Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico is niet altijd even duidelijk. Begrijpelijk, want de begrippen lijken best veel op elkaar. Wij leggen de verschillen én overeenkomsten daarom graag aan u uit. 

verschil eigen risico eigen bijdrage


Samenvatting

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat het eigen risico alleen betaald hoeft te worden voor zorg die uit de basisverzekering komt. Voor een aanvullende verzekering geldt het eigen risico niet. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat u altijd zelf moet betalen. Het maakt daarbij niet uit of het om zorg uit de basisverzekering of een aanvullende verzekering gaat.


 

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico is voor iedere Nederlander van 18 jaar en ouder verplicht en wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Voor dit jaar staat het eigen risico op € 385,-. Het eigen risico betaalt u voor de zorg die u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en medicijnen.

De eigen bijdrage is een bedrag dat u betaalt voor zorg die u vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering vergoed krijgt. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van de zorgkosten. De eigen bijdrage kan van toepassing zijn bovenop het eigen risico. De eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen, een kunstgebit en een bril of lenzen. 

De belangrijkste verschillen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage zetten wij voor u op een rijtje:

  Eigen risico Eigen bijdrage
Kosten? Een standaard bedrag per jaar  Hoogte bedrag is afhankelijk van de zorg die u krijgt
Welke zorg? Enkel voor zorg uit de basisverzekering Zowel voor zorg uit de basis- als aanvullende verzekering
Voor wie? Geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder Geldt voor alle leeftijden - ook voor personen onder de 18 jaar
Vergoeding? Geen vergoeding mogelijk voor het eigen risico Soms een vergoeding mogelijk door een aanvullende verzekering

 

Eigen bijdrag en eigen risico: de overeenkomsten

Naast verschillen, kennen het eigen risico en de eigen bijdrage ook overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomst tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat deze bedragen uit eigen zak worden betaald. Daarnaast kan het zo zijn dat voor dezelfde soort zorg het eigen risico en eigen bijdrage allebei van toepassing zijn.


 

Eigen risico en eigen bijdrage: wat betaalt u eerst?

Moet u een eigen risico en eigen bijdrage betalen? Dan betaalt u deze in de volgende volgorde:

  1. Eerst betaalt u de eigen bijdrage.
  2. Vervolgens betaalt u over het overgebleven bedrag het verplicht eigen risico.
  3. Heeft u vrijwillig eigen risico? Dan valt het bedrag dat daarna nog overblijft daaronder.
  4. Wat na de eigen bijdrage, het verplichte eigen risico en het vrijwilliger eigen risico overblijft, vergoedt uw zorgverzekeraar. 

Een rekenvoorbeeld

Stel, u heeft een kunstgebit nodig met een totaalprijs van € 1.200,-. Een kunstgebit heeft een wettelijke eigen bijdrage van 25%. U betaalt daarom 25% van de totaalprijs € 1.200,- zelf, namelijk € 300,-. Is uw eigen risico nog onaangebroken? Dan betaalt u het verplicht eigen risico van € 385,-.

Na aftrek van de eigen bijdrage en het eigen risico blijft er nog € 515,- van het totaalbedrag over. Dit wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. De eigen bijdrage en het eigen risico samen bedraagt € 300,- + 385,- = € 685,-. Dit betaalt u dus zelf. 


 

Moet ik eigen risico of eigen bijdrage betalen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of het eigen risico en/of de eigen bijdrage geldt voor de zorg die u nodig heeft. Wij zetten daarom alle vergoedingen graag voor u op een rijtje. Zo weet u waar u aan toe bent.

Ga naar alle vergoedingen


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke zorg wordt vergoed uit basisverzekering?

> Lees meer

 

zorgverzekering hele gezin

Is een zorgverzekering voor het hele gezin verstandig?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waarom een aanvullende verzekering kiezen?

> Lees meer

 

Blog homepage