Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto gestolen, wat nu?

Autodiefstal komt helaas nog veel voor. Auto’s zijn voor criminelen namelijk aantrekkelijk om te stelen, maar gelukkig loopt het aantal gestolen voertuigen jaarlijks terug. Toch kan het gebeuren dat u slachtoffer wordt van een autodiefstal. Wat moet u doen als uw auto gestolen is?

Auto gestolen? Doe direct aangifte!

Bij een autodiefstal is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. U kunt dit loket van maandag tot zondag tussen 07.00 en 23.00 uur bereiken via 088 – 00 87 444. Voor aangifte van een gestolen auto heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Rijbewijs
  • Kentekenbewijs
  • Verzekeringspapieren

Nadat u telefonisch aangifte heeft gedaan van autodiefstal moet u het voertuig als vermist opgeven bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Dit kan telefonisch via 071 - 36 41 777.

Auto gestolen verzekering

De volgende partij die u op de hoogte stelt is uw autoverzekeraar. Of de schade wordt vergoed ligt aan het type autoverzekering dat u heeft gekozen. In onderstaande tabel kunt u zien of u met uw autoverzekering verzekerd bent voor autodiefstal.

Soort diefstal WA WA Beperkt Casco  WA Casco (All Risk)
Diefstal auto Geen dekking U bent verzekerd voor (schade veroorzaakt door) autodiefstal U bent verzekerd voor (schade veroorzaakt door) autodiefstal
Diefstal autosleutel Geen dekking Veel verzekeraars vergoeden gestolen autosleutels U kunt zowel gestolen als verloren sleutels claimen
Diefstal spullen uit auto Geen dekking Fabriekonderdelen + ingebouwde accesoires vallen onder de autoverzekering Fabrieksonderdelen + ingebouwde accesoires vallen onder de autoverzekering

Meld autodiefstal altijd bij uw autoverzekering. Zij schorten, ongeacht de dekking, uw autoverzekering op. Dekt uw autoverzekering (de schade veroorzaakt door) autodiefstal? Vul dan het schadeformulier in en stuur dit, inclusief een bewijs van de aangifte, naar de verzekeraar.

Uw verzekeraar stelt vaak eisen aan het alarmsysteem van uw auto. Vooral als het gaat om speciale en/of gloednieuwe auto’s. Als uw auto gestolen is, moet u het beveiligingscertificaat van de auto laten zien.

Is uw auto gebruikt voor joyriding? Doe ook in dat geval direct aangifte bij uw verzekeraar.

Uitbetaling verzekering na diefstal

Met een Beperkt Casco- of Volledig Casco autoverzekering krijgt u altijd een vergoeding als uw auto gestolen is. Deze uitkering heeft geen invloed op uw no-claimkorting. Bent u de eerste eigenaar van het voertuig? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwwaarderegeling te treffen met uw verzekeraar.

Met deze regeling krijgt u altijd de nieuwwaarde vergoed als uw auto gestolen of total loss is. De voorwaarden van de nieuwwaarderegeling verschillen per verzekeraar.

Vervangend vervoer

Met een WA Verzekering heeft u geen recht op vervangend vervoer na autodiefstal. Met een WA Beperkt Casco of All Risk verzekering krijgt u vaak een dagvergoeding als uw auto gestolen is. Deze vergoeding ligt meestal rond de € 12,50 per dag voor maximaal 30 dagen. Bekijk uw polisvoorwaarden voor meer informatie of neem contact met ons op. De voorwaarden verschillen namelijk per verzekeraar.

Autosleutel gestolen

Soms wordt uw autosleutel gestolen in plaats van de auto zelf of u verliest de sleutels per ongeluk. Vanuit de WA Verzekering krijgt u hiervoor geen vergoeding. Met een WA Beperkt Casco en Casco verzekering lopen de vergoedingen uiteen van 50 procent tot een volledige vergoeding voor vervanging van sleutels of uw sloten. U vindt de voorwaarden terug in uw polis. 

Diefstal uit auto

Dieven zijn soms niet uit op de auto zelf, maar op de spullen in de auto. Zijn er waardevolle spullen uit uw auto gestolen? Deze schade valt niet onder uw autoverzekering, maar onder uw inboedelverzekering. De maximale vergoeding vanuit uw inboedelverzekering vindt u terug in uw polisvoorwaarden.

Gestolen spullen vallen onder uw autoverzekering als ze al in de fabriek ingebouwd zijn door de autofabrikant. Zijn ze later ingebouwd dan moet u de onderdelen extra verzekeren met een aanvullende accessoireverzekeringLagen de spullen in het zicht en/of was de auto niet op slot? Dan heeft u geen recht op een vergoeding.

Autodiefstal voorkomen

Diefstal helemaal uitsluiten kan natuurlijk niet, maar er zijn heel wat manieren om te voorkomen dat uw auto wordt gestolen. Op deze speciale pagina over autodiefstal voorkomen geven we waardevolle tips en uitleg over autodiefstal in Nederland.

Gestolen auto teruggevonden

Soms komt het voor dat uw gestolen auto weer teruggevonden wordt. De ene keer zeer snel en in goede staat en soms na lange tijd inclusief krassen en deuken. Als de auto wordt teruggevonden activeert u de autoverzekering weer door contact op te nemen met uw verzekeraar. De politie zorgt ervoor dat uw kenteken wordt verwijderd uit het register met gestolen voertuigen.

Autoverzekering bij UnitedConsumers

Wilt u zich goed verzekeren tegen autodiefstal en inbraak? Doe nu de Premie-Check! Wij berekenen binnen enkele seconden de goedkoopste autoverzekering. U kiest vervolgens de dekking die het beste bij u past en wij geven u bovenop de lage premie een groepskorting van 5 procent.