Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autoverzekering verplicht in Nederland

Is een autoverzekering verplicht? Daar kunnen we een kort en krachtig antwoord op geven: ja! Een autoverzekering is in Nederland verplicht. Zodra u een auto op uw naam heeft gezet, is het verplicht minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Deze verplichting is er om eventuele slachtoffers te beschermen. Dit is vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Verplichte WA verzekering

Een WA verzekering is de minimale - ofwel kleinste - dekking die u kunt kiezen wanneer u een autoverzekering afsluit. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA autoverzekering bent u verzekerd voor schade, in het verkeer, die u aanricht aan anderen. Schades aan het eigen voertuig zijn niet meeverzekerd. Voor vergoeding van schades aan het eigen voertuig kiest u bijvoorbeeld voor WA Beperkt Casco of WA Casco (all risk).

Een voorbeeld: Stel dat u een ongeval veroorzaakt en er treedt letselschade op bij de andere partij.

De kosten van letselschade kunnen erg hoog oplopen, waardoor de kans groot is dat u dit niet zelf kunt betalen. De WA autoverzekering vangt dit daarom voor u op. Buiten letselschade vergoedt de WA-dekking ook materiele schade, zoals schade aan een ander voertuig die u heeft veroorzaakt. 

Wanneer is een autoverzekering verplicht?

Een autoverzekering is verplicht als u een auto op uw naam heeft overgeschreven. Dit maakt u dus direct verzekeringsplichtig. Het is belangrijk dat u de verzekering regelt vóór u de auto ophaalt en er mee de weg op gaat. Wacht niet te lang met het afsluiten van uw autoverzekering. Een lange onverzekerde periode - zo'n 14 dagen - kan er voor zorgen dat een volgende autoverzekeraar u niet accepteert in de toekomst.

Wanneer is een autoverzekering niet verplicht?

Heeft u de auto voor een lange tijd niet nodig? Of is de auto kapot en wacht u even met de reparatie? Lukt het niet om de auto snel te verkopen? Laat dan de auto officieel schorsen bij de RDW. Wanneer u de auto laat schorsen, en de auto veilig en op een afgesloten terrein staat, is een autoverzekering niet meer verplicht. Stuur het schorsingsbewijs naar uw verzekeraar. Dan zetten zij de autoverzekering voor u stop.

Wanneer u de auto verkoopt en u het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen, dan kunt u de autoverzekering middels een kopie van het vrijwaringsbewijs opzeggen bij uw huidige verzekeraar. Op het vrijwaringsbewijs staat dat u niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig, dus bent u niet meer verzekeringsplichtig. 

Geen verplichte autoverzekering: boete

Wanneer u rondrijdt zonder de verplichte WA verzekering, riskeert u een fikse boete van de RDW en van de politie. Een ander risico is dat u schades - die u toebrengt aan een ander - zelf dient te betalen. De kosten van een schade aan een tegenpartij kunnen erg hoog oplopen, waardoor u wellicht in financiële problemen komt. Riskeer het daarom niet en zorg ervoor dat uw auto altijd minimaal WA verzekerd is. 

WA autoverzekering bij UnitedConsumers

Benieuwd hoeveel u betaalt voor een verplichte WA verzekering? Wij kunnen een vergelijking maken tussen verschilende autoverzekeringen. Zo vindt u altijd de goedkoopste autoverzekering! 

WA-dekking berekenen