5G straling: hoe zit dat nou precies?

Razendsnel internet, dat wil toch iedereen? Met de komst van 5G kunt u binnen enkele minuten een heel seizoen van uw favoriete serie downloaden op uw smartphone of tablet. De introductie van 5G brengt wel de nodige discussies en complottheorieën met zich mee. Is de straling van 5G schadelijk? 

5G straling

5G straling: wat is het?

5G is de volgende generatie telecomtechnologie. Eigenlijk is 5G hetzelfde als 3G en 4G, maar dan een heel stuk sterker en wel 100 keer sneller! De 5G-frequenties komen exact overeen met de frequenties van 3G en 4G, alleen heeft 5G nog een extra hoge frequentie. Hoge frequenties reiken minder ver dan lage frequenties, dus zouden er meer ondersteunende antennes geplaatst moeten worden. Dit zou leiden tot meer blootstelling aan 5G straling.

Is 5G schadelijk?

Of de extra straling van mobiele netwerk 5G schadelijk is, is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is het feit dat de overheid strenge stralingslimieten heeft gesteld, waardoor een straling van een netwerk - of bijvoorbeeld telefoonstraling - niet schadelijk kan en mag zijn voor uw gezondheid. 

5G straling gezondheid

Elektromagnetische stralen, zoals 5G straling, worden uitgezonden tijdens het bellen en het internetten. Dit zijn allemaal laagfrequentie stralen. Lage frequenties kunnen de DNA van cellen niet beschadigen, in tegenstelling tot zonnestralen of radioactieve straling. Stralingen van netwerken kunnen dus geen kanker veroorzaken.

Conclusie: is 5G straling gevaarlijk?

Na het afspeuren van het internet, is er geen duidelijkheid te vinden of 5G straling gevaarlijk is voor de gezondheid. Maar of 5G straling 100% veilig is, kan volgens velen pas in de toekomst blijken. Wel zijn er duidelijke stralingslimieten aanwezig, die met de komst van 5G gehandhaafd zullen blijven. Tot nu toe is er nog geen enkele reden voor ongerustheid! 

Straling beperken? Wij geven u tips!

Hoewel u zich geen zorgen hoeft te maken over 5G straling, helpen wij u toch graag een handje om blootstelling aan straling - in welke vorm dan ook - zoveel mogelijk te voorkomen. Straling beperken doet u zo:

  • Heeft u een slimme meter in huis? Dan kunt u uw energieleverancier vragen het apparaat niet meer op afstand uit te lezen. Zo voorkomt u dat het een connectie maakt met het netwerk. 
  • Gebruik in huis geen draadloze huistelefoons, maar vraag uw opa of oma naar een ouderwetse variant met draad. Ook draadloze huistelefoons zijn verbonden met een netwerk.
  • Ook de babyfoon, smartphones, tablets en gamecomputers werken met stralingen. Beperk daarom het gebruik van dergelijke 'draadloze' apparatuur.
  • Gebruik in huis zoveel mogelijk bedraad internet, zodat de wifi-functie van uw laptop uit kan worden gezet.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage