Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering buitenland: zo werkt het!

Ben je verzekerd met jouw zorgverzekering in het buitenland? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag wanneer je op het punt staat om op vakantie te gaan naar het buitenland of als je gaat studeren in het buitenland. Welke ziektekosten in het buitenland precies vergoed worden, hangt af van je bestemming en de noodzaak van de zorg. Wanneer je voor langere tijd in het buitenland verblijft, is het over het algemeen nodig om een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten.

zorgverzekering buitenland


 

Buitenlandse zorgverzekering geldig in Nederland

Buitenlandse studenten kunnen de zorgverzekering van hun thuisland aanhouden als ze uit een EU- of EER-land komen. Daarvoor hebben ze wel een E106-formulier nodig, dat de verzekeraar in het thuisland afgeeft. Met dat formulier hebben studenten in Nederland recht op medische zorg volgens de Zorgverzekeringswet en de Wlz

Wie uit het buitenland naar Nederland komt en hier gaat werken, ook al is het een bijbaan naast de studie, is wel verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering buitenlander in Nederland

Kom je als buitenlander naar Nederland? Dan heb je waarschijnlijk al een zorgverzekering in je thuisland. Buitenlandse zorgverzekeringen bieden niet voor alle behandelingen in Nederland een vergoeding. Vraag bij je verzekeraar in je thuisland wat deze wel en niet vergoedt en sluit eventueel een extra verzekering af voor de zorg in Nederland.

Ook is het goed om te weten dat je binnen vier maanden na aankomst een Nederlandse zorgverzekering hoort aan te vragen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van het CAK.


 

Zorgverzekering buitenland

De Nederlandse basisverzekering vergoedt medische noodgevallen in het buitenland. Ga je korter dan een jaar naar het buitenland? Dan kun je jouw Nederlandse zorgverzekering behouden en vergoedt deze ook zorg in het buitenland. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere situaties waarin je goed naar je zorgverzekering in het buitenland dient te kijken. Hieronder zetten we enkele voorbeelden op een rij:

  • Au-pair: ga je als au-pair naar het buitenland of kom je als au-pair naar Nederland? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen zul je de zorgverzekering van je thuisland op moeten zeggen.
  • Migrant: kom je als migrant vanuit het buitenland naar Nederland om hier te wonen? Dan is je buitenlandse zorgverzekering in veel gevallen niet geldig in Nederland en dien je een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.
  • Backpacken: wanneer je gaat backpacken in het buitenland, dien je in sommige gevallen je Nederlandse zorgverzekering aan te passen.
  • Detachering: bij een detachering naar het buitenland kun je, afhankelijk van het land, je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Daarbij is het wel van belang om te weten hoelang je in het buitenland verblijft.
  • Medicijnen: wil je medicijnen meenemen naar het buitenland? Dan hoef je jouw zorgverzekering niet te wijzigen. Je hebt vaak wel een officiële verklaring nodig. 
  • Geplande zorg: voor geplande zorg in het buitenland bieden verzekeraars soms een vergoeding, vooral omdat de wachtlijsten in Nederland lang kunnen zijn.

Zorgkosten in het buitenland

Buitenlandse zorgverstrekkers presenteren jou vaak wel gewoon een rekening. Deze dien je zelf ter plekke te betalen. Je declareert de zorgkosten vervolgens bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Als je naar een land binnen de Europese Unie reist, kun je voorkomen dat je zelf de rekening moet betalen. Dat doe je door de Europese gezondheidskaart (EHIC) te laten zien. De kans is groot dat die al op de achterkant van je zorgpas zit. Zo niet, dan kun je de EHIC zelf aanvragen.


 

Zorgverzekering buitenland vakantie

Iedereen met een Nederlandse basisverzekering heeft wereldwijd recht op onvoorziene zorg. Dus als je voor een vakantie of familiebezoek in het buitenland bent en een ongeluk krijgt, vergoedt je verzekeraar de ziekenhuiskosten (deels). 

De verzekeraar gaat hierbij uit van wat de behandeling in Nederland kost - het marktconform tarief. In de Verenigde Staten, Zwitserland of Japan is medische hulp vrij prijzig. Hier zul je dus zelf geld bij moeten leggen. Tegen de meerkosten van een ziekenhuisverblijf in een duurder land kun je je verzekeren. Dat doe je met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Goed om te weten: ga je langer dan een jaar weg? Dan moet je een zorgverzekering in het land van bestemming afsluiten. Wanneer je meerdere landen bezoekt, omdat je op wereldreis bent bijvoorbeeld, dan is het verstandig om een langdurige reisverzekering met medische dekking af te sluiten.


 

Zorgverzekering wonen in het buitenland

Woon je in het buitenland, maar werk je in Nederland? Dan ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je gezinsleden hebben dan geen recht op een Nederlandse zorgverzekering, alhoewel je hen in sommige gevallen kunt meeverzekeren. Werk je zowel in Nederland als in je thuisland, vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank waar je jezelf dient te verzekeren.

Verhuis je als gepensioneerde naar het buitenland, dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Je bent dan verplicht je te melden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK), dat jou begeleidt bij het aanvragen van een buitenlandse zorgverzekering.

Voor studenten of stagiairs bestaan weer aparte regels. Waar er gaten in de dekking ontstaan, dicht je die met een aanvullende verzekering voor studenten.


 

Werken in het buitenland zorgverzekering

Als je woont in Nederland, maar werkt in het buitenland, kan het zijn dat je jouw Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen. De website van het CAK beschrijft verschillende situaties. Bekijk welke op jou van toepassing is om te zien wat je met jouw Nederlandse zorgverzekering dient te doen.


 

Zorgverzekering buitenland afsluiten

Als je werkt én woont in het buitenland, heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. De enige uitzondering is wanneer je voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz) verzekerd bent. In alle andere gevallen dien je in het woon- of werkland een zorgverzekering af te sluiten.


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Is een zorgverzekering verplicht en welke moet ik hebben?

> Lees meer

 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage