UnitedConsumers
Achtergrond

Stroomprijs 2024: de actuele stroomtarieven uitgelegd

De prijs voor stroom die je als huishouden betaalt, is afhankelijk van je huidige energiecontract. Maar, de kosten voor stroom hangen ook af van je stroomverbruik.

Wil jij de laagste stroomprijs per kWh vinden?

stroomprijs-medium

Wat is de stroomprijs in 2024?

Het gemiddelde stroomtarief per kWh is € 0,27 volgens de ACM (tarief juli 2024).

Ontwikkeling stroomtarieven

Ben je benieuwd hoe de prijs van stroom zich vanaf 2022 heeft ontwikkeld? Bekijk het in de grafiek hiernaast:

Stroomprijs: hoe zijn stroomtarieven opgebouwd?

De stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Wij vertellen je per onderdeel hoe de stroomtarieven zijn opgebouwd.

Kale stroomprijs per kWh

De kale stroomprijs per kWh, oftewel de variabele leveringskosten, zijn gebaseerd op de kosten voor stroom waarvoor je energieleverancier de energie heeft ingekocht. De actuele energieprijzen fluctueren dagelijks, waardoor ook de kale stroomprijs bij iedere energieleverancier per dag kan verschillen.

Netbeheerkosten

Naast de variabele leveringskosten, betaal je ook voor jouw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in je meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door je netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast. 

Netbeheerkosten 2024: tussen € 275,03 en € 508,63 per jaar inclusief btw.


Overheidsheffingen en btw

Tot slot bestaat de stroomprijs ook uit overheidsheffingen, zoals de energiebelasting en de wettelijke btw. De heffingen en belastingen op de kosten van stroom worden door je stroomleverancier afgedragen aan de overheid. De overheidsheffingen en btw zijn verbruiksafhankelijk. Dit betekent dat je dit betaalt per verbruikte kWh stroom. Het btw-tarief is 21% en dit betaal je over de energiebelasting en de kale stroomprijs per kWh.

Energiebelasting stroom 2024: € 0,13165 per kWh (incl. 21% btw).

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste lage stroomtarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom

  • Ontvang € 50,00 extra korting

  • 1 jaar lang zekerheid

Vast energiecontract

Enkele en dubbele stroomtarieven

Voor de prijs van stroom worden twee verschillende stroomtarieven gehanteerd: het enkeltarief en dubbeltarief. Met het enkeltarief betaal je altijd dezelfde prijs voor stroom. Bij het dubbeltarief voor stroom werkt dat anders. Daarbij betaal je overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief).

Tip: kijk in je energiecontract welke tarieven voor jou gelden.

Dag- en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.

Dirk Expert
lamp

Tip van onze expert

"Je kunt jouw kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk houden door je stroomverbruik te verminderen. Hiermee spaar je het milieu én jouw portemonnee."

Dirk Mutsaers - Energie expert

Besparen op je stroomtarieven

Wellicht kan je stroomprijs goedkoper! Start met stroomtarieven vergelijken en bekijk direct hoeveel je kunt besparen. Zo houd je meer over voor een leuker leven!


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies