Contact
Mijn UnitedConsumers

Verschil grote en kleine beurt

Is uw auto aan onderhoud toe, maar weet u niet zo goed of u moet kiezen voor een grote of kleine beurt? Dan is het belangrijk dat u het verschil tussen een grote en kleine beurt kent. Na het lezen van dit artikel weet u precies welke u kiest: een grote of kleine beurt. 

Verschil kleuine en grote beurt

Verschil kleine en grote beurt

Het grootste verschil is eigenlijk redelijk logisch. Bij een grote beurt wordt namelijk veel intensiever gekeken naar de auto. Zo worden er meer vloeistoffen gecontroleerd en worden ook de bougies vervangen. Een kleine onderhoudsbeurt kijkt naar minder punten. Daarnaast is een kleine beurt een stuk goedkoper dan een grote beurt. Hoewel het niet verplicht is, blijft het toch erg belangrijk dat u zowel de kleine als grote beurt geregeld laat uitvoeren. 


Kleine of grote beurt: waarom?

Door de onderdelen van uw auto te onderhouden, voorkomt u niet alleen slijtage, maar ook dat u ineens voor onvoorziene, hoge kosten komt te staan. Wanneer u plots een aantal onderdelen moet laten vervangen, kost dit u al snel € 1.000,- of meer. Een grote of kleine beurt bespaart u vaak dit soort onaangename verrassingen.


Verschil grote en kleine beurt: wat wordt er gecontroleerd?

Bij een kleine of grote beurt komen de standaard controles wel overeen. Toch wordt er bij een grote beurt op meer punten gecontroleerd. Daarnaast kan het per type auto en garage afwijken wat er wordt gecontroleerd. Wij zetten de meest gecontroleerde punten van een grote of kleine beurt voor u op een rijtje. 

Grote beurt controlepunten

Bij een grote beurt wordt er uitgebreid naar uw auto gekeken en op zeker zo'n 80 punten gecontroleerd. De meest voorkomende punten zijn:

Kleine beurt controlepunten

Bij een kleine beurt worden gemiddeld zo'n 30 punten gecontroleerd. De meest voorkomende punten die gecontroleerd en vervangen worden, zijn:


Wanneer grote of kleine beurt auto?

Wanneer uw auto een beurt nodig heeft, hangt in eerst instantie af van hoeveel kilometers u rijdt. Ook wanneer u weinig rijdt is het belangrijk regelmatig grote of kleine beurt uit te laten voeren. Over het algemeen wordt aangehouden dat een kleine beurt iedere 15.000 kilometer of ieder jaar wordt uitgevoerd. Een grote beurt laat u iedere 30.000 kilometer of elke 2 jaar uitvoeren. 

Tip: wanneer u de auto in gaat ruilen, is het een goed idee om een ingevuld en afgestempeld onderhoudsboekje mee te geven. Hiermee kunt u bewijzen dat uw auto goed onderhouden is. 


Heeft mijn auto een grote of kleine beurt nodig?

Dát is een goede vraag, maar wel een vraag die u zelf het beste kunt beantwoorden. Heeft u al meer dan 15.000 kilometer gereden? Dan is het tijd voor een kleine beurt.

Heeft u al meer dan 30.000 kilometer gereden? Laat binnenkort dan een grote beurt uitvoeren. Indien u niet zoveel rijdt in de auto, kunt u één keer per jaar een kleine beurt uit laten voeren. De grote beurt hoeft u in dit geval slechts een keer in de twee jaar te laten uitvoeren.

Kleine of grote beurt combineren met APK

Komt de APK er binnenkort aan? Combineer de APK-keuring met een grote of kleine beurt. Zo bent u voordeliger uit! Weet u niet precies wanneer uw auto APK gekeurd moet worden? Dankzij onze gratis kentekencheck ziet u direct onder het kopje 'APK en historie' wat de vervaldatum van uw APK is. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op. 

Vervaldatum APK checken


Kenteken:
NL

Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Grote beurt auto: Wat is het en wat kost het?

> Lees meer

 

kleine beurt

Kleine beurt auto: klein onderhoud aan uw auto

> Lees meer

 

APK

APK: wanneer moet uw auto voor de APK?

> Lees meer

 

Onderhoud homepage