Contact
Mijn UnitedConsumers

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico is niet altijd even duidelijk. Begrijpelijk, want de begrippen lijken best veel op elkaar. Wij leggen de verschillen én overeenkomsten daarom graag aan je uit. 

verschil eigen risico eigen bijdrage


Samenvatting: verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat het eigen risico alleen betaald hoeft te worden voor zorg die uit de basisverzekering komt. Voor een aanvullende verzekering geldt het eigen risico niet. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Het maakt daarbij niet uit of het om zorg uit de basisverzekering of een aanvullende verzekering gaat.


 

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico is voor iedere Nederlander van 18 jaar en ouder verplicht en wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Voor dit jaar staat het eigen risico op € 385,-. Het eigen risico betaal je voor de zorg die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en medicijnen.

De eigen bijdrage is een bedrag dat je betaalt voor zorg die je vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering vergoed krijgt. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van de zorgkosten. De eigen bijdrage kan van toepassing zijn bovenop het eigen risico. De eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen, een kunstgebit en een bril of lenzen. 

De belangrijkste verschillen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage zetten wij voor je op een rijtje:

Eigen risico Eigen bijdrage
Een standaard bedrag per jaar. Hoogte bedrag is afhankelijk van de zorg die je krijgt.
Enkel voor zorg uit de basisverzekering. Zowel voor zorg uit de basis- als aanvullende verzekering.
Geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder. Geldt voor alle leeftijden - ook voor personen onder de 18 jaar.
Geen vergoeding mogelijk voor het eigen risico. Soms een vergoeding mogelijk door een aanvullende verzekering.

 

Overeenkomsten eigen bijdrag en eigen risico

Naast verschillen, kennen het eigen risico en de eigen bijdrage ook overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomst tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat deze bedragen uit eigen zak worden betaald. Daarnaast kan het zo zijn dat voor dezelfde soort zorg het eigen risico en eigen bijdrage allebei van toepassing zijn.


 

Eigen risico en eigen bijdrage: wat betaal je eerst?

Moet je een eigen risico en eigen bijdrage betalen? Dan betaal je deze in de volgende volgorde:

  1. Eerst betaal je de eigen bijdrage.
  2. Vervolgens betaal je over het overgebleven bedrag het verplicht eigen risico.
  3. Heb je vrijwillig eigen risico? Dan valt het bedrag dat daarna nog overblijft daaronder.
  4. Wat na de eigen bijdrage, het verplichte eigen risico en het vrijwilliger eigen risico overblijft, vergoedt jouw zorgverzekeraar. 

Een rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een kunstgebit nodig met een totaalprijs van € 1.200,-. Een kunstgebit heeft een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Je betaalt daarom 25% van de totaalprijs € 1.200,- zelf, namelijk € 300,-. Is je eigen risico nog onaangebroken? Dan betaal je het verplicht eigen risico van € 385,-.

Na aftrek van de eigen bijdrage en het eigen risico blijft er nog € 515,- van het totaalbedrag over. Dit wordt vergoed door je zorgverzekeraar. De eigen bijdrage en het eigen risico samen bedraagt € 300,- + 385,- = € 685,-. Dit betaal je dus zelf. 


 

Moet ik eigen risico en/of eigen bijdrage betalen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of het eigen risico en/of de eigen bijdrage geldt voor de zorg die jij nodig hebt. Wij zetten daarom alle vergoedingen graag voor je op een rijtje. Zo weet je waar je aan toe bent.

Ga naar alle vergoedingen


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Welke zorg wordt vergoed uit de basisverzekering?

> Lees meer

 

zorgverzekering hele gezin

Is een zorgverzekering voor het hele gezin verstandig?

> Lees meer

 

eigen risico

Alles wat je moet weten over het eigen risico

> Lees meer

 

Blog homepage