UnitedConsumers
Achtergrond

Gasprijs: de gemiddelde gasprijs per m3

De prijs van gas per m3 wordt ook wel het verbruikstarief genoemd. Bij ons kies je altijd voor een lage gasprijs.

Doordat je een lage gasprijs per m3 betaalt, houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven. Trek er lekker een dagje op uit of verwen jezelf met een mooi cadeau. Je verdient het! 

besparen-geld

Wat kost gas in 2024?

De gemiddelde prijs van gas per m3 is € 1,28 volgens de ACM (tarief juli 2024).

Ontwikkeling gasprijzen 2024

Ben je benieuwd hoe de prijs per m3 gas zich vanaf 2022 heeft ontwikkeld? Bekijk het in de grafiek hiernaast:

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De tarieven van gas zijn opgebouwd uit verschillende kostenposten. Je betaalt natuurlijk voor het gas dat je verbruikt, maar daarnaast betaal je ook voor het netwerk waar je gebruik van maakt en sta je een deel af aan de overheid. Dit worden de netbeheerkosten en overheidsheffingen genoemd.

De gemiddelde prijs gas per m3

Gasverbruik wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meter). De gasprijs per m3 - hoeveel je dus aan leveringskosten betaalt aan je energieleverancier - is grotendeels afhankelijk van hoeveel m3 je verbruikt. 


Netbeheerkosten

De netbeheerkosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn niet afhankelijk van je verbruik. De hoogte van de netbeheerkosten wordt bepaald door je netbeheerder. Een netbeheerder staat vast per regio, dus je kunt niet overstappen van netbeheerder.  

Netbeheerkosten 2024: tussen € 152,48 en € 390,91 per jaar inclusief btw. 


Energiebelasting en btw

Een laatste onderdeel van de gasprijs zijn overheidsheffingen. Overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en btw. De belastingen en heffingen worden door je leverancier overgedragen aan de overheid. Hoeveel je per m3 gas aan overheidsheffingen betaalt, is afhankelijk van jouw gasverbruik. 

Energiebelasting gas 2024: € 0,705441 per m3 (incl. 21% btw).

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom

  • Ontvang € 50,00 extra korting

  • 1 jaar lang zekerheid

Vast energiecontract
Dirk Expert
duim

Goed om te weten...

"In de markt kunnen gasprijzen flink van elkaar verschillen. Vergelijk regelmatig je energietarieven om verzekerd te zijn van de beste gasprijs."

Dirk Mutsaers - Energie expert

Veelgestelde vragen over gas

Wat is gas?

Gas is een fossiele brandstof, en is door een natuurlijk proces van druk en warmte zo'n 300 miljoen jaar geleden ontstaan. Dat het een fossiele brandstof is, wil ook zeggen dat gas ooit op zal raken. In Nederlandse woningen wordt gas voornamelijk gebruikt voor: 

  • Het verwarmen van je woning.
  • Het verwarmen van water.
  • Koken.
Waarom is gas duurder dan stroom?

Gas is duurder dan stroom, voornamelijk omdat de overheid hoge heffingen heeft ingevoerd voor gas. Met het oog op het milieu is het namelijk de bedoeling dat we met zijn allen minder gas gaan verbruiken in Nederland. Daarom worden er hoge overheidsheffingen gehanteerd voor het gebruik van gas. Deze overheidsheffingen zorgen ervoor dat er een hoge gasprijs ontstaat. De overheidsheffingen bestaan uit de energiebelasting en btw.

Hoe bespaar ik op mijn gasverbruik?

Gas besparen is makkelijker dan je denkt. Je kunt letten op je gasverbruik in huis, maar ook energiebesparende maatregelen treffen. Besparen op je gasverbruik betekent immers een lagere energierekening. Dat is goed voor het milieu én voor jouw portemonnee. Ben je benieuwd hoe je kunt besparen op gas? Wij helpen je graag met onze tips!

Veelgestelde vragen over gas van UnitedConsumers

Hoe kan UnitedConsumers een lage gasprijs aanbieden?

Wij zijn een consumentencollectief en kopen groot in. Hierdoor kunnen we een lage gasprijs afspreken met onze inkooppartners. Zo kies je altijd voor goedkoop gas!

Ik heb goedkoop gas afgesloten. Wat gebeurt er nu?
kalender

Wij zorgen ervoor dat je aanvraag voor goedkoop gas soepel verloopt. Binnen 5 dagen na de aanvraag ontvang je de leveringsovereenkomst per e-mail. Vanaf dat moment heb je 14 dagen bedenktijd en kun je kosteloos annuleren.

papier-pen

Wij zeggen jouw contract voor je op. Daarbij houden we rekening met de door jou gewenste startdatum. Houd rekening met een eventuele opzegboete van je huidige leverancier. Goed om te weten: wij vergoeden een eventuele opzegboete niet.

envelop-mail-pen

Rond de start van de levering van gas ontvang je een e-mail voor het doorgeven van jouw meterstanden. Zo weten wij vanaf welke meterstand je gasverbruik start. Heb je een slimme meter? Dan worden de standen automatisch uitgelezen.

spaarvarken-rechts

Het is zover, de levering is gestart! Vanaf nu ontvang je goedkoop gas en/of stroom en start je met besparen op je energierekening. Ook kun je eenvoudig via Mijn UnitedConsumers jouw energiezaken regelen.

Ik heb met spoed energie nodig. Wat moet ik doen?

Heb je de sleutels van jouw nieuwe woning al ontvangen en een brief gekregen van je netbeheerder om zo snel mogelijk je energie te regelen? Of wordt jouw huis eerder opgeleverd dan verwacht? Dan heb je met spoed energie nodig.

Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij beoordelen je situatie en kijken naar de mogelijkheden.

Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies