Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Royeren betekenis: wat is royeren?

Royeren is voor veel mensen een onbekend woord. In de verzekeringswereld komen we het woord toch wat vaker tegen. Wat is royeren? Dat leggen wij graag aan u uit.

Royeren banner

 

Wat is royeren?

Royeren betekent letterlijk: schrappen, ongedaan maken, doorhalen of uitschrijven. In de verzekeringswereld betekent het simpelweg opzeggen of beëindigen. Zodra een autoverzekering is opgezegd, is uw auto niet meer verzekerd. Ook ontvangt u een royementsverklaring en worden de schadevrije jaren in Roy-Data geplaatst. 

In de meeste gevallen wordt een autoverzekering door uzelf geroyeerd. In sommige, uitzonderlijke situaties kan de verzekeraar er ook voor kiezen om uw autoverzekering te royeren.


 

Royement: door uzelf

Er zijn verschillende situaties waarin u zelf ervoor kiest om de autoverzekering te royeren. Bijvoorbeeld bij een overstap of nadat u uw auto heeft verkocht. De drie meest voorkomende situaties zijn:

Verkoop

Als de auto is verkocht


Al enige tijd heeft u een nieuwe auto op het oog en om de koop af te ronden, heeft u uw huidige auto verkocht. Bij verkoop bent u niet meer verantwoordelijk voor de auto, dus kunt u middels het vrijwaringsbewijs de autoverzekering laten royeren. 

Schorsing

Als de auto is geschorst


Soms heeft u de auto een tijdje niet nodig - zoals een cabrio in de winter. Dan kunt u heel gemakkelijk via de RDW uw auto laten schorsen. U bent dan niet meer verzekeringsplichtig, dus kunt u middels het schorsingsbewijs uw autoverzekering laten royeren.

Vaak bieden verzekeraars de mogelijkheid om te verzekering op te schorten! Neem daarom contact op met uw verzekeraar voor de mogelijkheden bij een schorsing

Overstap

Tussentijds royeren bij een overstap


Als u ergens anders - onder aantrekkelijkere voorwaarden en tegen een betere premie - een autoverzekering heeft gevonden, wilt u natuurlijk graag overstappen. Check van tevoren de polisvoorwaarden om zo de opzegtermijn te achterhalen! Vaak kunt u het na het eerste verzekeringsjaar tussentijds royeren met een opzegtermijn van 30 dagen.


 

Royeren door verzekeraar

Onder bepaalde voorwaarden is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden, maar komen bij de meeste verzekeraars vaak wel overeen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

Geld

Wanbetaling


Heeft u een betaling gemist? Dan stuurt de verzekeraar u herinneringen van de betaling. Bij het uitblijven van de betaling kan de dekking worden opgeschort en raakt uw auto onverzekerd. Blijft de betaling langer uit dan 50 dagen? Dan kan de verzekeraar uw autoverzekering royeren.

Fraude

Verzekeringsfraude


Royeren door de verzekeraar kan voorkomen indien u de verzekeraar opzettelijk misleidt, dus fraude pleegt. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren wanneer u tijdens de aanvraag verkeerde informatie vermeldt. Bij verzekeringsfraude is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren.

 Schade

Te veel schadeclaims


Schade kan iedereen overkomen en is natuurlijk geen probleem. Maar als u veel schades claimt op uw autoverzekering, kan de verzekeraar besluiten uw autoverzekering te royeren. U zal dan op zoek moeten naar een andere autoverzekering. 


 

Autoverzekering na royement

Na royement - bijvoorbeeld wegens fraude of wanbetaling - kan het zijn dat u niet wordt geaccepteerd bij andere verzekeraars. Een royement betekent namelijk vaak dat u staat geregistreerd met een CIS-registratie bij Stichting CIS.

Moet u toch een autoverzekering afsluiten, maar lukt het niet? Dan kunt u het contact opnemen met de Vereende. Waar reguliere maatschappijen afhaken, accepteert de Vereende vaak wel uitzonderlijke situaties. Het nadeel is dat de premie vaak hoger is dan bij een reguliere autoverzekeraar.


Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Vrijwaringsbewijs: dit is wat u moet weten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Stichting CIS: ik heb een CIS registratie, wat nu?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven