Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Zorgverzekering buitenland: zo werkt het!

Bent u verzekerd met uw zorgverzekering in het buitenland? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag wanneer u op het punt staat om op vakantie te gaan naar het buitenland of u gaat studeren in het buitenland. Welke ziektekosten in het buitenland precies vergoed worden, hangt af van uw bestemming en de noodzaak van de zorg. Wanneer u voor langere tijd in het buitenland verblijft, is het over het algemeen nodig om een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten.

zorgverzekering buitenland


 

Buitenlandse zorgverzekering geldig in Nederland

Buitenlandse studenten kunnen de zorgverzekering van hun thuisland aanhouden als ze uit een EU- of EER-land komen. Daarvoor hebben ze wel een E106-formulier nodig, dat de verzekeraar in het thuisland afgeeft. Met dat formulier hebben studenten in Nederland recht op medische zorg volgens de Zorgverzekeringswet en de Wlz

Wie uit het buitenland naar Nederland komt en hier gaat werken, ook al is het een bijbaan naast de studie, is wel verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering buitenlander in Nederland

Komt u als buitenlander naar Nederland, dan heeft u waarschijnlijk al een zorgverzekering in uw thuisland. Buitenlandse zorgverzekeringen bieden niet voor alle behandelingen in Nederland een vergoeding. Vraag bij uw verzekeraar in uw thuisland wat deze wel en niet vergoedt en sluit eventueel een extra verzekering af voor de zorg in Nederland.

Ook is het goed om te weten dat u binnen vier maanden na aankomst een Nederlandse zorgverzekering hoort aan te vragen. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete van het CAK.


 

Zorgverzekering buitenland

De Nederlandse basisverzekering vergoedt medische noodgevallen in het buitenland. Gaat u korter dan een jaar naar het buitenland? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering behouden en vergoedt deze ook zorg in het buitenland.

Buitenlandse zorgverstrekkers presenteren u vaak wel gewoon een rekening. Deze dient u zelf ter plekke te betalen. U declareert de zorgkosten vervolgens bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Als u naar een land binnen de Europese Unie reist, kunt u voorkomen dat u zelf de rekening moet betalen. Dat doet u door de Europese gezondheidskaart (EHIC) te laten zien. De kans is groot dat die al op de achterkant van uw zorgpas zit. Zo niet, dan kunt u de EHIC zelf aanvragen.

Daarnaast zijn er een aantal bijzondere situaties waarin u goed naar uw zorgverzekering in het buitenland dient te kijken. Hieronder zetten we enkele voorbeelden op een rij:

  • Au-pair: gaat u als au-pair naar het buitenland of komt u als au-pair naar Nederland? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen zult u de zorgverzekering van uw thuisland op moeten zeggen.
  • Migrant: komt u als migrant vanuit het buitenland naar Nederland om hier te wonen? Dan is uw buitenlandse zorgverzekering in veel gevallen niet geldig in Nederland en dient u een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.
  • Backpacken: wanneer u gaat backpacken in het buitenland, dient u in sommige gevallen uw Nederlandse zorgverzekering aan te passen.
  • Detachering: bij een detachering naar het buitenland kunt u, afhankelijk van het land, uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Daarbij is het wel van belang om te weten hoelang u in het buitenland verblijft.
  • Medicijnen: wilt u medicijnen meenemen naar het buitenland? Dan hoeft u uw zorgverzekering niet te wijzigen. U heeft vaak wel een officiële verklaring nodig. 
  • Geplande zorg: voor geplande zorg in het buitenland bieden verzekeraars soms een vergoeding, vooral omdat de wachtlijsten in Nederland lang kunnen zijn.

 

Zorgverzekering buitenland vakantie

Iedereen met een Nederlandse basiszorgverzekering heeft wereldwijd recht op onvoorziene zorg. Dus als u voor een vakantie of familiebezoek in het buitenland bent en een ongeluk krijgt, vergoedt uw verzekeraar de ziekenhuiskosten (deels). 

De verzekeraar gaat hierbij uit van wat de behandeling in Nederland kost - het marktconform tarief. In de Verenigde Staten, Zwitserland of Japan is medische hulp vrij prijzig. Hier zult u dus zelf geld bij moeten leggen.

Tegen de meerkosten van een ziekenhuisverblijf in een duurder land kunt u zich verzekeren. Dat doet u met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Gaat u langer dan een jaar weg? Dan moet u een zorgverzekering in het land van bestemming afsluiten. Wanneer u meerdere landen bezoekt, omdat u op wereldreis bent bijvoorbeeld, dan is het verstandig om een langdurige reisverzekering met medische dekking af te sluiten.


 

Zorgverzekering wonen in het buitenland

Woont u in het buitenland, maar werkt u in Nederland? Dan bent u verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Uw gezinsleden hebben dan geen recht op een Nederlandse zorgverzekering, alhoewel u ze in sommige gevallen kunt meeverzekeren. Werkt u zowel in Nederland als in uw thuisland, vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank waar u zich dient te verzekeren.

Verhuist u als gepensioneerde naar het buitenland, dan heeft u geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. U bent dan verplicht u te melden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK), dat u begeleidt bij het aanvragen van een buitenlandse zorgverzekering.

Voor studenten of stagiairs bestaan weer aparte regels. Waar er gaten in de dekking ontstaan, dicht u die met een aanvullende studentenverzekering.


 

Werken in het buitenland zorgverzekering

Als u woont in Nederland, maar werkt in het buitenland, kan het zijn dat u uw Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen. De website van het CAK beschrijft verschillende situaties. Bekijk welke op u van toepassing is om te zien wat u met uw Nederlandse zorgverzekering dient te doen.


 

Zorgverzekering buitenland afsluiten

Als u werkt én woont in het buitenland, heeft u geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. De enige uitzondering is wanneer u voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz) verzekerd bent. In alle andere gevallen dient u in het woon- of werkland een zorgverzekering af te sluiten.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Is een zorgverzekering verplicht en welke moet ik hebben?

> Lees meer

 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage