Contact
Mijn UnitedConsumers

Pas op met Apple Carplay en Android Auto

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 25 maart 2020

Steeds meer auto’s beschikken over een uitgebreid infotainmentsysteem, zoals Apple Carplay of Android Auto. Met een groot touchscreen wordt muziek geselecteerd, berichten gelezen of worden verkeersupdates ontvangen. Maar let op: uit onderzoek blijkt dat de reactietijd flink achteruit gaat.

Het onderzoeksbureau IAM Roadsmart onderzocht bestuurders van auto’s met Apple Carplay en Android Auto in een rijsimulator. De proefpersonen reden drie keer hetzelfde parcours. De ene keer zonder infotainmentsysteem en de andere keer werd het systeem handmatig of via spraak bediend.

Schermtijd zwaar onderschat

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n uitgebreid infotainmentsysteem voor flink wat afleiding zorgt tijdens het rijden. Allereerst onderschatten bestuurders vaak hoeveel tijd het kost om het systeem te bedienen. Bestuurders die het scherm met de hand bedienen, hebben hun ogen gemiddeld 12 tot 16 seconden niet op de weg gericht. Door bestuurders wordt de schermtijd overigens 5 seconden korter ingeschat.

Bestuurders in het onderzoek probeerden voorzichtiger te rijden, maar hielden desondanks niet genoeg afstand tot hun voorligger tijdens het bedienen van de infotainmentsystemen. Ook raakten ze vaker buiten hun eigen rijstrook. Werd het systeem met de stem aangestuurd door de bestuurder? Dan waren de effecten minder groot.

Reactietijd meer dan 50 procent trager

Het allergrootste gevaar zit toch wel in de reactietijd. Die blijkt vaak zo’n 50 procent trager te zijn tijdens het met de hand bedienen van het scherm.

Uiteraard is het belangrijk om helemaal geen afleiding te hebben tijdens het besturen van een voertuig. Wilt u bellen tijdens het autorijden, andere muziek aanzetten of een appje beantwoorden? Zet de auto dan even aan de kant voor uw eigen veiligheid en natuurlijk die van andere weggebruikers.