderingsregeling zoals die nu is, blijft voorlopig gelden. Het wetsvoorstel om de regeling af te bouwen, is niet aangenomen.

Hoe hoog is mijn terugleververgoeding?

De hoogte van deze vergoeding kan variëren per energiecontract. Je vindt jouw teruglevertarief in Mijn UnitedConsumers.

Betaal ik terugleverkosten?

Heb je zonnepanelen en sluit je een nieuw energiecontract af bij UnitedConsumers? Dan zijn terugleverkosten onderdeel van het energietarief in je energiecontract. Je terugleverkosten staan gedurende de looptijd van je energiecontract vast. De terugleverkosten worden berekend op basis van de gegevens van de netbeheerder over jouw teruglevering.

Heb je al een energiecontract bij UnitedConsumers? Of je terugleverkosten betaalt, hangt af van je energiecontract:

  • Ik heb een vast contract
    Tijdens je huidige contract verandert er niets. Bij het verlengen van je energiecontract worden terugleverkosten onderdeel van je nieuwe tarieven.
  • Ik heb een variabel contract
    Terugleverkosten zijn onderdeel van je vaste leveringskosten.
Ik wek niet meer stroom op dan ik zelf verbruik. Betaal ik terugleverkosten?

Ja, je betaalt terugleverkosten voor het terugleveren van stroom aan het net. Dit gebeurt zelfs als je jaarlijks meer verbruikt dan je teruglevert. Vooral op zonnige dagen, want dan produceer je meer stroom dan je nodig hebt. Deze terugleverkosten worden berekend op basis van jouw teruglevergegevens bij de netbeheerder.

Ben je deelnemer bij ons? Je vindt de terugleverkosten in Mijn UnitedConsumers.

Korting en bespaartegoed

Hoe werkt de korting?

De korting wordt na de jaarnota bijgeschreven in je bespaartegoed. Hierna kun je het bedrag uit laten keren op je bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Heb je al gas of stroom van UnitedConsumers en wil je weten hoeveel korting je krijgt? Je vindt de korting in je leveringsovereenkomst.

Wanneer ontvang ik mijn korting?

De korting wordt na ontvangst van de jaarnota bijgeschreven in jouw bespaartegoed. Hierna kun je het bedrag uit laten keren op je bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Heb je al gas of stroom van UnitedConsumers en wil je weten hoeveel korting je krijgt? Je vindt de korting in je leveringsovereenkomst.

Waarom wordt de korting niet verrekend met mijn maandelijkse termijnbedrag?

Bij UnitedConsumers heb je een bespaartegoed. Hierin ontvang je alle korting die je op onze producten krijgt. De korting die je krijgt op stroom en gas ontvang je na het eerste jaar in jouw bespaartegoed. Bij een driejarig contract ontvang je na ieder leveringsjaar korting in je bespaartegoed.

Hoeveel bespaartegoed heb ik opgebouwd?

Je kunt jouw bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen op Mijn UnitedConsumers. Hier kun je het bedrag uit laten betalen op jouw bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Goed om te weten: de korting wordt na ontvangst van de jaarnota bijgeschreven in je bespaartegoed.

Hoe kan ik mijn bespaartegoed uit laten betalen?

Via Mijn UnitedConsumers kun je op elk moment je bespaartegoed bekijken. Met één druk op de knop kun je het gespaarde bedrag, of een deel ervan, uit laten betalen op je bankrekening. Wanneer je de uitbetaling vóór de 10e van de maand aanvraagt, ontvang je het bedrag tussen de 15e en de 20e van diezelfde maand op je bankrekening. Je kunt het bedrag ook besteden in onze Kadoshop.

Goed om te weten: de korting wordt na ontvangst van de jaarnota bijgeschreven in je bespaartegoed.

Storing melden

Op de storingswebsite van Netbeheer Nederland kun je zien of er op jouw adres een stroom- of gasstoring is. Wil je zelf een storing melden? Dan kun je bellen met het Nationaal storingsnummer: 0800-9009.

nationaalstoringsnummer
uc-contact-introblok

Wij staan voor je klaar

Staat je vraag niet op deze pagina? Onze medewerkers helpen je graag!

Leuk dat je er bent!

Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?

Nee, ik wil alleen minimale cookies

Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.