Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto uitlenen verzekering: hoe zit dat precies?

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? En hoe zit het met de verzekering en mijn auto uitlenen? Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen over het (uit)lenen van een auto.

Auto uitlenen

Auto uitlenen verzekering

Uw auto uitlenen aan familie, vrienden of uw auto uitlenen aan uw kind is geen probleem. Overigens maakt dit geen verschil voor uw autoverzekering. Bij schade dekt de verzekeraar dit gewoon volgens de polisvoorwaarden.

Maar wanneer de aanrijding de schuld was van degene die in uw auto reed en u de schade claimt, neemt uw no claim korting wegens een daling in schadevrije jaren af. Daarom is het een goed idee om duidelijke afspraken te maken voordat u uw auto uitleent – niet alleen over gereden schade, maar ook over verkeersboetes. U kunt ook overwegen om een aanvullende no claim verzekering af te sluiten ter bescherming van uw no claim korting.

WA Verzekering

Een autoverzekering op basis van Wettelijke Aansprakelijkheid dekt de schade die iemand bij de tegenpartij aanricht. De WA-verzekering vergoedt de schade aan uw eigen auto niet. Ook is het niet mogelijk om de schade op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de tijdelijke bestuurder te verhalen. Maak daarom afspraken over wie het eigen risico betaalt, wie de schade aan uw auto betaalt en wat voor regeling jullie treffen voor het claimen van de schade en de gevolgen hiervan.

WA Beperkt Casco

Een WA Beperkt Casco verzekering dekt schade aan andermans auto, maar ook schade door bijvoorbeeld diefstal, brand en aanrijdingen met dieren. Schade door schuld van de tijdelijke bestuurder komt u duur te staan, tenzij u vooraf afspraken maakt over het eigen risico, de reparatiekosten en de lager uitvallende no-claim korting.

WA Casco of All Risk

Een WA Casco of All Risk verzekering dekt vrijwel alle schades aan uw auto. Het enige waar u zich zorgen over dient te maken bij schade, is het aantal schadevrije jaren dat dan afneemt en het eigen risico dat u eventueel moet betalen. H

Auto uitlenen formulier: bruikleenovereenkomst

Zoals u hierboven zag, is het belangrijk om heldere afspraken te maken met degene die uw auto leent. Dat kunt u doen middels een bruikleenovereenkomst. Daarmee leent u uw voertuig met een gerust hart uit en toont u aan hier geen geld voor te ontvangen. Ook geeft het zekerheid aan degene aan wie u uw auto uitleent.

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Andersom kan het natuurlijk voorkomen dat u de auto van iemand anders bestuurt. U bent verzekerd als u in de auto van een ander rijdt. De geleende auto verzekeren is dus niet uw verantwoordelijkheid, want dit doet de eigenaar van de auto.

Wel is het goed om na te vragen wat voor dekking (WA, Beperkt Casco of All Risk) de auto heeft. Bij WA-dekking of Beperkt Casco geeft een getekende overeenkomst gemoedsrust.

Auto lenen voor vakantie

Schade in het buitenland is net zo goed verzekerd als schade in Nederland. Een auto lenen voor vakantie kan dus prima. Wel is het raadzaam dat de bestuurder een machtiging meeneemt. Deze bruikleenovereenkomst moet mogelijk worden gelegaliseerd met een stempel. De verzekerde kan bij de ambassade of het consulaat van het land meer informatie opvragen.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat de verzekerde zelf dient te betalen bij schade. Vanaf een bepaald bedrag vergoedt de verzekeraar verder de schade. Maar wie betaalt dit eigen risico bij het uitlenen van de auto? Dit is één van de redenen waarom een bruikleenovereenkomst aan te raden is.

Schadevrije jaren

Leent u uw auto uit en veroorzaakt de tijdelijke bestuurder schade, dan valt u terug in de opgebouwde schadevrije jaren. Maak daarom duidelijke afspraken over compensatie. Met een getekende bruikleenovereenkomst laat u hier geen twijfel over.


Ook interessant voor u
 

Auto wassen en poetsen

Een goedkope autoverzekering in 7 stappen!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kom ik erachter of mijn auto verzekerd is?

Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven