Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat moet ik doen bij een dubbele verzekering?

Soms komt het voor dat je (per ongeluk) een dubbele verzekering hebt of dat er een dubbele premie van je zorgverzekering wordt afgeschreven. Wij leggen je graag uit op welke manieren je dubbel verzekerd kunt zijn en wat je kunt doen als je dubbel verzekerd bent.

dubbele zorgverzekering


Dubbele zorgverzekering

Het kan voorkomen dat je een dubbele dekking hebt en dat je bijvoorbeeld dubbele premie betaalt. Je kunt op de volgende manieren een dubbele verzekering hebben:


 

1 Dubbele dekking verzekering

Verzekeraars noemen dubbel verzekerd zijn ook wel 'samenloop'. In dat geval is hetzelfde risico gedekt onder verschillende verzekeringen. Oftewel een dubbele dekking bij verschillende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten in het buitenland die onder jouw reisverzekering én zorgverzekering vallen.

Wat moet ik doen bij een dubbele dekking?

Als je geld wilt besparen en een dubbele dekking voor je verzekering wilt voorkomen, is het slim om jaarlijks te bekijken of al jouw verzekeringen nog steeds passend zijn. Je kunt dan eventueel je dubbele verzekering opzeggen. Zo betaal je nooit teveel!

Goed om te weten: een dubbele reisverzekering, woonverzekering, levensverzekering, rechtsbijstandsverzekering of autoverzekering moet je altijd zelf opzeggen als je wilt overstappen.


 

2 Wet langdurige zorg en dubbele verzekering

Soms krijg je dezelfde zorg vergoed vanuit zowel je aanvullende zorgverzekering als vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld als je in een instelling verblijft waar je ook wordt behandeld. Je bent dan eigenlijk dubbel verzekerd. Daarom kun je in dat geval eventueel je aanvullende (dubbele) verzekering opzeggen.


 

3 Nieuwe, dubbele zorgverzekering afgesloten

Heb je in het najaar per ongeluk twee nieuwe zorgverzekeringen afgesloten? Dan moet je een van de twee zorgverzekeringen stopzetten. Je hebt hiervoor van 12 november tot 31 december de tijd. Na 31 december kun je jouw dubbele zorgverzekering niet meer opzeggen. 

Tip: kies de zorgverzekering die het beste bij jou past. Zo ben je uitstekend verzekerd voor het komende jaar!


 

4 Dubbele zorgverzekering bij overstappen

Het is niet mogelijk om voor dubbel verzekerd voor de zorgverzekering te zijn. Wel is het zo dat de meeste overstappers ervoor kiezen om vlak voor het einde van het jaar over te stappen van zorgverzekering. Daardoor lijkt het of je tijdelijk een 'dubbele ziektekostenverzekering' hebt. De overstap moet namelijk nog verwerkt worden door je oude zorgverzekering. Je hoeft zelf niets te doen als je tijdelijk een dubbele zorgverzekering hebt bij overstappen.

Tip: is de overstap in januari nog niet verwerkt? Neem dan even contact op met je oude zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering: dubbele premie

Geen zorgen! Het kan voorkomen dat er een keer dubbele premie is afgeschreven. Dit komt waarschijnlijk doordat jouw oude zorgverzekeraar de overstap nog moet verwerken. Zodra je overstap is verwerkt, wordt jouw dubbele premie automatisch teruggestort. Je betaalt dus nooit dubbele premie als je bent overgestapt van zorgverzekering.

Terugbetaling dubbele verzekering

Je oude zorgverzekeraar stort de terugbetaling van de dubbele verzekering zo snel mogelijk terug. Vaak is dit alweer binnen een aantal dagen. Het is slim om de dubbele premie niet zelf terug te boeken. Zo voorkom je namelijk dat je het bedrag twee keer terugkrijgt en vervolgens weer een aanmaning ontvangt.


Ook interessant
 

huisartsenpost of eerste hulp

Ga ik naar de huisartsenpost of de eerste hulp?

> Lees meer

 

vergoedingen basisverzekering

Wat zijn de vergoedingen in de basisverzekering?

> Lees meer

 

soorten zorgverzekeringen

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage