Contact
Mijn UnitedConsumers

Autoverzekering na overlijden

Als u recent een dierbare heeft verloren, dan komen er veel dingen op u af. In de hectische en emotionele periode na het overlijden, is de autoverzekering van uw dierbare één van de zaken waar u als erfgenaam over moet beslissen.

Dit hoeft gelukkig niet direct: de autoverzekering mag 5 weken op naam van de overledene blijven staan. Wat gebeurt er vervolgens met de autoverzekering bij overlijden? Dat is aan u. De vraag is of u de auto die u heeft geërfd wil gebruiken. Is dit het geval, dan heeft u een nieuwe autoverzekering nodig.

Goedkope autoverzekering


Wat gebeurt met de autoverzekering bij overlijden?

Heeft u een auto geërfd na een overlijden? U kunt het voertuig houden of verkopen. Afhankelijk van wat u kiest, zet u de auto op de naam van uzelf, een andere nabestaande of een koper. Het overschrijven van de auto moet binnen 5 weken gebeuren. We zetten uw opties op een rij:

Autoverzekering na overlijden: 3 opties


 

Auto op uw naam na overlijden

Wilt u als erfgenaam zelf de auto gaan gebruiken? Dan zet u de auto op uw naam. Dit doet u via de RDW, online of bij een loket. Als de auto op uw naam staat, bent u ervoor verantwoordelijk dat de auto aan alle verplichtingen voldoet. Dat wil zeggen: u zorgt voor de APK keuring, u regelt de nieuwe autoverzekering en u betaalt motorrijtuigenbelasting voor het voertuig. 

Nieuwe bestuurder na overlijden

Zodra de auto op uw naam staat, bent u de nieuwe regelmatige bestuurder van de auto. U kunt ervoor kiezen om dezelfde autoverzekering over te zetten. U gaat dan wel een andere premie betalen, want de nieuwe premie wordt berekend op basis van uw gegevens. Daarom is het de moeite waard om uw autoverzekering te vergelijken. Misschien bent u in deze nieuwe situatie goedkoper uit bij een andere verzekeraar.

Goed om te weten: erft u de auto van uw partner? Dan mag u de schadevrije jaren van uw partner meenemen naar uw nieuwe autoverzekering.

Vergelijk autoverzekering


 

Auto schorsen na overlijden

Heeft u de auto voorlopig niet nodig? Dan is de auto schorsen ook een mogelijkheid. De auto moet hierbij eerst worden overgeschreven op uw naam. Vervolgens regelt u de schorsing bij de RDW, dit kan online of bij een loket. Was de auto tijdens het overlijden al geschorst? Pas als de auto overgeschreven is, stopt de schorsing automatisch. Vervolgens kunt u de auto opnieuw schorsen.

Let op: een geschorste auto mag zich niet op de openbare weg bevinden. Stal de auto dus op eigen terrein.


 

Auto verkopen na overlijden

De auto verkopen na overlijden is de optie die nabestaanden het vaakst kiezen. Zodra u een koper heeft gevonden, zorgt de koper dat de auto op diens naam komt te staan. Vervolgens is de koper verantwoordelijk voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering en de overige voertuigverplichtingen. De huidige autoverzekering moet u als verkoper nog wel opzeggen.


Hoelang is de auto nog verzekerd na overlijden?

Zoals gezegd, moet de autoverzekering na overlijden binnen 5 weken zijn overgeschreven op de naam van de nieuwe eigenaar. Maar, wat als dit niet lukt? We bespreken twee situaties.

Afhandeling van de erfenis duurt langer

Het afwikkelen van een erfenis kan langer dan 5 weken duren. Als u de erfenis verwerpt of alleen onder voorwaarden aanvaart, kunt u de auto niet op uw naam zetten. Zolang de erfenis niet afgehandeld is, blijft de autoverzekering op naam van de overledene staan.

Auto verkopen lukt niet binnen 5 weken

Wilt u als erfgenaam de auto verkopen, maar heeft u binnen 5 weken geen nieuwe eigenaar gevonden? Dan is de auto op uw naam zetten en tijdelijk schorsen de beste oplossing. Na deze 5 weken kunt u de auto alsnog verkopen en de autoverzekering stopzetten.


Uw autoverzekering bij UnitedConsumers 

Zoekt u na het overlijden van een dierbare naar een nieuwe autoverzekering? Of heeft u een geërfde auto verkocht en wilt u uw autoverzekering stopzetten? U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over uw autoverzekering na een overlijden. Hoe kunnen we u helpen?