Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Kleine beurt auto: wat is het en wat kost het?

Een kleine beurt voor uw auto is belangrijk voor de levensduur van de auto. Maar, wat is een kleine beurt, en wanneer laat u deze uitvoeren? En ook belangrijk: wat zijn de kosten van een kleine beurt? 

kleine beurt

 

Wat is een kleine beurt?

U vraagt zich misschien af wat een kleine beurt precies is. Een kleine beurt is een standaard periodieke en kleine onderhoudsbeurt voor uw auto. Het verschilt per garage wat er precies wordt gecontroleerd en vervangen. Een kleine beurt is de 'kleinere' variant van de grote beurt.

Tijdens de kleine beurt wordt uw auto gecontroleerd op een aantal punten en worden er een aantal onderdelen vervangen, zoals de olie en oliefilter. Wanneer de kleine beurt aan uw auto wordt uitgevoerd, hangt grotendeels af van hoeveel u rijdt en uw voorkeur. Daarnaast zijn de kosten van een kleine beurt zijn lager dan de kosten van een grote beurt. 

Waarom kiezen voor een kleine beurt?

Een autofabrikant schrijft voor dat er regelmatig onderhoud aan de auto uitgevoerd dient te worden. Eventuele slijtage wordt hierdoor vroegtijdig gesignaleerd en verholpen. Hierdoor kunt u veilig blijven rijden én voorkomt u dat u ineens voor onvoorziene, grote uitgaven komt te staan! 

Kleine beurt en de APK 

Een kleine beurt is niet hetzelfde als een APK-keuring. Bij een kleine beurt wordt er daadwerkeijk onderhoud aan uw auto gepleegd en bij de APK wordt alles gecontroleerd. Indien nodig worden er onderdelen vervangen. Dit is zijn, want zo wordt de auto niet afgekeurd. Anders dan de APK is een kleine beurt niet verplicht.

Met onze gratis kentekencheck ziet u direct onder het kopje 'APK en historie' wat de vervaldatum van uw APK is. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op. 

Vervaldatum APK checken


Kenteken:
NL

 

Kosten kleine beurt auto

Wat kost een kleine beurt? De kosten van een kleine beurt zijn afhankelijk van het autotype, het aantal cilinders en welke motorolie de auto nodig heeft. Vaak zijn de kosten van een kleine beurt te combineren met een APK-keuring. In dat geval scheelt dit in de prijs van de kleine beurt én APK. De gemiddelde kleine beurt kosten zijn zo'n € 120,-.

Ziet de monteur tijdens de kleine beurt dat er bepaalde, onverwachte onderdelen vervangen moeten worden? Dan zal de garage eerst de prijs van de kleine beurt met u bespreken. Spreek dit wel duidelijk met de garage af, voor u uw auto achterlaat voor een kleine onderhoudsbeurt. De kosten van de kleine beurt aan uw auto zijn dus doorgaans laag, tenzij er iets kapot is!  


 

Kleine beurt auto wanneer?

Wanneer een kleine beurt nodig is, kunt u bepalen op basis van de volgende regel: is uw auto 6 jaar of ouder? Dan heeft uw auto na iedere 15.000 kilometer een kleine beurt nodig. Komt u niet aan het aantal kilometers? Dan is het aan te raden één keer per jaar een kleine beurt te laten doen. Wanneer een kleine beurt nodig is voor nieuwere auto's, wordt vaak aangegeven middels een signaal in het dashboard.

Wanneer een kleine beurt nodig is, bepaalt u daarnaast ook vaak zelf. Sommigen vinden het fijn het ene jaar een kleine beurt bij de APK te doen, en het jaar erop een grote beurt. Wanneer een kleine beurt nodig is, hangt dus ook af van wat u zelf fijn vindt!

Wanneer kleine beurt auto niet nodig?

Onderhoud aan uw auto is belangrijk, want zo voorkomt u dat u plotseling met een kapotte auto langs de weg komt te staan. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig een grote of kleine beurt laat doen aan uw auto.

Wanneer u een kleine beurt aan uw auto laat doen, kunt u een grote beurt dat jaar overslaan. En wanneer u een kleine beurt aan uw auto overslaat, kunt u dat jaar een grote beurt laten doen. Het is fijn om de twee onderhoudsbeurten af te wisselen. 


 

Kleine beurt: wat wordt er gecontroleerd? 

Bij de prijs van een kleine beurt is een standaard check aan uw auto inbegrepen. Tijdens een kleine beurt wordt daarom vaak een 'kleine beurt checklist' afgewerkt. Uw auto wordt op zo'n 30 punten gecheckt. Naast de inspectie, zijn er een aantal onderdelen die standaard vervangen worden. De inhoud van een kleine beurt kan per garage verschillen, maar bestaat vaak standaard uit de volgende onderdelen: 

  • Olie wordt ververst.
  • Oliefilter wordt vervangen.
  • Koelvloeistof wordt bijgevuld.
  • Ruitenwisservloeistof wordt bijgevuld.
  • Schokdempers worden gecontroleerd.
  • Accu en verlichting worden gecontroleerd.
  • Ruiten/ruitenwissers worden gecontroleerd.
  • Uitlaat en katalysator worden gecontroleerd.
  • De banden en het remsysteem worden gecontroleerd.

 

Kleine beurt auto zelf doen?

Kunt u een kleine beurt aan uw auto zelf doen? In een zeker zin wel! Er zijn genoeg klussen die u zelf kunt doen om uw auto in topconditie te houden. En door sommige klussen zelf te doen, bespaart u geld en houdt u meer over voor de leuke dingen in het leven. Bent u benieuwd hoe u zelf een kleine beurt kunt doen aan uw auto? 

Kleine beurt zelf doen


Aanbevolen voor u


 

Onderhoud homepage

Terug naar boven