Contact
Mijn UnitedConsumers

Forse daling autoschades door coronacrisis

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 24 april 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal schademeldingen met 20 procent gedaald, aldus het Algemeen Dagblad. Dat is niet heel gek, want door het virus werken veel mensen thuis en rijdt er een stuk minder verkeer op de weg. En minder verkeer leidt automatisch tot minder ongelukken.

Daling voornamelijk te zien op de snelweg

Volgens experts – in gesprek met BNR.nl, heeft de daling te maken met de steeds toenemende en verscherpte coronamaatregelen. Het effect daarvan is telkens met een vertraging terug te zien in de cijfers. De daling in autoschades is overal zichtbaar, maar volgens BNR.nl is de grootste afname te zien op de snelweg.

De daling zet zich voort

Naar verwachting zal de daling in schademeldingen een trend zijn van de komende weken. Aangezien mensen niet meer naar het buitenland gaan, zijn het aantal schademeldingen in het buitenland gedaald naar nul. Dit zijn bijzondere cijfers, maar het is dan ook een uitzonderlijke tijd. 

Afname verkeersintensiteit

Volgens cijfers van het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng, is de verkeersintensiteit met 35 procent gedaald. Dit is een hardere daling dan het aantal schademeldingen. Waarom de intensiteit harder afneemt dan het aantal meldingen, zou te maken kunnen hebben met het feit dat mensen schades niet direct melden bij hun autoverzekeraar.  

Minder autoschades beïnvloed de herstelbranche

Minder autoschades betekent minder werk voor de herstelbranche. Volgens cijfers van de branchevereniging FOCWA daalt het aantal orders met tientallen procenten vanwege de coronacrisis. Dit zijn daarom zware tijden voor autoschade- en herstelbedrijven. Minder verkeerschades is natuurlijk positief, maar aan elk voordeel zit helaas een nadeel.