Contact
Mijn UnitedConsumers

Autoverzekering na overlijden

Als je recent een dierbare hebt verloren, dan komen er veel dingen op je af. In de hectische en emotionele periode na het overlijden, is de autoverzekering van jouw dierbare één van de zaken waar je als erfgenaam over moet beslissen.

Dit hoeft gelukkig niet direct: de autoverzekering mag 5 weken op naam van de overledene blijven staan. Wat gebeurt er vervolgens met de autoverzekering bij overlijden? Dat is aan jou. De vraag is of je de auto die je hebt geërfd wilt gebruiken. Is dit het geval, dan heb je een nieuwe autoverzekering nodig.

Goedkope autoverzekering


Wat gebeurt met de autoverzekering bij overlijden?

Heb je een auto geërfd na een overlijden? Je kunt het voertuig houden of verkopen. Afhankelijk van wat je kiest, zet je de auto op de naam van jezelf, een andere nabestaande of een koper. Het overschrijven van de auto moet binnen 5 weken gebeuren. We zetten jouw opties op een rij:

Autoverzekering na overlijden: 3 opties


 

Auto op jouw naam na overlijden

Wil je als erfgenaam zelf de auto gaan gebruiken? Dan zet je de auto op jouw naam. Dit doe je via de RDW, online of bij een loket. Als de auto op je naam staat, ben jij ervoor verantwoordelijk dat de auto aan alle verplichtingen voldoet. Dat wil zeggen: je zorgt voor de APK keuring, je regelt de nieuwe autoverzekering en je betaalt motorrijtuigenbelasting voor het voertuig. 

Nieuwe bestuurder na overlijden

Zodra de auto op jouw naam staat, ben je de nieuwe regelmatige bestuurder van de auto. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde autoverzekering over te zetten. Je gaat dan wel een andere premie betalen, want de nieuwe premie wordt berekend op basis van jouw gegevens. Daarom is het de moeite waard om jouw autoverzekering te vergelijken. Misschien ben je in deze nieuwe situatie goedkoper uit bij een andere verzekeraar.

Goed om te weten: erf je de auto van je partner? Dan mag je de schadevrije jaren van je partner meenemen naar je nieuwe autoverzekering.

Vergelijk autoverzekering


 

Auto schorsen na overlijden

Heb je de auto voorlopig niet nodig? Dan is de auto schorsen ook een mogelijkheid. De auto moet hierbij eerst worden overgeschreven op jouw naam. Vervolgens regel je de schorsing bij de RDW, dit kan online of bij een loket. Was de auto tijdens het overlijden al geschorst? Pas als de auto overgeschreven is, stopt de schorsing automatisch. Vervolgens kun je de auto opnieuw schorsen.

Let op: een geschorste auto mag zich niet op de openbare weg bevinden. Stal de auto dus op eigen terrein.


 

Auto verkopen na overlijden

De auto verkopen na overlijden is de optie die nabestaanden het vaakst kiezen. Zodra je een koper hebt gevonden, zorgt de koper dat de auto op diens naam komt te staan. Vervolgens is de koper verantwoordelijk voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering en de overige voertuigverplichtingen. De huidige autoverzekering moet je als verkoper nog wel opzeggen.


Hoelang is de auto nog verzekerd na overlijden?

Zoals gezegd, moet de autoverzekering na overlijden binnen 5 weken zijn overgeschreven op de naam van de nieuwe eigenaar. Maar, wat als dit niet lukt? We bespreken twee situaties.

Afhandeling van de erfenis duurt langer

Het afwikkelen van een erfenis kan langer dan 5 weken duren. Als je de erfenis verwerpt of alleen onder voorwaarden aanvaart, kun je de auto niet op je naam zetten. Zolang de erfenis niet afgehandeld is, blijft de autoverzekering op naam van de overledene staan.

Auto verkopen lukt niet binnen 5 weken

Wil je als erfgenaam de auto verkopen, maar heb je binnen 5 weken geen nieuwe eigenaar gevonden? Dan is de auto op jouw naam zetten en tijdelijk schorsen de beste oplossing. Na deze 5 weken kun je de auto alsnog verkopen en de autoverzekering stopzetten.


Jouw autoverzekering bij UnitedConsumers 

Zoek je na het overlijden van een dierbare naar een nieuwe autoverzekering? Of heb je een geërfde auto verkocht en wil je jouw autoverzekering stopzetten? Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over je autoverzekering na een overlijden. Hoe kunnen we je helpen?