Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

5G internet: hoe snel is het 5G netwerk?

5G internet is het snelste internet dat we kennen. Het 5G netwerk is nog niet overal beschikbaar, maar daar zal met de tijd verandering in komen. Wat is 5G, welke snelheden haalt het 5G netwerk en welke 5G telefoons zijn er?

5G internet

 

Wat is 5G?

5G betekent niets anders dan dat het de vijfde generatie van het mobiele netwerk is. Waar we vroeger kennis maakten met internet op een smartphone door 3G internet, wordt er momenteel volop gebruikgemaakt van het 4G netwerk én staat het 5G internet al klaar om het stokje over te nemen. 


 

Snelheid 5G netwerk

5G is de snelste dataverbinding voor mobiele telefoons. Dit is te merken aan de snellere laadtijden: streamen en downloaden op mobiele apparaten gaat razendsnel via het 5G netwerk.

Waar een Netflix-film via 4G binnen een minuut binnen is, heeft u met het 5G netwerk slechts één seconde nodig. Daarnaast zit er minder vertraging in de verbinding. 5G verzendt in theorie de data 50 keer zo snel dan het 4G netwerk.

  3G internet 4G internet 5G internet
Topsnelheid data 7.2 Mbit/s 10 Mbit/s 470.4 Mbit/s
Gevoelssnelheid 5.5 Mbit/s 20 Mbit/s 100 Mbit/s
Dekking Bijna overal Bijna overal Heel Nederland

 

5G Nederland

De grote vraag is natuurlijk: wanneer komt 5G beschikbaar in Nederland? Dat duurt nog even. Providers, overheid en het bedrijfsleven experimenteren al met deze supersnelle mobiele verbinding, maar het ministerie van Economische Zaken vindt dat verder onderzoek naar 5G nog nodig is, zoals naar bijvoorbeeld de 5G straling


 

5G internet gebruiken

Behalve dat 5G beschikbaar moet zijn, is het ook belangrijk dat uw smartphone overweg kan met het snellere 5G internet. Hoewel de meeste smartphones hier nog niet geschikt voor zijn, bestaan er sinds kort een aantal smartphones die geschikt zijn voor het 5G internet.


 

5G dekking

5G dekking komt in heel Nederland beschikbaar. Bovendien is het 5G netwerk ook heel stabiel, wat vooral te merken is op drukbezochte plekken, zoals festivals en evenementen. Met het huidige 4G netwerk laat de verbinding in deze situaties weleens te wensen over, doordat het netwerk door alle gebruikers wordt overbelast. Met de hogere capaciteit van een 5G verbinding behoren deze problemen tot de verleden tijd.


 

5G telefoons

Om te kunnen profiteren van het razendsnelle 5G netwerk, heeft u een smartphone nodig die 5G ondersteunt. Dit wordt ook wel een 5G ready smartphone genoemd. Steeds meer merken bieden 5G telefoons aan. Denk aan merken als Samsung, Xiaomi en Apple. Wij hebben voor u de beste 5G smartphones op een rij gezet én onze top 10 goedkope 5G telefoons geselecteerd.


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internet?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Mobiele abonnementen vergelijken? Zo doet u dat!

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe kies ik voor het beste sim only abonnement?

> Lees meer

 

Blog homepage