UnitedConsumers
Achtergrond

Wanneer krijg je een eindafrekening?

De eindafrekening energie ontvang je wanneer je gaat verhuizenoverstapt naar een andere energieleverancier of je energiecontract beëindigt. Hierbij berekent je energieleverancier wat je sinds de laatste jaarrekening tot de einddatum van het contract hebt verbruikt. Je leverancier stuurt de eindafrekening binnen zes weken na je verhuizing of overstap naar je op.

Let op: je eindafrekening is gebaseerd op de meterstanden die je aan je nieuwe leverancier doorgeeft. Controleer je meterstanden dus goed!

Eindafrekening bij verhuizing

Je energieleverancier stuurt je bij een verhuizing binnen 6 weken de eindafrekening en je ontvangt eveneens een (voorstel voor een) nieuw termijnbedrag voor je nieuwe woning. Dit kan verschillen van het oude termijnbedrag, bijvoorbeeld doordat je woonsituatie is veranderd. Je woont nu bijvoorbeeld groter of hebt een beter geïsoleerde woning.

Eindafrekening bij overstap energieleverancier

Bij een overstap vraagt de nieuwe energieleverancier je om de meterstanden door te geven. Dit moet binnen 15 dagen na de overstap gebeuren. Ben je te laat of geef je de meterstanden niet door? Dan maakt de energieleverancier een schatting. Hierdoor klopt de eindafrekening mogelijk niet met het daadwerkelijke verbruik.

Dirk Expert
lamp

Tip van onze expert

"Je energieleverancier kan een te hoge schatting van je daadwerkelijke verbruik maken. Is dit het geval? Neem dan binnen 2 weken na je eindafrekening contact op met de leverancier. Deze past de meterstanden voor je aan."

Dirk Mutsaers - Expert energie

Eindafrekening energie controleren

Het is belangrijk om je eindafrekening goed te controleren. Controleer je eindafrekening op de volgende punten:

 • Kloppen de meterstanden?
 • Is een eventuele borg verrekend?
 • Klopt de periode die op de eindafrekening staat?
 • Is een eventuele korting goed verrekend op de eindafrekening?
 • Klopt de grootte van de aansluitingen? Voor consumenten is een elektriciteitsaansluiting tot en met 3x25 ampère (of tot en met 1x180 ampère) en een gasaansluiting tot en met G6 gebruikelijk.

Klopt je eindafrekening energie niet?

Mocht er iets niet kloppen op de eindafrekening, neem dan eerst contact op met je energieleverancier. Doe dit bij voorkeur binnen twee weken nadat je de eindafrekening energie hebt ontvangen. Binnen deze termijn kunnen foutieve meterstanden mogelijk nog aangepast worden.

Als je energieleverancier je vraag niet goed afhandelt, kun je een klacht bij de leverancier indienen. Als het meningsverschil met de energieleverancier hiermee niet kan worden opgelost, kun je de Geschillencommissie inschakelen. Let op: hier zijn kosten mee gemoeid. Deze kosten krijg je alleen terug als de Geschillencommissie je in het gelijk stelt. 

Energiebelasting 2024 

Een van de kosten die je terug kunt vinden op je energierekening is de energiebelasting. Door energiebelasting te heffen, wil de overheid ervoor zorgen dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die je in je woning gebruikt, betaal je energiebelasting.

Dit moet je weten over de energiebelasting vanaf 1 januari 2024 :

 • De btw op energie staat op 21%.
 • De teruggave energiebelasting is € 631,39 inclusief btw.
 • De energiebelasting bedraagt € 0,705441 per m3 gas en € 0,13165 per kWh stroom. 

Vaste leveringskosten

Ruim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. Dit zijn kosten die je altijd betaalt, ongeacht je verbruik. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze kosten per energieleverancier erg verschillen.

Termijnbedrag energie

In de winter verbruikt een huishouden gemiddeld meer energie dan in de zomer. Om te voorkomen dat je in de koudere maanden een hoger bedrag voor je energie betaalt, betaal je maandelijks het termijnbedrag aan je energieleverancier. Het termijnbedrag is een voorschot op je jaarrekening. 

Mijn termijnbedrag energie berekenen

Wil je weten welk termijnbedrag je voor energie gaat betalen? Je berekent je energiekosten eenvoudig op basis van je type woning en het aantal personen in je huishouden. Op die manier schat je de gemiddelde kosten per maand in.

Let op: Deze gemiddelde kosten zijn nog niet helemaal gelijk aan het termijnbedrag dat je per maand betaalt. Je energieleverancier houdt namelijk ook rekening met je eerdere gas- en stroomverbruik en andere te verwachten kosten op je energierekening.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de eindafrekening van energie berekend?

De energierekening bestaat uit een aantal kostenposten. Denk aan leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, toeslagen en terugleververgoedingen indien je zonnepanelen hebt. Wij leggen graag per onderdeel uit waar je precies voor betaalt op je jaarrekening. 

 • Leveringskosten
  Ruim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten betaal je voor de levering van stroom en/of gas. De variabele leveringskosten betaal je per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De variabele leveringskosten hangen af van je energieverbruik. Op energie besparen is dus voordelig!
 • Netbeheerkosten
  Om en nabij 20% van je energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaal je aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Denk hierbij aan de kosten voor het onderhouden van het netwerk, de kosten voor je aansluiting op het energienet en de huur van de (slimme) meter in je meterkast. Je netbeheerder kun je niet kiezen en is regioafhankelijk.
 • Belastingen en toeslagen
  Op je energierekening vind je ook diverse belastingen en toeslagen terug. Denk hierbij aan de energiebelasting, vermindering energiebelasting en btw. Deze belastingen zijn bedoeld om je te ontmoedigen veel gas (en stroom) te verbruiken.
 • Zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen? Dan kun je opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op je energierekening vind je het aantal kWh's terug dat je hebt opgewerkt en de hoogte van de terugleververgoeding die je hiervoor krijgt.
Wat is het verschil tussen een eindafrekening en een jaarafrekening?

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening energie. De eindafrekening energie ontvang je alleen wanneer je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat je verbruik in het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen.

Wanneer je de jaarafrekening energie precies ontvangt, is per persoon verschillend en hangt af van de ingangsdatum van je contract. Je ontvangt deze rekening jaarlijks van de energieleverancier. Hierin staat hoeveel gas en stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat je eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.

Kan ik een goedkoop energiecontract afsluiten?

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en je hier geen invloed op hebt, kun je natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Kies je voor energie van UnitedConsumers? Dan profiteer je van voordelige energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel je kunt besparen?

Kom ik in aanmerking voor teruggave energiebelasting?

In verschillende situaties kom je in aanmerking voor de teruggave energiebelasting:

 • Het huis waarin je woont is gesplitst in twee of meerdere woningen met een gedeelde elektriciteitsaansluiting.
 • Bedrijven en instellingen die elektriciteit en/ of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken.
 • Sommige instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting. De teruggaaf energiebelasting is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht min de heffingskorting van de energiebelasting.

Wil je zeker weten of je voor een teruggaaf energiebelasting in aanmerking komt? Meld jezelf dan bij de Belastingdienst kantoor Emmen – het Energieteam. Zij behandelen dergelijke aanvragen.

Kan ik het termijnbedrag energie aanpassen?

Dat kan zeker. Log in via Mijn UnitedConsumers om zelf je termijnbedrag aan te passen.

In de volgende situaties is het verstandig om je termijnbedrag energie aan te passen:

 • Als je maatregelen hebt getroffen om energie te besparen, zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.
 • Als de samenstelling van je gezin verandert.
 • Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen.
 • Als je nieuwe apparatuur hebt gekocht.
 • Als je gaat verhuizen.
  Wil je een goede service?

  Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

  Nee, ik wil alleen minimale cookies