UnitedConsumers
Achtergrond

Meterstanden aflezen en doorgeven

De meterstand doorgeven doe je jaarlijks voor de jaarafrekening, maar ook wanneer je gaat verhuizen, je energiecontract opzegt of een energiecontract bij een andere leverancier afsluit, moet je jouw meterstand doorgeven. Hoe kun je de meterstanden aflezen en hoe geef je de meterstanden door?

Wanneer moet ik de meterstand doorgeven?

Eén keer per jaar ontvang je van jouw energieleverancier het verzoek om de meterstand door te geven. Heb je een slimme meter in huis? Dan gaat dit automatisch. Ook vraagt de energieleverancier om jouw meterstanden door te geven wanneer je gaat verhuizen of jouw contract beëindigt.

Meterstand doorgeven bij verhuizing

Als je gaat verhuizen, ontvang je van jouw energieleverancier een eindafrekening. Dit is de nota voor de verbruikte energie in het lopende kalenderjaar. Om je energieverbruik goed te kunnen berekenen, moet je jouw meterstanden doorgeven.

Meterstand doorgeven voor jaarafrekening

De jaarafrekening ontvang je één keer per jaar en gaat over het voorgaande kalenderjaar. Op de jaarafrekening vind je terug hoeveel energie je in dat jaar hebt verbruikt en wat je hiervoor moet betalen. Om dit goed uit te kunnen rekenen, heeft de energieleverancier jouw meterstanden nodig.

Dirk Expert
lamp

Tip van onze expert

"Controleer bij het ontvangen van jouw jaarafrekening de meterstanden. Als deze niet kloppen, neem dan contact op met jouw energieleverancier."

Dirk Mutsaers - Energie expert

Gasmeter aflezen

Je vindt jouw gasmeter in de meterkast (of in sommige gevallen onder de trap of in de hal). Deze gasmeter bevindt zich vaak op kniehoogte. Er zijn drie verschillende gasmeters, die er net wat anders uitzien. Namelijk:

energiemeter-gas-analoog

Analoge stroommeter met komma

Heb je een analoge stroommeter met komma? Dan geef je enkel de getallen vóór de komma door.

energiemeter-gas-digitaal-slim

Digitale gasmeter aflezen

Op de digitale gasmeter vind je een display met digitale cijfers. Ook beschikt de digitale gasmeter over een knop. Door op deze knop te drukken, kun je verschillende meterstanden zien. Als je jouw digitale meter wilt aflezen en de gas meterstand wilt doorgeven, is het belangrijk dat je de meterstand in m3 noteert. Hierbij hoef je alleen de getallen vóór de komma door te geven.

Slimme gasmeter aflezen

Heb je een slimme gasmeter? Dan hoef je jouw slimme gasmeter niet af te lezen. De meterstand wordt namelijk automatisch aan de energieleverancier doorgegeven. Mocht het toch nodig zijn om zelf de meterstand af te lezen, dan doe je dit op dezelfde manier als bij een digitale gasmeter.

Meterstanden aflezen voor stroom

De stroommeter vind je meestal op ooghoogte in de meterkast. Hierop kun je aflezen hoeveel kWh je hebt verbruikt. Er zijn verschillende stroommeters, dus het is belangrijk dat je jouw meter op de juiste manier afleest.

energiemeter-stroom-analoog-1

Analoge stroommeter met komma

Heb je een analoge stroommeter met komma? Dan geef je enkel de getallen vóór de komma door.

energiemeter-stroom-analoog-2

Analoge stroommeter zonder komma

Bij een analoge stroommeter zonder komma geef je alleen de eerste zes getallen door aan de energieleverancier.

energiemeter-stroom-digitaal

Digitale meterstand stroom aflezen

De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als je enkeltarief hebt, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet je twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van jouw meter, worden deze afwisselend op het display getoond of moet je op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.

Slimme elektrische meter aflezen

Met een slimme stroommeter hoef je niets te doen; de meterstand wordt automatisch doorgegeven aan de energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstanden af te lezen? Dan doe je dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien.

Hoe moet ik de meterstanden doorgeven?

Ben je een nieuwe deelnemer bij UnitedConsumers? Dan ontvang je aan het begin van de energielevering een mail om de meterstand door te geven. Het is verstandig deze meterstanden tijdig door te geven, omdat wij anders middels een berekening jouw standen moeten inschatten. Dit kan gevolgen hebben voor de jaarafrekening.

Heb je een slimme meter? Dan gaat meterstanden aflezen en de meterstand doorgeven automatisch: je hoeft dus niets te doen. Tenzij het uitlezen van de slimme meter niet lukt, bijvoorbeeld door een communicatiefout in de meter. In dat geval kan het voorkomen dat je zelf de meterstand moet doorgeven.


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies