Contact
Mijn UnitedConsumers

Schade elektrische auto ligt een stuk hoger

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 13 februari 2020

Het schadebedrag van een elektrische auto (EV) ligt stukken hoger dan van een benzine- en dieselauto. Volgens branchevereniging Focwa ligt het schadebedrag voor een EV tussen de € 1.600,- tot € 3.400,- per incident. Bij een voertuig dat rijdt op diesel of benzine ligt het bedrag rond de € 1.200,- per incident. 

Nu komt dit prijsverschil niet alleen door het feit dat de auto's elektrisch zijn. Het repareren van een 'nieuwe' auto is vrijwel altijd duurder, waarbij het niet uitmaakt of de auto op fossiele brandstof of elektriciteit rijdt. Toch zijn er een paar opvallende verschillen.

Duurder onderhoud en kostbare onderdelen

De manier waarop een EV gebouwd is, zorgt voor extra hoge reparatiekosten. Door het gewicht van de batterijen is een elektrische auto een stuk zwaarder dan een wagen op brandstof. Om de auto niet nog zwaarder te maken, is de carrosserie gemaakte van carbon en aluminium. Deze materialen zijn extra licht in gewicht, maar hier hangt een stevig prijskaartje aan. 

Het zware gewicht zorgt bij een ongeluk voor een hardere klap en grotere impact. Daarbij is niet alleen de carroserie is duurder, maar ook de onderdelen en sensoren zorgen voor extra kosten. Het onderhouden en repareren van een EV is specialistisch werk en duurt langer, dus ook de arbeidskosten liggen hoger. 

Wennen aan de nieuwe rijstijl

Daarnaast is het besturen van een elektrische auto echt even wennen. Een elektrische auto trekt een stuk feller op en ook het remmen gaat sneller. Niet alleen de bestuurder, maar ook medeweggebruikers moeten wennen aan het feit dat elektrische auto’s sneller weg zijn bij bijvoorbeeld het stoplicht. Het gevaar van een kop-staartbotsing ligt dan al snel op de loer.

Lease of koop

Momenteel worden de meeste EV's geleased en over het algemeen claimen automobilisten met een lease auto veel vaker schade. Dat is te verklaren, omdat veel lease auto’s zakelijk worden gereden. Deze auto’s rijden per jaar gemiddeld meer kilometers, waardoor de kans op schade automatisch hoger ligt.

Gelukkig blijkt dat een verzekering afsluiten voor een elektrische auto niet heel veel duurder is dan een auto met een benzine- of dieselmotor.