UnitedConsumers
Achtergrond

Energiebelasting 2024

Energiebelasting is één van de kosten die op de rekening van je energieleverancier terug te vinden is. Door energiebelasting te heffen, wil de overheid bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die je in je woning gebruikt, betaal je energiebelasting. Hoeveel energiebelasting betaal je in 2024? En hoe zit het met de teruggave energiebelasting?

Hoe betaal ik energiebelasting?

De energiebelasting betaal je maandelijks aan je energieleverancier. En die draagt de belasting weer af aan de Belastingdienst. De energiebelasting is verwerkt in jouw termijnbedrag. De hoogte van de energiebelasting die je betaalt, vind je in jouw energiecontract. Gemiddeld bedraagt de energiebelasting 30% van de totale energierekening. 

Energiebelasting 2024

Dit is goed om te weten over de energiebelasting vanaf 1 januari 2024:

  • De btw op energie staat weer op 21%.
  • De teruggave energiebelasting wordt € 631,39 inclusief btw.
  • De energiebelasting bedraagt € 0,705441 per m3 gas en € 0,13165 per kWh stroom. 
Dirk Expert
lamp

Tip van onze expert

"De energiebelasting is afhankelijk van je energieverbruik. Dat betekent dat je minder energiebelasting betaalt, als je op jouw stroom- en gasverbruik bespaart. Wij helpen je daarbij met onze handige energie bespaartips!"

Dirk Mutsaers - Expert energie

Teruggave energiebelasting

Je komt in aanmerking voor de teruggave energiebelasting indien het huis waarin je woont gesplitst is in twee of meerdere woningen met een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Ook bedrijven en instellingen kunnen in bepaalde situaties energiebelasting terugkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf elektriciteit en/of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken.

Teruggave energiebelasting instellingen 

Sommige instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting. De teruggaaf energiebelasting is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht min de heffingskorting van de energiebelasting.

Teruggaaf energiebelasting

Om zeker te weten of je voor een teruggaaf energiebelasting in aanmerking komt, kun je jezelf melden bij de Belastingdienst kantoor Emmen - het Energieteam. Zij behandelen dergelijke aanvragen en regelen de uitbetaling van de teruggave energiebelasting - mits je daarvoor in aanmerking komt. 

Hoogte energiebelasting

De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De energiebelasting is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. Dit is de energiebelasting 2024:

Energiebelasting 2024 (incl. btw)
Stroom per kWh
€ 0,13165
Gas per m3
€ 0,705441

Vermindering energiebelasting in 2024

De vermindering energiebelasting - oftewel heffingskorting - is één van de bedragen die je tegenkomt op je energierekening. Deze korting krijg je, omdat de overheid een deel van jouw energieverbruik als basisbehoefte ziet. In de loop van tijd is te zien dat voor enkele jaren de korting op energiebelasting redelijk stabiel was, namelijk zo rond de € 380,-. Dit veranderde vanaf 2019. Bekijk hieronder het verloop van de energie heffingskorting.

Jaar
Btw
Vergoeding energiebelasting (incl. btw)
2024
21%
€ 631,39
2023
21%
€ 596,86
2022
€ 783,54

1 jan t/m 30 juni

21%
€ 409,00

1 juli t/m 31 dec

9%
€ 374,54
2021
21%
€ 558,56
2020
21%
€ 527,17
2019
21%
€ 311,62
2018
21%
€ 373,33
2017
21%
€ 373,33
2016
21%
€ 376,08
2015
21%
€ 377,33

Veelgestelde vragen

Moet ik energiebelasting betalen over opgewekte stroom met zonnepanelen?

Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, hoef je over deze opgewekte elektriciteit geen energiebelasting te betalen. Dit geldt echter alleen voor de stroom die je zelf verbruikt. Lever je (een deel van) de stroom (terug) aan een energieleverancier, dat word je door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Hiervoor gelden andere regels.

Wat is de vermindering energiebelasting?

De vermindering energiebelasting is een vaste korting op het totale bedrag dat je aan energiebelasting betaalt. De overheid heeft de vermindering energiebelasting vastgesteld op € 631,39 in 2024 (inclusief btw). Dit bedrag is voor iedereen met een elektriciteitsaansluiting gelijk, het maakt dus niet uit hoeveel energie je verbruikt.

Wat is de ODE en waarom betaalde ik dit?

ODE is een afkorting voor Opslag duurzame energie. Op 1 januari 2013 is de ODE ingevoerd als een extra belasting op het verbruik van stroom en gas. Vanaf 1 januari 2024 stopt de Opslag Duurzame Energie. Vanaf dit moment betaal je, naast verbruik- en netbeheerkosten, enkel energiebelasting en btw.

Je betaalde tot en met 2023 ODE, omdat de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk wil terugdringen. Daarom wordt het gebruik van groene en duurzame energie flink gestimuleerd. Het geld dat de overheid ontving door de ODE, investeerde de overheid in duurzame energie.

Het geld dat je betaalde voor de ODE werd door de overheid geïnvesteerd in de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit is een subsidie waarmee projecten om duurzame energie te produceren worden gestimuleerd. De SDE+ is er voor bedrijven en (non-profit) instellingen.

Bedrijven en instellingen die gebruik willen maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie kunnen een SDE+ subsidie aanvragen. De inkomsten van de ODE waren maar een deel van de SDE+. Het merendeel van deze subsidie wordt betaald uit ‘gewone’ belastinginkomsten.

Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies