Contact
Mijn UnitedConsumers

Autodiefstal: mijn auto is gestolen, wat nu?

Is jouw auto gestolen? Helaas komt autodiefstal veel voor, want auto’s zijn voor criminelen erg aantrekkelijk om te stelen. Auto gestolen, wat nu? Als slachtoffer van autodiefstal is het fijn om te weten wat je moet doen. Wij helpen je en geven je tips!

Auto gestolen


 

Auto gestolen? Doe direct aangifte!

Bij een autodiefstal is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte doet. Dit doe je bij de politie via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Je kunt dit loket van maandag tot zondag tussen 07.00 en 17.00 uur bereiken via 088 – 00 87 444. Voor aangifte van een gestolen auto heb je de volgende gegevens nodig:

Ook kun je telefonisch aangifte doen bij het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AVG) van politie en verzekeraars. Zij zijn iedere dag bereikbaar van 07.00 tot 23.00 via 055 - 741 00 01 (optie 2). Door naar dit nummer te bellen, staat jouw voertuig binnen 2 uur - zowel nationaal als internationaal - gesignaleerd als gestolen.

Tip: voor meer informatie raadpleeg je de website van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit


 

Auto gestolen en je autoverzekering

De volgende partij die je op de hoogte stelt is je autoverzekeraar - ongeacht of je voor diefstal verzekerd bent of niet. Of autodiefstal (of schade door inbraak) wordt vergoed ligt aan het type autoverzekering dat je hebt gekozen. In onderstaande tabel kun je zien of je met jouw autoverzekering verzekerd bent voor autodiefstal.

Soort diefstal WA WA beperkt casco  WA casco (all risk)
Diefstal auto
 
 
 
Diefstal fabriek-ingebouwde accessoires
 
 
 

Autodiefstal melden bij je verzekeraar 

Meld autodiefstal altijd bij je autoverzekering. Zij schorten, ongeacht de dekking, je autoverzekering op. Is jouw auto gebruikt voor joyriding? Meld dit ook direct bij je verzekeraar. Dekt je autoverzekering (de schade veroorzaakt door) autodiefstal? Vul dan het schadeformulier in en stuur dit, inclusief een bewijs van de aangiftenaar de verzekeraar.

Ben je bij UnitedConsumers verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Contact opnemen


 

Uitbetaling verzekering na diefstal

Met een WA beperkt casco of WA casco verzekering krijg je een vergoeding als jouw auto gestolen is. Deze uitkering heeft geen invloed op jouw no-claimkorting. Ben je de eerste eigenaar van het voertuig? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwwaarderegeling te treffen met je verzekeraar. Met deze regeling krijg je de nieuwwaarde vergoed als jouw auto gestolen of total loss is.

Autodiefstal: eisen verzekeraar

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor diefstal, is het belangrijk dat je kunt aantonen dat jouw auto goed beveiligd was. Je verzekeraar stelt daarom vaak eisen aan het alarmsysteem van jouw auto. Vooral als het gaat om speciale en/of gloednieuwe auto’s. Als jouw auto gestolen is, dien je het CCV certificaat (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) van de auto te laten zien.


 

Autodiefstal: recht op vervangend vervoer?

Met een WA verzekering heb je geen recht op vervangend vervoer na autodiefstal. Met een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering krijg je vaak een dagvergoeding voor vervangend vervoer als jouw auto gestolen is. Deze vergoeding ligt meestal rond de € 12,50 per dag, en geldt voor maximaal 30 dagen. 

Bekijk de polisvoorwaarden voor meer informatie of neem contact met ons op. De voorwaarden verschillen namelijk per polis en verzekeraar.


 

Gestolen auto teruggevonden

Soms komt het voor dat jouw gestolen auto weer teruggevonden wordt. De ene keer zeer snel en in goede staat, en soms pas na en langere tijd - vaak inclusief krassen en deuken. Als de auto wordt teruggevonden activeer je de autoverzekering weer door contact op te nemen met je verzekeraar. De politie zorgt ervoor dat het kenteken wordt verwijderd uit het register met gestolen voertuigen.

Tip! Via onze gratis kentekencheck kun je kijken of de status van jouw auto al is gecorrigeerd. 


 

Diefstal uit auto

Dieven zijn soms niet uit op de auto zelf, maar op de spullen in de auto. Zijn er waardevolle spullen uit jouw auto gestolen? Deze schade valt niet onder je autoverzekering, maar onder je inboedelverzekering. De maximale vergoeding vanuit je inboedelverzekering vind je terug in de polisvoorwaarden.

Gestolen accessoires vallen onder je autoverzekering als ze al in de fabriek ingebouwd zijn door de autofabrikant. Zijn ze later ingebouwd? Dan kun je de onderdelen extra verzekeren met een aanvullende accessoireverzekeringLagen de spullen in het zicht en/of was de auto niet op slot? Dan heb je helaas geen recht op een vergoeding.


 

Sleutel auto gestolen

Als jouw auto is gestolen, dien je 2 autosleutels te overleggen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Het kan echter ook zo zijn dat jouw autosleutels zijn gestolen.

Autosleutel gestolen vergoeding

Vanuit de WA verzekering krijg je geen vergoeding als jouw autosleutel is gestolen. Met een WA beperkt casco en WA casco (all risk) verzekering lopen de vergoedingen uiteen van 50% tot een volledige vergoeding voor vervanging van autosleutels of je sloten. Maar, het scheelt per verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan én of dit vergoed wordt. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden of neem contact op met je autoverzekeraar.


 

Autodiefstal voorkomen tips

Autodiefstal helemaal uitsluiten kan natuurlijk niet, maar er zijn wel wat manieren om te voorkomen dat jouw auto wordt gestolen. Maak het dieven dus niet te makkelijk! Wij geven je tips:

  • Gebruik het stuurslot: vrijwel iedere auto heeft een ingebouwd stuurslot. Zodra je jouw sleutel uit het contact haalt, draai je het stuur een fractie en zit het stuur op slot. 
  • Koop een sleutelhoesje: als je een keyless entrysysteem hebt, doe je er goed aan de autosleutel zo ver weg mogelijk van de auto te leggen (minstens 6 meter). Ook kun je een sleutelhoesje aanschaffen, die het signaal van de sleutel blokkeert.
  • Parkeer op een veilige plek: je kunt jouw auto het beste op een drukke, verlichte plek parkeren. Vermijd donkere, verlaten steegjes en parkeerplaatsen. Laat tevens geen waardevolle spullen achter in jouw auto. 
  • Installeer een alarmsysteem: nieuwe auto's zijn vaak standaard voorzien van alarmsysteem 1 met een startonderbreker. Maar als je investeert in een hoger alarmsysteem (met een officieel CCV certificaat), bijvoorbeeld met sirenes en knipperlichten, dan is jouw auto beter beveiligd tegen diefstal.
  • Investeer in een GPS tracker: je kunt een GPS tracker aanschaffen, waardoor je via een app precies kun je zien waar jouw auto is. Plaats de tracker op een niet-zichtbare plek en vind binnen no-time jouw auto terug.  
  • Plaats een pedaalslot in de auto: in plaats van een stuurslot, kun je ook autodiefstal voorkomen door een pedaalslot installeren. Een pedaalslot is vaak enkel geschikt voor handgeschakelde auto's.

Ook interessant
 

Aangifte doen

Aangifte doen naar aanleiding van een schade

> Lees meer

 

Economisch total loss

 

 

 

Waarborgfonds autoverkeer

Waarborgfonds Motorverkeer: schade claimen

> Lees meer

 

Autoschade homepage