Contact
Mijn UnitedConsumers

Minder voertuigen gestolen in 2019

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 27 januari 2020

Het percentage gestolen voertuigen daalde het afgelopen jaar, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit. In totaal werden 7101 personenauto’s gestolen, wat een daling van 2,1 procent oplevert ten opzichte van 2018. Ook werden er meer gestolen auto’s teruggevonden dan een jaar eerder.

Van de 7.101 diefstallen vonden er 991 plaats in Amsterdam en 518 in Rotterdam. Relatief gezien werd in Valkenburg het vaakst een auto gestolen. Met het gemiddelde van 14 diefstallen per 1000 staat deze gemeente op nummer 1.

De meeste auto’s die worden gestolen zijn jonge personenwagens van tussen 0 tot 3 jaar. Heeft u een auto in die leeftijdscategorie? Dan is het verstandig om een beperkt casco- of allrisk-dekking te kiezen, zodat u verzekerd bent tegen diefstal. 

De registratie van gestolen voertuigen wordt bijgehouden per politie eenheid. Binnen de eenheden Amsterdam, Oost-Nederland, Rotterdam en Haaglanden worden de meeste voertuigen gestolen. De eenheden Limburg en Noord-Holland hebben relatief het minst last van autodieven. Opvallend genoeg werden er op jaarbasis toch 673 voertuigen van de Landelijke Eenheid en Marechaussee ontvreemd.

Meer gestolen auto’s teruggevonden

In totaal werden 35,6 procent van de gestolen voertuigen teruggevonden. Zo werden in 2019 ruim 2.898 gestolen personenauto’s weer teruggevonden. Het totale aantal motorrijtuigen, inclusief brommers en snorfietsen, dat werd teruggegeven na diefstal ligt op 8.413 stuks.

Welke auto was het meest gestolen in 2019

De Volkswagen Polo en Golf werden in 2019 het meest gestolen. Nieuw in de lijst van meest gestolen voertuigen is Toyota. Dit komt onder andere door het aandeel hybridemodellen van Toyota.

Uit het onderzoek van het LIV komt ook een flinke uitschieter naar voren: drie op de vijf Audi A1’s in Amsterdam wordt gestolen. Lees hier meer over wat u moet doen als uw auto gestolen is.

Top 10 meest gestolen auto's 2019 

  • Volkswagen 
  • Audi 
  • Toyota
  • Renault
  • BMW
  • Mercedes
  • Fiat
  • Peugeot
  • Opel 
  • Ford