Contact
Mijn UnitedConsumers

100 km/u: nieuwe standaard op snelweg

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 13 maart 2020

Tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds optrekken naar de 120 of 130 km/u is er niet meer bij. Vanaf 16 maart 2020 is de maximale snelheid op de snelwegen in Nederland beperkt tot 100 kilometer per uur. Let op: voor bepaalde snelwegen geldt de nieuwe snelheid eerder.

In de afgelopen maanden werden ruim 4000 borden geplaatst langs de snelwegen in Nederland. Vanaf donderdag 12 maart wordt de hoes van geplaatste borden verwijderd en worden de laatste nieuwe borden geplaatst.

Meer dan 4000 borden geplaatst

De nieuwe snelheid gaat in vanaf het moment dat het bord zichtbaar is. Het is dus verstandig om extra goed op te letten tijdens het rijden. Officieel zijn alle borden vanaf 16 maart goed zichtbaar geplaatst langs de snelwegen in Nederland.

Voor Rijkswaterstaat, de instantie die de borden vervangt, stopt het werk niet na 16 maart. Zij vervangen na die datum ook de draaiborden boven de snelweg en hectometerpaaltjes vanaf april. De meeste borden, ruim 2000, werden vervangen in Noord-Brabant.

  • Zeeland: 60
  • Noord-Holland: 150
  • Zuid-Holland: 200
  • Drenthe, Groningen Friesland: 400
  • Utrecht, Flevoland: 400
  • Gelderland, Overijssel: 900

Waarom is deze maatregel nodig?

Deze maatregel moet de stikstofuitstoot in Nederland terugdringen. Volgens hoogleraren kan het verlagen van de maximumsnelheid zorgen voor 0,5 megaton minder uitstoot. Met deze besparing ontstaat er ruimte voor de bouw om meer huizen te bouwen, maar dit is slechts een korte termijnoplossing.

Een speciale stickstofcommissie presenteert in mei een rapport met daarin plannen voor de langere termijn. Voor nu levert de 0,5 megaton besparing volgens de overheid genoeg ruimte om bepaalde bouwprojecten weer op te pakken.

De voordelen van 100 km/u

Langzamer rijden lijkt nadelig, maar er zijn zeker ook voordelen. Naast minder uitstoot, is minder hard rijden goed voor de doorstroming van het verkeer. Ook is de kans op een ongeluk iets kleiner bij een lagere snelheid en een ongeluk met een lagere snelheid is vaak minder impact.

De extra reistijd door de snelheidsverlaging is volgens experts te verwaarlozen. Een ritje met 100 km/u duurt gemiddeld 12 minuten langer en bij een lagere snelheid bespaart u ook nog eens brandstof