Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is royeren?

Royeren is voor veel mensen een onbekend woord. Het klinkt ingewikkeld, maar 'royeren' heeft stiekem een eenvoudige betekenis. We leggen je graag uit wat royeren is en wanneer je autoverzekering geroyeerd wordt.

royeren


 

Wat is royeren?

Het woord 'royeren' wordt gebruikt als het gaat om verzekeringen, zoals een autoverzekering. Royeren betekent letterlijk 'beëindigen' of 'stopzetten'. Het woord 'royement' komt af van royeren. De betekenis van royement is dus 'beëindiging'.

Je kunt een autoverzekering zelf royeren, maar je kunt ook geroyeerd worden door de autoverzekeraar. Zodra een autoverzekering geroyeerd is, is jouw auto niet meer verzekerd. Ook ontvang je een royementsverklaring en worden de schadevrije jaren in Roy-Data geplaatst.


 

Royement door jou zelf

Er zijn verschillende situaties waarin je zelf ervoor kiest om de autoverzekering te royeren. Bijvoorbeeld bij een overstap of nadat je jouw auto hebt verkocht. De drie meest voorkomende situaties zijn:

Royeren bij gestolen auto

Het is erg vervelend als jouw auto gestolen wordt. Natuurlijk wil je niet aansprakelijk gesteld worden bij een gestolen auto. Daarom is het verstandig om de auto direct te royeren bij de autoverzekeraar. Bovendien is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen van autodiefstal. Hiervoor heb je jouw kentekenbewijs en verzekeringsgegevens nodig. Je kunt autodiefstal melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen via 088-0087444. 

Royeren bij een verkochte of geschorste auto

Bij verkoop ben je niet meer verantwoordelijk voor de auto, dus kun je middels het vrijwaringsbewijs de autoverzekering laten royeren. Ook wanneer je (tijdelijk) niet meer met je auto rijdt, kun je de auto via de RDW laten schorsen. Je bent dan niet meer verzekeringsplichtig, dus kun je middels het schorsingsbewijs je autoverzekering laten royeren.

Vaak bieden verzekeraars de mogelijkheid om te verzekering op te schorten. Neem daarom contact op met jouw verzekeraar voor de mogelijkheden bij een schorsing

Tussentijds royeren bij overstap autoverzekering

Zodra je een nieuwe autoverzekering hebt gevonden, wil je natuurlijk graag overstappen. Check van tevoren de polisvoorwaarden om zo de opzegtermijn te achterhalen. Vaak kun je het na het eerste verzekeringsjaar tussentijds royeren met een opzegtermijn van 30 dagen.

Verklaring royement

Zodra je jouw autoverzekering geroyeerd hebt, ontvang je van de verzekeraar een verklaring waarin staat dat de autoverzekering beëindigd is.


 

Royeren door verzekeraar

Onder bepaalde voorwaarden is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden, maar komen bij de meeste verzekeraars vaak wel overeen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

Royement bij wanbetaling

Heb je een betaling gemist? Dan stuurt de verzekeraar je herinneringen van de betaling. Bij het uitblijven van de betaling kan de dekking worden opgeschort en raakt de auto onverzekerd. Blijft de betaling langer uit dan 50 dagen? Dan kan de verzekeraar jouw autoverzekering royeren.

Royeren bij verzekeringsfraude

Royeren door de verzekeraar kan voorkomen als je de verzekeraar opzettelijk misleidt, dus fraude pleegt. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren wanneer je tijdens de aanvraag verkeerde informatie vermeldt. Bij verzekeringsfraude is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren. 

Te veel schadeclaims

Schade kan iedereen overkomen en is natuurlijk geen probleem. Maar als je veel schades claimt op je autoverzekering, kan de verzekeraar besluiten jouw autoverzekering te royeren. Je zal dan op zoek moeten naar een andere autoverzekering. 


 

Autoverzekering na royement

Na royement door de verzekeraar kan het zijn dat je niet wordt geaccepteerd bij andere verzekeraars. Een royement betekent namelijk vaak dat je staat geregistreerd met een CIS-registratie bij Stichting CIS.

Moet je toch een autoverzekering afsluiten, maar lukt het niet? Dan kun je contact opnemen met de Vereende. Waar reguliere maatschappijen afhaken, accepteert de Vereende vaak wel uitzonderlijke situaties. Het nadeel is dat de premie vaak hoger is dan bij een reguliere autoverzekeraar.


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

Vrijwaringsbewijs: dit is wat je moet weten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Stichting CIS: ik heb een CIS registratie, wat nu?

> Lees meer

 

Blog homepage