Contact
Mijn UnitedConsumers

Maatregel alcoholmisbruik: de alcoholenkelband

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 5 juni 2020

Jaarlijks kost alcoholmisbruik de staat zo’n 3,5 miljard, laat staan de maatschappelijke schade. Daarom komt er een nieuwe landelijke maatregel tegen alcoholmisbruik; de alcoholenkelband. “Het is hard nodig”, heeft minister Grapperhaus laten weten. Na de afschaffing van het alcoholslot, wordt de alcoholenkelband het nieuwe controlemiddel bij een alcoholverbod.

Nieuwe nationale maatregel

Tot op heden is de enkelband getest bij 91 personen, en dit bleek een groot succes. Minister Ferdinand Grapperhaus heeft daarom de beslissing genomen de enkelband in de wet op te laten nemen en landelijk in te voeren. Het dragen van de enkelband is straks niet meer vrijwillig; de rechter kan de enkelband opleggen als er sprake is van een (tijdelijk) alcoholverbod. 

Werking van de enkelband

De alcoholenkelband wordt 24 uur per dag gedragen en meet ieder half uur via zweetvocht hoeveel alcohol de persoon in zijn of haar bloed heeft. Vervolgens wordt de data doorgestuurd naar de verslavingsreclassering. Daar kunnen de medewerkers direct zien of iemand heeft gedronken – zelfs als het slechts één glaasje is.

Een betere controle en positieve resultaten

Personen met een alcoholverbod kunnen nu veel beter in de gaten gehouden worden. Eerst was er enkel de blaastest en het bloed- of urineonderzoek. Die vonden twee keer in de week plaats en waren daarom makkelijk te omzeilen. De metingen van de enkelband zijn veel nauwkeuriger, en bovendien beseft de drager dat hij of zij in de gaten gehouden wordt. Van de 91 dragers heeft 71 procent tijdens de proefperiode niets gedronken. 

Niet dubbel bestraft

Meer dan 4.000 personen in Nederland hadden een alcoholslot in de auto geïnstalleerd. Het alcoholslot zorgde ervoor dat de auto niet gestart kon worden, tenzij de bestuurder door de blaastest heen kwam. In 2015 heeft de rechter besloten het alcoholslot meer op te leggen, omdat personen dubbel gestraft werden; zij konden namelijk ook strafrechtelijk vervolgd worden. Bij de alcoholenkelband is dit niet zo, en is het enkel bedoeld om het alcoholverbod te controleren.