UnitedConsumers
Achtergrond

Ontwikkeling energieprijzen 2024 & verwachting toekomst

| Laatste update: 18-7-2024 |

Energieprijzen veranderen de hele tijd. Deze zijn in het afgelopen jaar flink gedaald, maar ze blijven op en neer gaan. Hoe is de ontwikkeling van de energieprijzen in 2024 en wat is de verwachting voor de toekomst? Deze vragen beantwoorden we op deze pagina.

Ga direct naar...

energieprijzen-ontwikkeling-medium
statistieken

Verwachting energieprijzen 2024

De energieprijzen zijn in de eerste maanden van 2024 gedaald ten opzichte van januari 2024. Op dit moment zien we de energieprijzen weer stijgen naar het prijsniveau van begin 2024. 

Onze verwachting is dat de gasprijs in 2024 blijft schommelen tussen € 1,20 en € 1,40 per m3. De stroomprijs zal naar verwachting de rest van 2024 tussen € 0,25 en € 0,30 per kWh blijven. Bekijk zelf de ontwikkeling van de energieprijzen in de grafiek hieronder:

Ontwikkeling stroomprijs in MWh

Ontwikkeling gasprijs in MWh

Dirk Expert
lamp

Goed om te weten...

"De stroomprijs is gekoppeld aan de gasprijs. Voor het opwekken van stroom wordt namelijk gas gebruikt (naast duurzame energiebronnen). Daarom zie je in de grafiek dat wanneer de gasprijs daalt, de stroomprijs ook daalt."

Dirk Mutsaers - Expert energie

Veranderingen op de energierekening in 2024

Naast variabele energieprijzen bestaat je energierekening uit vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting. Ook die kosten veranderen in 2024. We zetten de belangrijkste veranderingen vanaf 1 januari 2024 op een rij:

 • Het prijsplafond wordt niet verlengd.
  Het prijsplafond houdt op te bestaan. Dat betekent dat je in 2024 altijd de energietarieven in je energiecontract betaalt.  
 • De netbeheerkosten stijgen.
  Netbeheerkosten zijn vaste kosten die je betaalt voor het gebruikmaken van het gas- en stroomnetwerk. Deze kosten stijgen per huishouden in 2024 met ongeveer € 84,- per jaar.  
 • Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024 bestaan. 
  Het Noodfonds biedt financiële steun aan huishoudens met een laag (midden)inkomen en een relatief hoge energierekening. Het Noodfonds Energie was tot en met 20 maart 2024 geopend voor aanvragen.
 • Energiebelasting stroom daalt; die voor gas stijgt.
  Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik betalen meer energiebelasting in 2024. Het tarief voor gas stijgt naar € 0,583 per m3, inclusief btw is dit € 0,705. Dit is ongeveer 11,3 cent meer dan in 2023. Het tarief voor stroom daalt juist, je betaalt € 0,132 per kWh inclusief btw. Dit is zo'n 2 cent minder ten opzichte van 2023. Met de nieuwe tarieven wil de overheid stimuleren dat je minder gas gebruikt.
stroom-gas

Verwachting energieprijzen in de toekomst

De ontwikkeling van de energieprijzen blijft in de komende jaren afhankelijk van vraag en aanbod. We verwachten dat de energieprijzen blijven schommelen, maar dat de prijzen niet meer zo sterk zullen stijgen of dalen als eerder gebeurd is.

Wel is er voorlopig nog een hoger risico op stijgende energieprijzen, omdat Nederland de komende jaren (vloeibaar) gas uit andere landen nodig blijft hebben. Wanneer in de toekomst het grootste deel van de energie in Nederland duurzaam wordt geproduceerd, zullen de energieprijzen naar verwachting stabieler worden.

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom

 • Ontvang € 50,00 extra korting

 • 1 jaar lang zekerheid

Vast energiecontract
persoon

Wat betekent de ontwikkeling van de energieprijzen voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor jou betekent, is afhankelijk van het soort contract dat je hebt afgesloten. Heb je een vast of variabel energiecontract?

Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

Je hebt de energietarieven voor een bepaalde periode vastgezet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Wel moet je rekening houden met een wijziging van de energiebelasting en stijgende netbeheerkosten in 2024. Bekijk je actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers

Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven kunnen ieder jaar wijzigen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten ontvang je een nieuw leveringstarief voor je energie. Bekijk je actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten

Heb je een nieuwe woning? Allereerst gefeliciteerd! Voor je nieuwe woning moet je een energiecontract afsluiten. Bij ons kun je kiezen voor een energiecontract met scherpe energietarieven. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Bereken direct je energietarieven.

Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies