UnitedConsumers
Achtergrond

Veelgestelde vragen over je zorgverzekering

Heb je een vraag over je zorgverzekering, de korting of een andere vraag? Wij helpen je graag! Bekijk de meestgestelde vragen over zorgverzekeringen.

Vraag het aan Puck

Stel je vraag aan onze chatbot, Puck staat 24/7 voor je klaar! Kom je er niet uit? Dan verbinden we je tijdens openingstijden door met een medewerker.

puck

Overstappen naar UnitedConsumers

Wanneer kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Een zorgverzekering kun je ieder jaar tussen 12 november en 31 december afsluiten. De nieuwe verzekering gaat dan in vanaf 1 januari. Zeg je jouw huidige zorgverzekering op vóór 31 december? Dan zeggen wij jouw oude zorgverzekering voor je op.

Wat moet ik zelf regelen voor het overstappen van zorgverzekering?

Wij regelen de overstap van zorgverzekering volledig voor jou. Daarbij zeggen we ook jouw oude zorgverzekering op. Het is wel belangrijk om je vóór 31 december aan te melden. Indien je zelf jouw zorgverzekering wilt opzeggen, kun je dit doen door middel van een opzegbrief.

Heb ik bedenktijd na het afsluiten van een zorgverzekering?

Na het online afsluiten van een zorgverzekering heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, nadat je de polis thuis hebt ontvangen. Let er wel op dat je wettelijk verplicht bent om een zorgverzekering te hebben.

Is de zorgverzekering van UnitedConsumers vergelijkbaar met die van VGZ?

De basisverzekeringen van UnitedConsumers zijn exact hetzelfde als die van VGZ. De aanvullende verzekeringen van UnitedConsumers zijn niet hetzelfde als die van VGZ. Je hebt de keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen en ontvangt altijd 20% korting en een gratis tandongevallenverzekering bij een aanvullende verzekering.

Om het je makkelijk te maken, hebben wij alle vergelijkbare basisverzekeringen van VGZ voor je op een rij gezet.

Wat kan ik met de UnitedConsumers Zorg app?

Met de UnitedConsumers Zorg app kun je eenvoudig je zorgkosten declareren, je eigen risico inzien en heb je jouw zorgpas (EHIC) altijd bij de hand. Je logt gemakkelijk in op de UnitedConsumers Zorg app met je pincode of vingerafdruk. De UnitedConsumers Zorg app is te downloaden voor Android en iOS.

Zorgverzekering

Wat staat er op het polisblad van mijn zorgverzekering?

Op het polisblad staan de gegevens van de verzekeraar en de verzekeringsnemer. Als je met meerdere gezinsleden bij ons verzekerd bent, staan ook de gegevens van de andere verzekerden vermeld. Daarnaast staat aangegeven hoe je verzekerd bent: welke vorm basisverzekering je hebt en eventueel welke aanvullende pakketten jij en je gezinsleden hebben. Ook vind je op het polisblad voor welke periode deze zorgverzekering geldt, hoeveel premie je betaalt en hoeveel eigen risico je hebt.

Goed om te weten: de polis ontvang je per e-mail van zorgverzekeraar VGZ. Je kunt jouw polis ook inzien in Mijn UnitedConsumers.

Wat verandert er voor de zorgverzekering in 2024?

De overheid bepaalt de meeste wijzigingen in de zorgverzekering van 2024. Benieuwd wat er wijzigt in de basisverzekering, wat het eigen risico in 2024 is of hoe hoog de zorgpremie is?

Geldt er een wachttijd voor jullie zorgverzekeringen?

Wij hanteren alleen een wachttijd van 12 maanden voor de tandartsverzekering TandZeker 500. Tijdens de wachttijd krijg je geen vergoeding voor een van deze zorgsoorten:

Goed om te weten: er geldt geen wachttijd voor orthodontie (tot 18 jaar) als jouw kind de afgelopen 12 maanden al een vergoeding voor orthodontie van € 1.000,- of hoger had.

Hanteren jullie een medische acceptatie en/of selectiecritera voor de aanvullende (tandarts)verzekeringen?

Nee, voor onze aanvullende verzekeringen hanteren wij geen medische acceptatie en/of selectiecriteria. Dit betekent dat je altijd geaccepteerd wordt voor alle aanvullende pakketten.

Goed om te weten: voor de tandartsverzekering TandZeker 500 geldt een wachttijd voor bepaalde behandelingen.

Hanteert de zorgverzekeraar een voorkeursbeleid?

De overheid stelt voor het basispakket vast welke medicijnen vergoed worden. Dit wordt vastgelegd in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (het GVS). Hierin staat aangegeven welke medicijnen je zorgverzekeraar moet vergoeden, en voor welk bedrag. Zorgverzekeraars zijn deels vrij om de vergoedingen van geneesmiddelen in te richten: zij mogen van groepen medicijnen met dezelfde werking de goedkoopste uitkiezen, en dan alleen die vergoeden. De zorgverzekeraar hanteert dan een voorkeursbeleid of preferentiebeleid.

Waarom hanteert de zorgverzekering een voorkeursbeleid?

De totale zorgkosten van Nederland stijgen jaar na jaar. Overheid, verzekeraars en de zorgmarkt zoeken voortduren naar oplossingen om die kostenstijging te drukken. Van één medicijn (de werkzame stof) zijn vaak verschillende aanbieders (merknaam).

De eisen voor medicijnen zijn zo streng dat de werking van verschillende merken niet of zelden verschilt. Omdat de werking hetzelfde is, kiezen zorgverzekeraars met een voorkeursbeleid ervoor om de goedkoopste variant te vergoeden vanuit een zorgverzekering.

Vergelijk het met het kopen van paracetamol: grote kans dat je het goedkoopste merk kiest. Dat doet de zorgverzekeraar ook met geneesmiddelen. Medicijnen die buiten hun voorkeursbeleid vallen worden slechts gedeeltelijk of niet vergoed.

Zorg en vergoedingen

Waar kan ik vinden wat ik vergoed krijg?

Bekijk ons vergoedingenoverzicht om te zien welke zorgsoorten vergoed worden bij jouw zorgverzekering.

Ben je via ons verzekerd? Je kunt jouw persoonlijke vergoedingen ook bekijken via Mijn UnitedConsumers.

Bij welke zorgverleners kan ik terecht?

Met een zorgverzekering mag je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan weet je zeker dat je jouw zorgkosten vergoed krijgt.

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners waarmee wij een contract hebben. Kies je voor een zorgverlener met contract? Dan ben je gegarandeerd van goede zorg. Ook voorkom je dat je zelf moet bijbetalen.

Waarom wordt er gewerkt met contracten?

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, worden er contracten gesloten met zorgverleners. Er worden afspraken gemaakt over de tarieven, kwaliteit en de service. Bijvoorbeeld over hoe snel je een behandeling kunt krijgen en wat de behandeling kost. Zo hoef je niet te lang te wachten voordat je geholpen wordt.

Doordat er afspraken over de prijs worden gemaakt, blijft de zorg ook voor iedereen betaalbaar. Sommige ziekenhuizen rekenen twee- tot tienmaal zoveel dan andere ziekenhuizen voor dezelfde behandeling. Jij loopt daardoor de kans een onnodig hoge rekening te ontvangen omdat veel behandelingen onder het eigen risico vallen. Door het contracteren wordt dit voorkomen.

Kan ik bij alle artsen in het buitenland terecht voor medische behandelingen?

Dringende zorg in het buitenland nodig? Bel altijd eerst het VGZ alarmnummer: 040 297 55 50.

Als je voor planbare zorg naar het buitenland gaat, is het slim om van tevoren te bekijken wat de vergoeding is voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland. Om niet-spoedeisende zorg in het buitenland vergoed te krijgen, kies je voor een zorgverlener met contract. Wil je weten welke buitenlandse zorgverleners gecontracteerd zijn? Bekijk deze in de UnitedConsumers Zorgzoeker.

Heb je in het buitenland een rekening voor zorg zelf betaald? Dan kun je deze na je bezoek aan het buitenland declareren. Je kunt je buitenlandse rekening eenvoudig declareren via de UnitedConsumers Zorg app. Het enige wat je hoeft te doen is de UnitedConsumers Zorg app downloaden, een foto maken van je buitenlandse rekening en deze versturen.

Heb ik vrije artsenkeuze?

Ja, het is wettelijk bepaald dat je zelf mag kiezen naar welke huisarts of zorgverlener je gaat. Dit noemen we de vrije artsenkeuze. Wel is het goed om rekening te houden met de hoogte van je vergoeding. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je mogelijk een lagere vergoeding.

Met de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je altijd een gecontracteerde zorgverlener in de buurt.

Wat houdt het marktconform tarief in?

Het marktconform tarief is het tarief dat in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een bepaalde behandeling. Geldt er geen wettelijk tarief voor de behandeling die je nodig hebt? Dan wordt maximaal het marktconform tarief vergoed.

De zorgverzekeraar bepaalt het marktconform tarief door te kijken naar welke bedragen zorgverleners in rekening brengen voor dezelfde behandeling. Zijn de kosten van de behandeling bij de zorgverlener zonder contract hoger dan het marktconform tarief? Dan moet je het verschil zelf te betalen. Ben je het niet eens met de hoogte van het marktconform tarief? Dan kun je een verzoek tot herbeoordeling indienen.

Heb je de basisverzekering Eigen Keuze? Dan heb je een combinatiepolis en krijg je 100% van het marktconform tarief vergoed als je kiest voor een zorgverlener zonder contract. Tenzij het geestelijke gezondheidszorg, verpleging en/of verzorging betreft. In dat geval krijg je 90% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed bij een zorgverlener zonder contract.

Wil je weten wat het marktconform tarief is voor een bepaalde behandeling? Neem dan contact op met de afdeling Zorgadvies en Bemiddeling van VGZ.

Wat is een omzetplafond?

Het omzetplafond betekent het aantal behandelingen dat een zorgverlener jaarlijks uitvoert tegen een bepaald tarief. Deze afspraken worden gemaakt tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar. Door hier duidelijke afspraken over te maken, worden de kosten van de zorg in de hand gehouden.

FAQ - Introblok

Zorgzaken regelen in Mijn UnitedConsumers

  • Je polis bekijken

  • Vergoedingen bekijken

  • Wijzigingen doorgeven

  • Je bespaartegoed uitbetalen

  • Zorgverlener in de buurt zoeken

Betalen en declareren

Wanneer wordt de premie van mijn zorgverzekering afgeschreven?

Voor de premiebetaling maken wij gebruik van een maandelijks automatische incasso. De incasso voor de premie van de volgende maand vindt standaard plaats op 27e. De enige uitzondering hierop is als de 27e in het weekend valt. In dat geval vindt de incasso vóór het weekend plaats.

Ik kan mijn zorgverzekering niet betalen. Kan ik een betalingsregeling afsluiten?

In de meeste gevallen is het mogelijk om een betalingsregeling voor je zorgverzekering af te sluiten zonder bijkomende kosten. Hiervoor gelden wel regels:

  • De rekening is € 50,- of hoger.
  • Je betaalt minimaal € 25,- per keer.
  • Je kunt maximaal 4 betalingsregelingen tegelijk hebben.
  • Je betaalt het bedrag in minimaal 2 en maximaal 12 keer terug.

Via de UnitedConsumers Zorg app of Mijn VGZ kun je een aanvraag indienen voor een betalingsregeling*. Log in op de UnitedConsumers Zorg app, ga naar je 'Facturen' en kies vervolgens voor Betalingsregeling aanvragen'. Doorloop vervolgens de 3 stappen die in de app weergegeven worden. Na je aanvraag voor een betalingsregeling ontvang je altijd een ontvangstbevestiging.

Heb je al een betalingsachterstand?

Met een betalingsregeling kun je een grotere betalingsachterstand voorkomen. Bij een achterstand van 6 maanden is VGZ verplicht je aan te melden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Een betalingsregeling met VGZ is dan niet meer mogelijk. Het CAK brengt een verhoogde premie in rekening die direct wordt ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Je blijft wel verzekerd bij VGZ. Ook moet je nog steeds je betalingsachterstand betalen aan VGZ.

Wanneer betaal ik eigen risico?

Krijg je zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je eigen risico. De overheid heeft het verplichte eigen risico dit jaar vastgesteld op € 385,00. Lees meer over het eigen risico.

Eigen risico geldt niet altijd

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je eigen risico. Sommige zorg is echter uitgesloten en wordt dus volledig vergoed. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of bepaalde medicijnen. Je kunt de rekening terugvinden in Mijn VGZ, waar je ook kunt controleren of de behandeling onder het eigen risico valt.

Kan ik mijn eigen risico gespreid betalen?

Als je het eigen risico in tien termijnen wilt betalen en je géén vrijwillig eigen risico hebt, dan kun je gespreid betalen tot en met 31 januari bij VGZ aanvragen.

Goed om te weten: heb je de regeling gespreid betalen eigen risico voor dit jaar? Dan verlengt VGZ deze automatisch voor het volgende jaar. Je kunt de regeling tussentijds stopzetten in Mijn VGZ.

Hoe kan ik een rekening declareren?

Met de UnitedConsumers Zorg app kun je eenvoudig een rekening declareren. Maak een foto van je rekening, controleer deze en verstuur via de app. Binnen 5 werkdagen ontvang je de vergoeding op je bankrekening.

Ik heb nog geen rekening ontvangen van het eigen risico, wanneer krijg ik deze?

Als de rekening van een zorgverlener rechtstreeks naar VGZ gaat, zoals bij ziekenhuiszorg bijvoorbeeld het geval is, dan krijg je een rekening voor het eigen risico thuis gestuurd. Heb je zorgkosten gemaakt, maar ontvang je geen rekening voor het eigen risico? Dan kan het volgende aan de hand zijn:

De zorgverlener heeft de rekening nog niet naar VGZ gestuurd

Het kan enige tijd duren voordat de zorgverlener de rekening naar VGZ stuurt. Op het moment dat VGZ de declaratie van de zorgverlener ontvangt, wordt ook de rekening voor het eigen risico naar jou verstuurd. Het kan enkele maanden duren voordat VGZ de declaratie binnenkrijgt. Daardoor kan het gebeuren dat je eigen risico uit het ene jaar pas in het volgende jaar hoeft af te rekenen. Uiteraard betaal je het bedrag van het eigen risico uit het jaar waarin je de zorgkosten gemaakt hebt.

Je hebt je eigen risico volledig verbruikt

Het verplicht eigen risico bedraagt € 385,00. Heb je dit bedrag al opgemaakt? Dan wordt er aanspraak gemaakt op je vrijwillig eigen risico. Indien je geen vrijwillig hebt of je vrijwillig eigen risico ook al verbruikt is, worden de resterende zorgkosten volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Wijzigingen

Kan ik mijn polis wijzigen?

Je kunt je zorgverzekering jaarlijks tussen 12 november en 31 januari wijzigen. Het wijzigen van je zorgverzekering na 31 januari is in de meeste gevallen niet mogelijk. Je verzekering loopt namelijk van 1 januari tot en met 31 december.

Situaties waarin de polis wel tussentijds gewijzigd kan worden / je een zorgverzekering halverwege het jaar af kunt sluiten:

Hoe geef ik mijn nieuwe adres door als ik ga verhuizen?

Bij een verhuizing kun je jouw nieuwe adresgegevens doorgeven aan onze klantenservice. Zij zorgen ervoor dat jouw nieuwe adres in onze administratie komt te staan.

Ik ga emigreren. Wordt mijn zorgverzekering automatisch stopgezet?

Emigratie kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Afhankelijk van het land waar je gaat wonen en of je nog inkomen uit Nederland ontvangt, wordt beoordeeld of je nog verzekeringsplichtig bent. Ook voor gezinsleden kan de verzekeringsplicht en het recht van vergoeding op medische zorg wijzigen bij emigratie.

Tot welke datum kan ik mijn oude zorgverzekering opzeggen?

Je kunt je zorgverzekering van 12 november tot en met 31 december opzeggen. Je hebt vervolgens tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Opzeggen voor 1 januari

Wanneer je tussen 12 november en 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zeggen wij je huidige zorgverzekering automatisch voor je op. De opzegging wordt automatisch geregeld dankzij je burgerservicenummer (BSN). Je hoeft enkel te wachten op de polis van je nieuwe zorgverzekeraar.

Opzeggen na 1 januari

Wanneer je zelf je huidige zorgverzekering voor 31 december opzegt, heb je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan - met terugwerkende kracht - per 1 januari in. Je ontvangt daarom vaak eenmalig een factuur van een dubbele premie: van zowel januari als februari.  

Zelf oude zorgverzekering opzeggen

Wil je liever zelf je zorgverzekering opzeggen of moet je dit omdat je na 31 december wilt overstappen? Neem dan contact met ons op via 040 255 81 11.

Mag iemand anders mijn zorgverzekering wijzigen?

Wil je zorg regelen voor iemand anders? Dan heb je hiervoor eerst toestemming nodig, dit noemen we ook wel naastenverstrekking.

Korting en bespaartegoed

Hoe werkt de korting op mijn zorgverzekering?

Bovenop de lage premie kun je korting krijgen op je collectieve zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ. Deze korting storten wij in je bespaartegoed. Je kunt het gespaarde bedrag uit laten betalen wanneer jij dat wilt.

De korting die je krijgt, wordt uitgekeerd in je eigen spaarpot: het bespaartegoed. Je kunt jouw bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen op Mijn UnitedConsumers. Hier kun je ook aangeven wat je met het gespaarde bedrag wil doen. Je kunt het besteden in onze Kadoshop of uit laten keren op je bankrekening.

Wanneer ontvang ik mijn korting?

Je betaalt maandelijks je premie zonder korting aan VGZ. De korting krijg je iedere maand van ons in je bespaartegoed.

Waarom staat de korting niet op de factuur en het polisblad van de zorgverzekering?

Je betaalt de maandpremie aan VGZ en ontvangt de korting via UnitedConsumers. De korting staat daarom niet vermeld op het polisblad en de facturen van VGZ. In Mijn UnitedConsumers vind je een polisblad met de korting.

Hoeveel bespaartegoed heb ik opgebouwd?

Je kunt jouw bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen in Mijn UnitedConsumers. Hier kun je het bedrag uit laten betalen of besteden in onze Kadoshop.

Hoe kan ik mijn bespaartegoed uit laten betalen?

Via Mijn UnitedConsumers kun je op elk moment je bespaartegoed inzien en beheren. Met één druk op de knop kun je het gepaarde bedrag, of een deel ervan, uit laten betalen op je bankrekening. Wanneer je de uitbetaling vóór de 10e van de maand aanvraagt, ontvang je het bedrag tussen de 15e en de 20e van diezelfde maand op je bankrekening.

Je kunt het bedrag ook besteden in onze Kadoshop.

UnitedConsumers Zorg app

Met de UnitedConsumers Zorg app kun je eenvoudig declareren, jouw eigen risico inzien en heb jij jouw zorgpas (EHIC) altijd bij de hand. Je logt gemakkelijk in op de UnitedConsumers Zorg app met jouw pincode of vingerafdruk.

app-store
play-store
FAQ Contact - Introblok

Wij staan voor je klaar

Staat je vraag niet op deze pagina? Onze medewerkers helpen je graag!


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies