Contact
Mijn UnitedConsumers

Het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds kunt u inschakelen wanneer de tegenpartij van een autoschade onbekend is, niet verzekerd is óf als uw auto is gestolen. Maar wat is het Waarborgfonds Motorverkeer en hoe werkt het? En hoe zit het met de waarborgfonds en autoschade? Wij leggen u alles uit wat u moet weten! 

Waarborgfonds auto gestolen

 

Wat is het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds is een gezamenlijk fonds van alle autoverzekeraars in Nederland. Een deel van uw premie gaat naar dit fonds, zodat hieruit schade vergoed kan worden wanneer deze niet verhaald kan worden op een tegenpartij. Het Waarborgfonds keert in de volgende situaties autoschade uit:

 • Als niet bekend is wie de autoschade heeft veroorzaakt. 
 • Als de schade veroorzaakt is door een niet-verzekerde auto. 
 • Als de tegenpartij onverzekerd is wegens principiële (gemoedsbezwaarde) bezwaren.
 • Als de verzekering van de schadeveroorzakende auto niet uit kan keren (faillissement).
 • Als de schade veroorzaakt is door iemand die willens en wetens in een gestolen auto reed.

 

Waarborgfonds auto: de voorwaarden

Of het Waarborgfonds Motorverkeer uw autoschade vergoedt, is niet alleen afhankelijk van de situatie waarin de schade is ontstaan. Er gelden nog enkele andere voorwaarden waar u aan moet voldoen om een beroep te kunnen doen op het Waarborgfonds voor uw auto:

 • De schade is in Nederland ontstaan. 
 • De schade mag niet het gevolg zijn van vernieling of vandalisme
 • De schade moet veroorzaakt zijn door een motorvoertuig (of aanhanger).
 • U heeft binnen 14 dagen na het ontdekken van de schade aangifte gedaan bij de politie. 
 • Er moet een getuige zijn. De getuige moet iemand zijn die gezien heeft dat de schade aan uw auto is veroorzaakt of deze geparkeerd is zonder schade en met schade is teruggevonden. 

 

Waarborgfonds eigen risico

Wanneer de schade veroorzaakt is door een onbekende dader, geldt er een bij het Waarborgfonds een eigen risico van € 250,-. Is de schade aan uw auto minder dan dit bedrag? Dan keert het Waarborgfonds Motorverkeer niet uit. In de andere situaties geldt dit eigen risico niet. Vaak geldt het Waarborgfonds eigen risico dus bij gestolen auto's, bijvoorbeeld.  


 

Getuigenverklaring Waarborgfonds 

Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt niet zomaar uw autoschade. Het Waarborgfonds verwacht namelijk wel dat u moeite doet om de veroorzaker van de schade te achterhalen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een buurtonderzoek, advertentie of politieaangifte. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat u dit binnen 14 dagen na het ontdekken van de schade heeft gedaan, anders keert het Waarborgfonds mogelijk niet uit. Zonder getuigenverklaring zal het Waarborgfonds een schadeclaim afwijzen. 

Daarnaast kunt u door middel van een getuigenverklaring mogelijk de identiteit van de dader vaststellen, waardoor u geen eigen risico meer hoeft te betalen. In een getuigenverklaring Waarborgfonds dient de getuige te bevestigen dat:

 • De auto zonder schade werd geparkeerd.
 • Er tussentijds niet met de auto gereden is.
 • De auto in geparkeerde toestand met schade is teruggevonden.

 

Waarborgfonds vandalisme autoschade

Eén van de eisen van het Waarborgfonds Motorverkeer is dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig, een daaraan gekoppelde aanhanger, een verloren onderdeel van het voertuig of een afgevallen lading. Bij vernieling en vandalisme is hiervan geen sprake en daarom is het niet mogelijk om hierdoor ontstane autoschade te claimen bij het Waarborgfonds.

Heeft u door vandalisme of vernieling schade aan uw auto en bent u WA casco verzekerd? Neem dan contact op met uw verzekeraar om te kijken of u de schade kunt claimen op de autoverzekering. Het Waarborgfonds vergoedt geen autoschade wat betreft vandalisme en vernieling.


Waarborgfonds autoschade hulp nodig?

Heeft u een autoschade die mogelijk valt onder Stiching Waarborgfonds en bent u via ons verzekerd? Wilt u toch meer weten over de Waarborgfonds getuigenverklaring of het Waarborgfonds eigen risico? Neem dan gerust contact met ons op! Onze experts helpen u graag!

service

Contact opnemen


Ook interessant voor u
 

Economisch total loss

Economisch total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Autodiefstal

Autodiefstal: hoe zit het met de verzekering?

> Lees meer

 

Aangifte doen

Aangifte doen naar aanleiding van diefstal of autoschade

> Lees meer

 

Autoschade homepage