Waar bent u naar op zoek?

5G internet: het nieuwe 5G netwerk

5G internet is het snelste internet dat we kennen. Het is namelijk zo ontwikkeld dat het snelheden tot maar liefst 20 Gbps (gigabytes per seconde) aan kan. Maar, wat kunt u van 5G internet verwachten? In dit artikel leest u wat 5G zo speciaal maakt en wanneer u het (naar verwachting) kunt gebruiken in Nederland.

5G internet

 

Wat is 5G?

5G betekent niets anders dan dat het de vijfde generatie van het mobiele netwerk is. Waar we vroeger kennis maakte met internet op een smartphone door 3G internet, wordt er momenteel volop gebruikgemaakt van het 4G netwerk én staat het 5G internet al klaar om het stokje over te nemen. 


 

Snelheid 5G netwerk

5G is de snelste dataverbinding voor mobiele telefoons. Dit is te merken aan de snellere laadtijden: streamen en downloaden op mobiele apparaten gaat razendsnel via het 5G netwerk.

Waar een Netflix-film via 4G binnen een minuut binnen is, heeft u met het 5G netwerk slechts één seconde nodig. Daarnaast zit er minder vertraging in de verbinding. 5G verzendt in theorie de data 50 keer zo snel dan het 4G netwerk.

  3G internet 4G internet 5G internet
Topsnelheid data 7.2 Mbit/s 10 Mbit/s 470.4 Mbit/s
Gevoelssnelheid 5.5 Mbit/s 20 Mbit/s 100 Mbit/s
Dekking Bijna overal Bijna overal Heel Nederland

 

5G Nederland

De grote vraag is natuurlijk: wanneer komt 5G beschikbaar in Nederland? Dat duurt nog even. Providers, overheid en het bedrijfsleven experimenteren al met deze supersnelle mobiele verbinding, maar het ministerie van Economische Zaken vindt dat verder onderzoek naar 5G nog nodig is, zoals naar bijvoorbeeld de 5G straling


 

5G internet gebruiken

Behalve dat 5G beschikbaar moet zijn, is het ook belangrijk dat uw smartphone overweg kan met het snellere 5G internet. Hoewel de meeste smartphones hier nog niet geschikt voor zijn, bestaan er sinds kort een aantal smartphones die geschikt zijn voor het 5G internet.


 

5G dekking

5G dekking komt in heel Nederland beschikbaar. Bovendien is het 5G netwerk ook heel stabiel, wat vooral te merken is op drukbezochte plekken, zoals festivals en evenementen. Met het huidige 4G netwerk laat de verbinding in deze situaties weleens te wensen over, doordat het netwerk door alle gebruikers wordt overbelast. Met de hogere capaciteit van een 5G verbinding behoren deze problemen tot de verleden tijd.


 

Verschil 4G en 5G netwerk

Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de snelheid waarmee de data wordt binnengehaald. De frequentie van het 5G netwerk is veel hoger. Zo maakt 4G gebruik van maximaal 2,6 Gigahertz (GHz) en gebruikt 5G de frequentie 3,5 Gigahertz.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven