Contact
Mijn UnitedConsumers

Dubbel verzekerd met mijn zorgverzekering

Soms komt het voor dat u (per ongeluk) een dubbele verzekering heeft of dat er een dubbele premie van uw zorgverzekering wordt afgeschreven. Wij leggen u graag uit op welke manieren u dubbel verzekerd kunt zijn en wat u kunt doen als u dubbel verzekerd bent.

dubbele zorgverzekering


Dubbele zorgverzekering

Het kan voorkomen dat u een dubbele dekking heeft en dat u bijvoorbeeld dubbele premie betaalt. U kunt op de volgende manieren een dubbele verzekering hebben:


 

1 Dubbele dekking verzekering

Verzekeraars noemen dubbel verzekerd zijn ook wel 'samenloop'. In dat geval is hetzelfde risico gedekt onder verschillende verzekeringen. Oftewel een dubbele dekking bij verschillende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten in het buitenland die onder uw reisverzekering én zorgverzekering vallen.

Wat moet ik doen bij een dubbele dekking?

Als u geld wilt besparen en een dubbele dekking voor uw verzekering wilt voorkomen, is het slim om jaarlijks te bekijken of al uw verzekeringen nog steeds passend zijn. U kunt dan eventueel uw dubbele verzekering opzeggen. Zo betaalt u nooit teveel!

Goed om te weten: een dubbele reis-, woon-, levens-, rechtsbijstands- of autoverzekering moet u altijd zelf opzeggen als u wilt overstappen.


 

2 Wet langdurige zorg en dubbele verzekering

Soms krijgt u dezelfde zorg vergoed vanuit zowel uw aanvullende zorgverzekering als vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld als u in een instelling verblijft waar u ook wordt behandeld. U bent dan eigenlijk dubbel verzekerd. Daarom kunt u in dat geval eventueel uw aanvullende (dubbele) verzekering opzeggen.


 

3 Nieuwe, dubbele zorgverzekering afgesloten

Heeft u in het najaar per ongeluk twee nieuwe zorgverzekeringen afgesloten? Dan moet u een van de twee zorgverzekeringen stopzetten. U heeft hiervoor van 12 november tot 31 december de tijd. Na 31 december kunt u uw dubbele zorgverzekering niet meer opzeggen. 

Tip: kies de zorgverzekering die het beste bij u past. Zo bent u uitstekend verzekerd voor het komende jaar!


 

4 Dubbele zorgverzekering bij overstappen

Het is niet mogelijk om voor dubbel verzekerd voor de zorgverzekering te zijn. Wel is het zo dat de meeste overstappers ervoor kiezen om vlak voor het einde van het jaar over te stappen van zorgverzekering. Daardoor lijkt het of u tijdelijk een 'dubbele ziektekostenverzekering' heeft. De overstap moet namelijk nog verwerkt worden door uw oude zorgverzekering. U hoeft zelf niets te doen als u tijdelijk een dubbele zorgverzekering heeft bij overstappen.

Tip: is de overstap in januari nog niet verwerkt? Neem dan even contact op met uw oude zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering: dubbele premie

Geen zorgen! U betaalt nooit dubbele premie als u bent overgestapt van zorgverzekering. Wel kan het voorkomen dat er een keer dubbele premie is afgeschreven. Dit komt waarschijnlijk doordat uw oude zorgverzekeraar de overstap nog moet verwerken. Zodra uw overstap is verwerkt, wordt uw dubbele premie automatisch teruggestort.

Terugbetaling dubbele verzekering

Uw oude zorgverzekeraar stort de terugbetaling van de dubbele verzekering zo snel mogelijk terug. Vaak is dit alweer binnen een aantal dagen. Het is slim om de dubbele premie niet zelf terug te boeken. Zo voorkomt u namelijk dat u het bedrag twee keer terugkrijgt en vervolgens weer een aanmaning ontvangt.


Gratis overstapservice bij UnitedConsumers

Wilt u overstappen naar een goedkope zorgverzekering van ons? Dan zeggen wij uw oude zorgverzekering kosteloos voor u op! Wij regelen alles voor u.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

gezond eten

Overstappen van zorgverzekering: wanneer?

> Lees meer

 

vergoedingen basisverzekering

Wat zijn de vergoedingen in de basisverzekering?

> Lees meer

 

soorten zorgverzekeringen

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage