Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering met partner of apart?

Ga je samenwonen of trouwen en wil je daarom samen een zorgverzekering afsluiten? Dat kan! Maar is jouw partner meeverzekeren op dezelfde polis wel een goed idee? Wij vertellen je wanneer je het beste je zorgverzekering samen of apart kunt afsluiten.

Trouwen zorgverzekering


 

Zorgverzekering samen of apart

Het is verplicht voor jou en je partner om allebei apart een zorgverzekering af te sluiten. Wel kun je een zorgverzekering samen met jouw partner kiezen. Samen een zorgverzekering afsluiten betekent dat je samen met je partner bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd bent. Natuurlijk kunnen jullie beide kiezen voor dezelfde zorgverzekering polis. Dit kan voordelig zijn, als jij en je partner dezelfde wensen en zorgbehoeftes hebben.

Met jouw partner samen een zorgverzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar kan erg handig zijn. Het scheelt namelijk veel administratie en je kunt de premie af laten schrijven van jullie gezamenlijke rekening. Lekker makkelijk, toch?

UnitedConsumers door VGZ

Zorgverzekering met partner
 

Is een zorgverzekering met partner voordeliger?

Je krijgt geen 'extra korting' wanneer jij en je partner samen een zorgverzekering afsluiten. De premie geldt namelijk per persoon en je krijgt bijvoorbeeld geen 'groepskorting'. Het is dus in die zin niet voordeliger. Sterker nog; het kan zelfs goedkoper zijn als jij en je partner apart een zorgverzekering afsluiten!

Waarom zou je jezelf en jouw partner dan toch samen op de polis zetten? Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen als je hier administratief voordeel in ziet en de kosten van beide verzekeringen van jullie gezamenlijke rekening af wilt laten schrijven.


 

Samen verzekeren? Kijk naar jullie zorgbehoefte

Hebben jullie beiden andere zorgbehoeftes? Dan kunnen jij of je partner bij dezelfde verzekeraar, met dezelfde polis, oververzekerd raken. Kies je bijvoorbeeld voor een dure aanvullende verzekering met extra fysiobehandelingen, omdat je partner dit nodig heeft? Dan betaal je mogelijk premie voor zorg die jij zelf niet nodig hebt. Het is dan voordeliger om ieder individueel de zorgverzekering te vergelijken en af te sluiten.

Tip! Willen jullie je toch graag bij dezelfde zorgverzekeraar verzekeren? Vraag dan van tevoren of jullie ieder je eigen pakket mogen samenstellen. Zo voorkom je dat jij of je partner te veel premie betaalt, zoals in de situatie hierboven omschreven. Sluit je jouw zorgverzekering bij ons af? Dan kun je altijd beiden je eigen pakket samenstellen en betaal je dus nooit teveel!


 

Wanneer wel of niet samen verzekeren?

Wil je graag weten wat in jouw situatie het beste is om te doen? Om je te helpen, zetten wij enkele redenen om samen een zorgverzekering af te sluiten voor je onder elkaar. Zo weet je zeker of samen verzekeren in jouw geval een goed idee is of niet.

Wanneer wel of niet partner meeverzekeren op de zorgverzekering?
 
Wanneer jij en je partner dezelfde zorgbehoeften hebben
 
Als jullie allebei bij dezelfde zorgverzekeraar goedkoper uit zijn
 
Wanneer de zorgverzekering via een collectiviteit van jou of je partner goedkoper kan
 
Als je graag zo min mogelijk administratie hebt en de hoogte van de premie jou minder uitmaakt
 
Hebben jij en je partner niet dezelfde zorgbehoeftes? Dan kan er sprake zijn van oververzekeren

 

Zorgverzekering & trouwen

Wanneer je gaat trouwen, dan ga je natuurlijk al veel samen doen. Misschien koop je samen een huis en/of krijg je samen een kindje. Als je gaat trouwen, dan is het goed om te weten dat je niet verplicht bent om ook samen een zorgverzekering af te sluiten. Sterker nog; als jij en je partner bijvoorbeeld op 1 juli getrouwd zijn, dan kunnen jullie niet eens direct samen een zorgverzekering afsluiten. Overstappen kan namelijk pas jaarlijks tussen 12 november en 31 december. Als je dan samen een zorgverzekering afsluit, ben je vanaf 1 januari samen met jouw partner verzekerd.


 

Zorgverzekering & samenwonen

Als je gaat samenwonen, hoef je eigenlijk niets te doen met je zorgverzekering. Ook je adreswijziging hoef je niet aan jouw zorgverzekeraar door te geven, aangezien de wijziging automatisch wordt verstuurd vanuit de gemeente. Zoals eerder gezegd, kunnen jij en je partner vanaf 12 november samen een zorgverzekering afsluiten - mocht dit jullie wens zijn!

Samenwonen & zorgtoeslag

Samenwonen heeft geen gevolgen voor je zorgverzekering, maar wel voor je zorgtoeslag. Er wordt namelijk niet meer gekeken naar alleen jouw inkomen, maar naar het gezamenlijk inkomen van jou en je partner samen - ook als jullie niet getrouwd zijn. Het is daarom belangrijk dat je het samenwonen zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je ineens een hoog bedrag terug moet betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je of jouw partner je toeslagpartner is of niet. Let op dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het doorgeven van deze wijziging aan de Belastingdienst.

> Meer over zorgtoeslag


 

Samen collectief verzekeren 

Heb jij of je partner een collectieve zorgverzekering? Dan kan het voordelig zijn om je partner bij te laten schrijven op de polis. Je kunt dan collectiviteitskorting krijgen op de aanvullende verzekeringen. Zo profiteren jij en jouw partner allebei van de voordelen van de collectieve zorgverzekering.

Wist je dat je bij ons ook een collectieve zorgverzekering af kunt sluiten? Bij ons profiteer je van een voordelige premie van onze basisverzekeringen en krijg je 20% korting op onze aanvullende- en tandartsverzekeringen. Zo wordt samen verzekeren een stuk voordeliger. Onze collectieve zorgverzekering is er voor iedereen!

Collectieve zorgverzekering 


 

Zorgverzekering samen of apart via UnitedConsumers

Ook bij ons kun je jouw zorgverzekering - samen of apart - afsluiten. En als jij en je partner je graag samen willen verzekeren, dan mogen jullie elk je eigen zorgpakket samenstellen. Zo kun jij bij ons bijvoorbeeld kiezen voor de naturapolis Basis Keuze, en kan jouw partner kiezen voor de combinatiepolis Eigen Keuze. Kijk ook per persoon welke aanvullende verzekering of tandartsverzekering je nodig hebt!

Wil je graag samen op de polis? Je kunt jaarlijks van 12 november tot en met 31 december je zorgverzekering aanpassen. Je staat dan - als je dat wilt - vanaf 1 januari samen op de polis.


Ook interessant
 

natura restitutie of combinatie

Kies ik voor een natura, restitutie of combinatiepolis?

> Lees meer

 

zorgverzekering buitenland

Ben ik verzekerd voor zorg in het buitenland?

> Lees meer

 

soorten zv

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

> Lees meer

 

Blog homepage