Contact
Mijn UnitedConsumers

Zo zit het met de autoverzekering als je jouw auto uitleent

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? En hoe zit het met de verzekering en mijn auto uitlenen? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden als er een andere bestuurder in je auto rijdt of als je een auto gaat lenen.

Auto uitlenen verzekering


 

Auto uitlenen: zo zit het met de verzekering

Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van je auto. Je auto uitlenen aan familie, vrienden of je auto uitlenen aan jouw kind is dus geen probleem. Zij zijn dan gewoon verzekerd als zij met je toestemming in je auto rijden én in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Bij schade dekt de verzekeraar dit gewoon volgens de polisvoorwaarden.

Autoverzekering twee bestuurders

Autoverzekeraars houden er rekening mee dat er af en toe eens iemand anders in de auto rijdt. Een autoverzekering voor twee bestuurders is dus niet nodig. Rijdt iemand anders meer in de auto dan jij? Dan kun je overwegen om deze persoon als regelmatige bestuurder aan te geven.


 

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Ja, je bent verzekerd als je in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat je in andermans auto rijdt, ben je dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt. Dat betekent dat diens autoverzekering eventuele schade vergoedt, en dat de eigenaar van de auto schadevrije jaren kwijtraakt.

De geleende auto verzekeren is niet jouw verantwoordelijkheid, want dit doet de eigenaar van de auto. Wel is het goed om na te vragen wat voor dekking (WA, WA beperkt casco of all risk) de auto heeft.


 

Schade claimen autoverzekering bij andere bestuurder

Je autoverzekering is ook geldig als een andere bestuurder achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel is het belangrijk dat je weet welke schades je autoverzekering dekt als je de auto uitleent. Daarom zetten wij de dekkingen voor jou op een rijtje:

WA verzekering

Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen. De WA verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto niet. Maak daarom van tevoren afspraken over wie de schade betaalt en hoe jullie de schade claimen.

 

WA beperkt casco

Met WA beperkt casco wordt schade aan anderen, maar ook schade door diefstal, brand en aanrijdingen met dieren gedekt. Maak vooraf afspraken over het eigen risico, de reparatiekosten en de lagere no-claimkorting als je de auto uitleent.

 

WA casco (all risk)

Een WA casco (all risk) verzekering dekt vrijwel alle schades aan je auto. Het enige waar je je zorgen over moet maken bij schade, is het aantal schadevrije jaren dat dan afneemt en het eigen risico dat je eventueel moet betalen.

 

Tip: ben je via ons verzekerd? Bekijk de dekking van je autoverzekering via Mijn UnitedConsumers


 

Auto uitlenen formulier: bruikleenovereenkomst

Het is belangrijk om heldere afspraken te maken met degene die je auto leent. Dat kun je doen middels een contract, namelijk een bruikleenovereenkomst. Daarmee leen je jouw voertuig met een gerust hart uit en toon je aan hier geen geld voor te ontvangen. Ook geeft het zekerheid aan degene aan wie je jouw auto uitleent.

Tip: het is slim om afspraken te maken over eventuele boetes, je schadevrije jaren, het eigen risico en eventuele reparatiekosten.

Schade bij auto uitlenen en je schadevrije jaren

Leen je jouw auto uit en veroorzaakt de tijdelijke bestuurder schade, dan val je terug in de opgebouwde schadevrije jaren. Daarom is het slim om duidelijke afspraken te maken over de compensatie. Met een getekende bruikleenovereenkomst laat je hier geen twijfel over.


 

Autoverzekering andere bestuurder

Wil je een autoverzekering afsluiten en is de bestuurder niet de eigenaar? Of leen je je auto wel eens uit aan iemand? Geen probleem! Een autoverzekering is over het algemeen objectgebonden en niet persoonsgebonden.

Je wilt natuurlijk goed verzekerd zijn. Bij ons ontvang je maandelijks minimaal 5% korting op je autoverzekering. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

Autoverzekering met korting


NL

Ook interessant
 

Auto wassen en poetsen

Een goedkope autoverzekering doe je zo!

> Lees meer

 

WAM

Is mijn auto eigenlijk WAM verzekerd?

Lees meer

 

buitenlands rijbewijs

Is een buitenlands rijbewijs geldig in Nederland?

Lees meer

 

Blog homepage