Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto uitlenen verzekering

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? En hoe zit het met de verzekering en mijn auto uitlenen? Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden als u uw auto gaat uitlenen of als u een auto gaat lenen.

Auto uitlenen verzekering


 

Auto uitlenen verzekering

Een autoverzekering sluit u af op het kenteken van uw auto. Uw auto uitlenen aan familie, vrienden of uw auto uitlenen aan uw kind is dus geen probleem. Zij zijn dan gewoon verzekerd als zij met uw toestemming in uw auto rijden én in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Bij schade dekt de verzekeraar dit gewoon volgens de polisvoorwaarden.

Auto uitlenen schade

Of de schade verzekerd is, hangt af van de dekking van uw autoverzekering. Wanneer u uw auto uitleent en er schade wordt gereden met uw auto, is het belangrijk dat u weet welke schades uw autoverzekering dekt. Daarom zetten wij de dekkingen voor u op een rijtje:

  • WA verzekering: Een WA autoverzekering dekt de schade die iemand bij de tegenpartij aanricht. De WA verzekering vergoedt de schade aan uw eigen auto niet. Maak daarom van tevoren afspraken over wie de schade aan uw auto betaalt en wat voor regeling jullie treffen voor het claimen van de schade en de gevolgen hiervan.
  • WA beperkt casco: Een WA beperkt casco verzekering dekt schade aan andermans auto, maar ook schade door bijvoorbeeld diefstal, brand en aanrijdingen met dieren. Schade door schuld van de tijdelijke bestuurder komt u duur te staan, tenzij u vooraf afspraken maakt over het eigen risico, de reparatiekosten en de lager uitvallende no-claim korting.
  • WA casco (all risk): Een WA casco (all risk) verzekering dekt vrijwel alle schades aan uw auto. Het enige waar u zich zorgen over dient te maken bij schade, is het aantal schadevrije jaren dat dan afneemt en het eigen risico dat u eventueel moet betalen. 

 

Auto uitlenen formulier: bruikleenovereenkomst

Het is belangrijk om heldere afspraken te maken met degene die uw auto leent. Dat kunt u doen middels een contract, namelijk een bruikleenovereenkomst. Daarmee leent u uw voertuig met een gerust hart uit en toont u aan hier geen geld voor te ontvangen. Ook geeft het zekerheid aan degene aan wie u uw auto uitleent.

Tip: Het is slim om afspraken te maken over eventuele boetes, uw schadevrije jaren, het eigen risico en eventuele reparatiekosten.

Schade bij auto uitlenen en uw schadevrije jaren

Leent u uw auto uit en veroorzaakt de tijdelijke bestuurder schade, dan valt u terug in de opgebouwde schadevrije jaren. Daarom is het slim om duidelijke afspraken te maken over de compensatie. Met een getekende bruikleenovereenkomst laat u hier geen twijfel over.


 

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.

De geleende auto verzekeren is niet uw verantwoordelijkheid, want dit doet de eigenaar van de auto. Wel is het goed om na te vragen wat voor dekking (WA, beperkt casco of all risk) de auto heeft. Bij WA dekking of beperkt casco geeft een getekende overeenkomst gemoedsrust.


 

Auto lenen voor vakantie

Voor schade in het buitenland bent u net zo goed verzekerd als voor schade in Nederland. Een auto lenen voor vakantie kan dus prima. Wel is het raadzaam dat de bestuurder een machtiging meeneemt. Deze bruikleenovereenkomst moet mogelijk worden gelegaliseerd met een stempel. De verzekerde kan bij de ambassade of het consulaat van het land meer informatie opvragen.


 

Autoverzekering en auto uitlenen

Leent u uw eigen auto weleens uit aan iemand anders? Dan wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Het is daarom verstandig om uw autoverzekering eens onder de loep te nemen.

Bereken uw autoverzekering met korting

Bij ons ontvangt u maandelijks minimaal 5% korting op uw autoverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Bereken uw premie en start direct met besparen!

Auto lenen verzekering


NL

Ook interessant voor u
 

Auto wassen en poetsen

Een goedkope autoverzekering in 7 stappen!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kom ik erachter of mijn auto verzekerd is?

Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

Lees meer

 

Blog homepage