Contact
Mijn UnitedConsumers

Nieuw schadevrije jaren-systeem per 1 juli: dit betekent het voor jou

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 12 februari 2024

Vanaf 1 juli 2024 gaat een nieuw systeem voor schadevrije jaren in. Dat maakt het straks makkelijker voor verzekeraars én voor jou om je schadevrije jaren in te zien. Ook wordt overstappen makkelijker en kunnen er hierbij minder fouten gemaakt worden bij het doorgeven van je schadevrije jaren aan je nieuwe verzekeraar. Wij leggen uit wat er verder voor jou verandert.

nieuw systeem schadevrije jaren


Wat zijn schadevrije jaren en hoe werkt het systeem nu?

Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekeraar levert je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger jouw no-claimkorting en hoe lager je premie. Als je wél een schade claimt, dan val je juist terug in schadevrije jaren en ga je meer premie betalen.

Stap je met het huidige systeem over? Zodra je oude verzekering is opgezegd, registreert je vorige verzekeraar jouw schadevrije jaren in de database Roy Data. Je nieuwe verzekeraar bekijkt in deze database hoeveel schadevrije jaren je hebt, en rondt dit af op hele jaren.


Wat verandert er in het nieuwe systeem?

Per 1 juli 2024 gaat een nieuw schadevrije jaren-systeem in. In het kort is dit nieuwe systeem eerlijker, transparanter en makkelijker te gebruiken. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  • Schadevrije maanden worden ook bijgehouden. 
    Schadevrije maanden worden in het nieuwe systeem ook bijgehouden. Deze schadevrije maanden tellen niet mee voor je korting. De no-claimkorting blijft dus gebaseerd op hele schadevrije jaren. Het verschil met het oude systeem is, dat je voortaan jouw schadevrije maanden behoudt bij een overstap. Hoe dit werkt, leggen we verderop in dit artikel uit.
     
  • Makkelijker je schadevrije jaren inzien.
    Je kunt je schadevrije jaren nu nog opvragen bij Roy Data, maar dit is best ingewikkeld. In het nieuwe systeem wordt dit makkelijker. Je kunt straks eenvoudig inloggen met iDIN en je opgebouwde schadevrije jaren bekijken. Ook krijg je duidelijker te zien welke gebeurtenissen van invloed zijn (geweest) op je schadevrije jaren. Denk aan de ingangsdatum van je verzekering of een geclaimde schade.

Goed om te weten: het nieuwe systeem heeft een overgangstermijn van 6 maanden. Dat betekent dat het oude systeem met Roy Data nog in gebruik blijft tot en met 31 december 2024. 


Wat betekent het voor mij?

Of er voor jou iets verandert met het nieuwe schadevrije jaren-systeem, hangt van je situatie af. Ben je tevreden met jouw autoverzekering en stap je voorlopig niet over? Dan ga je niet meteen iets merken van het nieuwe systeem. Wel wordt het voor zowel verzekeraars als klanten makkelijker om toegang tot het systeem te krijgen en informatie over jouw schadevrije jaren in te zien. Dat is voor alle partijen fijn!

Stap je over na 1 juli 2024? Dan hebben je schadevrije maanden invloed op je nieuwe aantal schadevrije jaren. Hoe dat werkt, leggen we uit!

Eerlijker overstappen

Jouw schadevrije maanden zijn belangrijk als je gaat overstappen. Vanaf 1 juli 2024 neem je die altijd mee naar je nieuwe verzekering en kun je deze niet langer verliezen. Heb je bijvoorbeeld 4 jaar en 5 maanden geen schades geclaimd? In de oude situatie rondt je nieuwe verzekeraar dit vaak af naar 4 schadevrije jaren. Daarmee 'verlies' je dus 5 maanden.

Andersom loont het minder om op slimme momenten over te stappen. Stap je na 3 jaar en 7 maanden over, dan begin je bij jouw nieuwe verzekering met 4 schadevrije jaren. Maar, nog een keer overstappen na 7 maanden heeft met het nieuwe systeem niet langer zin: je schadevrije jaren worden niet nogmaals naar boven afgerond. Je hebt in dit geval 4 jaar en 2 maanden opgebouwd, dus krijg je korting op basis van 4 schadevrije jaren.

Schadevrije jaren verliezen

Als je een schade claimt, val je nu meestal 5 schadevrije jaren terug. Dat gebeurt pas na afloop van het jaar waarin je verzekerd bent. Dat verandert: je valt bij een schade meteen 6 schadevrije jaren terug, maar blijft in datzelfde jaar wel schadevrije jaren opbouwen.

Deze verandering is vooral gunstig als je na een schade meteen wilt overstappen. Dat is met het huidige systeem niet altijd voordelig: als je bij jouw verzekeraar blijft, dan ga je pas vanaf het volgende verzekeringsjaar meer premie betalen. Bij een overstap berekent je nieuwe verzekeraar jouw premie meteen op basis van je nieuwe aantal schadevrije jaren. Vaak ben je dan dus duurder uit. 

Voorbeeld: terugval in schadevrije jaren

Hoe in het nieuwe systeem het verliezen van schadevrije jaren bij een schadeclaim werkt, kunnen we het beste met een voorbeeld uitleggen. Stel, je bent per 1 januari 2025 verzekerd en je begint met 8 schadevrije jaren (en 0 maanden). In mei heb je een autoschade. Zo ziet de opbouw van je schadevrije jaren er in 2025 uit:

Maand Huidig systeem Nieuw systeem
Januari 2025 8 jaar 8 jaar
Februari 2025 8 jaar 8 jaar, 1 maand
Maart 2025 8 jaar 8 jaar, 2 maanden
April 2025  8 jaar 8 jaar, 3 maanden
Mei 2025 (schade) 8 jaar 2 jaar, 4 maanden
Juni 2025 8 jaar 2 jaar, 5 maanden
Juli 2025 8 jaar 2 jaar, 6 maanden
Augustus 2025 8 jaar 2 jaar, 7 maanden
September 2025 8 jaar 2 jaar, 8 maanden
Oktober 2025 8 jaar 2 jaar, 9 maanden
November 2025 8 jaar 2 jaar, 10 maanden
December 2025 8 jaar 2 jaar, 11 maanden
Januari 2026 3 jaar 3 jaar

Heb je een vraag over jouw schadevrije jaren?

Een lang verhaal kort: verzekeraars blijven schadevrije jaren op dezelfde manier gebruiken om te bepalen hoeveel premie je gaat betalen. Dat verandert dus niet met het nieuwe schadevrije jaren-systeem. Wel zorgt het nieuwe systeem ervoor dat je eerlijker, makkelijker en foutloos over kunt stappen en dat je jouw schadevrije jaren eenvoudiger kunt inzien.

Ben je via ons verzekerd en wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!


Alle nieuwsberichten