Contact
Mijn UnitedConsumers

Telefoongebruik onder automobilisten

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 18 mei 2020

Veel automobilisten spelen met hun telefoon achter het stuur, blijkt uit nieuwe cijfers van het SWOV. Het navigeren, gamen en opzoeken van muziek achter het stuur is namelijk toegenomen in de afgelopen twee jaar.

Automobilisten die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden, spelen een gevaarlijk spel. Kijkt een automobilist drie seconden niet op de weg met een snelheid van 100 kilometer per uur? Dan kan het voertuig inmiddels al 83 meter verder zijn.

Voornamelijk jonge bestuurders

Uit het onderzoek van het SWOV blijkt dat in 2019 driekwart van de jonge autobestuurders - in de leeftijd van 25 tot 34 jaar - zijn of haar mobiele telefoon weleens gebruikt tijdens het rijden. In de leeftijd 65 tot en met 80 jaar gebruikte vorig jaar slechts een kwart van de automobilisten zijn of haar smartphone achter het stuur.

Navigatie wordt vaker ingesteld

In 2019 stelde 44 procent van de automobilisten zijn of haar navigatie in tijdens het rijden, terwijl dat in 2017 nog maar om 32 procent van de automobilisten ging. Ook groeide het aantal automobilisten dat muziek opzet tijdens het rijden van 12 procent in 2017 naar 21,4 procent in 2019. Bovendien nam het aantal automobilisten dat games speelt tijdens het rijden toe van 3 procent in 2017 tot 8,2 procent in 2019.

Boetes voor gebruik smartphone

Het gebruik van een smartphone achter het stuur is verboden. Wanneer automobilisten betrapt worden op het gebruik van een smartphone achter het stuur, kunnen zij een boete verwachten van 240 euro. Van de automobilisten vindt 19,2 procent de boete voor het gebruik van een smartphone achter het stuur (zeer) hoog. Toch schrikt deze nog onvoldoende af, want ruim de helft van de automobilisten schat de kans op een boete zeer laag in.