UnitedConsumers
Achtergrond

Wat zijn de actuele energieprijzen van 2024?

Energieprijzen zijn constant in beweging. Geen wonder als je even niet meer weet wat de stand van zaken is! Energietarieven worden door energieleveranciers zelf vastgesteld. Dit betekent dat er verschillende energietarieven aangeboden worden. Daarom is het slim om energieprijzen te vergelijken.

Je energieprijzen vandaag al vergelijken? Doe de check!

energieprijzen-medium

Actuele energietarieven 2024

Wij houden de meest actuele energieprijzen bij op basis van de gegevens van de ACM. De huidige gemiddelde energieprijzen van juli 2024 zijn:

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven voor energie. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom

  • Ontvang € 50,00 extra korting

  • 1 jaar lang zekerheid

Energieprijzen berekenen

Vaste of variabele energietarieven

Nu je weet waaruit de energieprijzen bestaan en hoe de energieprijzen opgebouwd zijn, is het ook goed om te weten dat je kunt kiezen uit twee soorten energietarieven. Bij ons kun je kiezen tussen vaste en variabele energietarieven:

Vaste energietarieven

Vaste energieprijzen veranderen niet tijdens de looptijd van het contract. Dat wil zeggen dat je de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m3 gas betaalt. Het nadeel: je kunt met vaste energietarieven niet profiteren van een prijsdaling. Maar, je bent wel beschermd tegen prijsstijgingen.

Variabele energietarieven

Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd veranderen. De variabele energietarieven kunnen vier keer per jaar stijgen of dalen: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Als de verwachting is dat de energietarieven in de komende jaren gaan dalen, is een variabel energietarief een interessante optie.

Opbouw van energieprijzen

De energieprijs is opgebouwd uit vaste en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten betaal je per verbruikte m3 gas en kWh stroom. De vaste leveringskosten betaal je bovenop de variabele leveringskosten. Daarnaast betaal je ook altijd overheidsheffingen.

Kale energieprijs

De kale energieprijzen betaal je per verbruikte kWh stroom of m3 gas. Je hebt dus zelf invloed op de hoogte van je energiekosten. Het is daarom verstandig om bewust met energie om te gaan en te besparen op je energieverbruik. Zo blijft je energierekening laag en houd je meer geld over voor andere leuke dingen!

Netbeheerkosten

Daarnaast betaal je maandelijks voor het gebruik van je meter en het netwerk. De netbeheerkosten worden bepaald door je netbeheerder en zijn niet verbruiksafhankelijk. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van waar je woont.

Overheidsheffingen

Ook zie je op je energierekening hoeveel je betaalt voor overheidsheffingen. Hieronder vallen de energiebelasting en wettelijke btw. De overheidsheffingen worden bepaald door de overheid. Je energieleverancier heeft hier geen invloed op.

Dirk Expert
lamp

Tip van onze expert

"De energiekosten stijgen in 2024 voor veel huishoudens, omdat de energiebelasting op gas en de netbeheerkosten hoger zijn geworden. Bekijk onze energie bespaartips om je energiekosten laag te houden."

Dirk Mutsaers - Expert energie

Energieprijzen van UnitedConsumers

Bij ons kies je altijd voor goedkope energietarieven. Zo weet je zeker dat je een uitstekende aanbieding voor stroom en gas te pakken hebt! Bekijk direct hoeveel je kunt besparen met de energietarieven van UnitedConsumers!

Veelgestelde vragen over energieprijzen

Waar let ik op bij energieprijzen vergelijken?

Bij energieprijzen vergelijken is het verstandig om te letten op de energieprijs die de energieleverancier hanteert. Daarnaast is het belangrijk dat je energieprijzen vergelijkt op basis van de looptijd van het contract (1 of 3 jaar), dezelfde soort energie (grijs of groen) en dezelfde contractvorm (vast of variabel).

Welke energietarieven hanteert UnitedConsumers?

UnitedConsumers hanteert zowel vaste als variabele leveringstarieven. Ons aanbod is gebaseerd op de actuele marktprijs en kan dagelijks wijzigen.

Ben je al klant bij UnitedConsumers? Bekijk je huidige tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Hoe kan ik mijn energiekosten laag houden?

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook, dat je dit voor een groot deel zelf in de hand hebt. Je kunt zelf je energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt namelijk tot een lagere energierekening. Daarnaast is het verstandig om je energiecontract eens onder de loep te nemen. Betaal je momenteel niet te veel? Door energietarieven te vergelijken, kun je waarschijnlijk veel geld besparen op je energiekosten. Wel zo fijn!

Hoe wordt mijn termijnbedrag berekend?

Je termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door jou doorgegeven verbruik. Na het eerste jaar stellen wij je nieuwe termijnbedrag vast op basis van het gemiddelde verbruik van jouw woning. In je jaarnota informeren wij je over het nieuwe termijnbedrag.

Verwacht je meer of minder energie te verbruiken? Dan kun je het termijnbedrag altijd aanpassen. Dat kan eenvoudig via Mijn UnitedConsumers. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

Wat is het verschil tussen het enkeltarief en dubbeltarief voor stroom?

Energieleveranciers gebruiken twee verschillende tarieven voor stroom: enkeltarief en dubbeltarief. Met het enkeltarief betaal je op elk moment van de dag hetzelfde voor stroom. Bij het dubbeltarief maakt het uit of je stroom in de dal- of piekuren verbruikt (dag- en nachtstroom). De daluren zijn 's nachts en in het weekend. Tijdens de daluren is stroom iets goedkoper dan in de piekuren.

Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies