Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Kleine beurt auto: wat is het en wanneer moet het?

Een kleine beurt voor uw auto is belangrijk voor de levensduur van de auto. Maar, wat is een kleine beurt, wanneer laat u deze uitvoeren en wat kost een kleine beurt voor uw auto? 

kleine beurt

 

Wat is een kleine beurt?

Een kleine beurt is een standaard periodieke - en kleine - onderhoudsbeurt voor uw auto. Het verschilt per garage wat er precies wordt gecontroleerd en vervangen. Een kleine beurt is de 'kleinere' variant van de grote beurt. Tijdens de kleine beurt wordt uw auto gecontroleerd op een aantal punten en worden er een aantal onderdelen vervangen, zoals de olie en oliefilter.


 

Kleine beurt auto: waarom?

Een autofabrikant schrijft voor dat er regelmatig onderhoud aan de auto uitgevoerd dient te worden. Eventuele slijtage wordt hierdoor vroegtijdig gesignaleerd en verholpen. Hierdoor kunt u veilig blijven rijden én voorkomt u dat u ineens voor onvoorziene, grote uitgaven komt te staan! 


 

Kleine beurt: wat wordt er gecontroleerd? 

Bij een kleine beurt wordt de 'kleine beurt checklist' afgewerkt. Uw auto wordt op zo'n 30 punten gecheckt. Naast de inspectie, zijn er een aantal onderdelen die standaard vervangen worden. De inhoud van een kleine beurt kan per garage verschillen, maar bestaat vaak standaard uit de volgende onderdelen: 

  • Olie wordt ververst.
  • Oliefilter wordt vervangen.
  • Koelvloeistof wordt bijgevuld.
  • Ruitenwisservloeistof wordt bijgevuld.
  • Schokdempers worden gecontroleerd.
  • Accu en verlichting worden gecontroleerd.
  • Ruiten/ruitenwissers worden gecontroleerd.
  • Uitlaat en katalysator worden gecontroleerd.
  • De banden en het remsysteem worden gecontroleerd.

 

Kleine beurt auto: wanneer?

Bij de kleine beurt geldt de volgende regel: is uw auto 6 jaar of ouder? Dan heeft uw auto na iedere 15.000 kilometer een kleine beurt nodig. Komt u niet aan het aantal kilometers? Dan is het aan te raden één keer per jaar een kleine beurt te laten doen. Nieuwere auto's laten vaak middels een signaal in het dashboard zien dat er onderhoud nodig is. 


 

Kosten kleine beurt auto

Wat kost een kleine beurt? De kosten zijn afhankelijk van het autotype, het aantal cilinders en welke motorolie de auto nodig heeft. Vaak is een kleine beurt te combineren met een APK-keuring. Dit scheelt u kosten. De gemiddelde kosten van een kleine beurt zijn zo'n € 120,-.

Ziet de monteur tijdens de kleine beurt dat er bepaalde, onverwachte onderdelen vervangen moeten worden? Dan zal de garage eerst de prijsopgave met u moeten bespreken. Spreek dit duidelijk met de garage af, voor u uw auto achterlaat voor een kleine onderhoudsbeurt. 


Aanbevolen voor u


 

Onderhoud homepage