Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

De nieuwe Android 14 en alle Android versies op een rij

Android is het besturingssysteem dat Google heeft ontwikkeld. De nieuwste Android versie is Android 14, deze kwam uit in oktober 2023. Wil je weten wat je allemaal kunt met Android 14 en hoe je de nieuwste Android versie kunt downloaden? Wij helpen je graag!

Android


 

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google. De meeste grote smartphonemerken, zoals Samsung, Huawei en Nokia, hebben gekozen om Android te gebruiken voor hun smartphones. Android beperkt zich echter niet alleen tot smartphones. Ook andere smart-apparaten in huis zijn vaak voorzien van Android software. Denk hierbij aan smartwatches, tablets en smart-tv's.

Open besturingssysteem

Android is een open platform. Dat betekent dat de code vrij gebruikt mag worden door ontwikkelaars. Veel telefoonmerken maken daarom een eigen versie van Android, bijvoorbeeld met unieke menu's en standaard geïnstalleerde apps.


 

Bekijk Android aanbiedingen


 

Nieuwste Android versie

De nieuwste Android versie is Android 14. Per 4 oktober 2023 werd Android 14 beschikbaar voor alle Google Pixel-toestellen vanaf de Pixel 4a. De meeste telefoons van andere Android-merken hebben daarna ook een software update naar Android 14 gekregen.

Heb je een smartphone met Android en wil je weten wat je met de nieuwste Android versie kunt? Android 14 brengt een aantal nieuwe functies met zich mee. Zo worden de mogelijkheden om te personaliseren uitgebreid. Ook de veiligheid en privacy zijn verbeterd. Daarnaast heeft Google een aantal handige nieuwe functies toegevoegd. 

Nieuw in Android 14

Android 14 is vooral een verdere perfectionering van Android 13 en Android 12. In de laatstgenoemde versie werd het Material You-design geïntroduceerd, en daar bouwt Android 14 qua design op voort. 

Dit zijn de belangrijkste nieuwe features van Android 14:

 • Je kunt naar eigen smaak instellen wat je ziet op je vergrendelde scherm.
 • Verbeterd inzicht in welke apps toegang hebben tot jouw persoonlijke data.
 • Het aanpassen van lettergroottes wordt sneller en makkelijker.
 • Ondersteuning voor een nieuwe Ultra HDR-indeling voor heldere, levendige foto's.
 • Je kunt je telefoon als webcam gebruiken, door deze met een USB-kabel aan te sluiten op een pc of laptop.

Stel je vergrendelscherm zelf in

Op Android 14 kun je zelf kiezen welke widgets je te zien krijgt op je vergrendelde display, bijvoorbeeld een klok, of het weer. Je kunt zelf de snelkoppelingen op dit scherm instellen, of kiezen uit één van de beschikbare templates. 

Genereer je eigen achtergrond

Binnenkort beschikbaar op Android 14: door kunstmatige intelligentie gegenereerde achtergronden voor jouw telefoon. Vertaal jouw verbeeldingskracht binnen enkele seconden naar je telefoonscherm.

Verbeterde gebruikservaring

Heb je soms moeite met het lezen van kleine lettertjes op jouw smartphone? Het wordt met een snelle instelling veel eenvoudiger om (een deel van) een tekst te vergroten. Ook kun je nieuwe meldingen instellen: door middel van een flits van je scherm of je camera flitser zie je jouw notificaties eerder binnenkomen.

Beveiliging en privacy

Op het gebied van privacy en veiligheid heeft Android 14 een paar nieuwe functies. Apps vragen nu proactief toegang tot persoonlijke data (bijvoorbeeld toegang tot jouw locatie of fotogalerij). Kies per applicatie of en wanneer deze toegang tot je gegevens krijgt.

De eerste Android versie voor smartphones verscheen in 2008, bekend als Android 1.0 Angel Cake. Deze speelse naam heeft de toon gezet voor alle Android versies die nog zouden volgen, tot versie 10. Van 2008 tot en met 2022 kwamen de volgende Android versies uit:

 • 2008 Android 1.0 Angel Cake.
 • 2009 Android 2.0 Eclair.
 • 2011 Android 3.0 Honeycomb.
 • 2011 Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
 • 2014 Android 5.0 Lollipop.
 • 2015 Android 6.0 Marshmallow.
 • 2016 Android 7 Nougat.
 • 2017 Android 8 Oreo.
 • 2018 Android 9 Pie.
 • 2019 Android 10.
 • 2020 Android 11.
 • 2021 Android 12.
 • 2022 Android 13.

Ieder jaar wordt er een nieuwe Android versie uitgebracht, maar daarnaast is er nog een andere versie van dit besturingssysteem: Android One. Ook heeft Androidontwikkelaar Google sinds enkele jaren onder de noemer Android Enterprise Recommended speciaal voor organisaties een nieuwe dienst gelanceerd.

Android One

Sommige smartphonemerken kiezen ervoor om hun telefoons te leveren met Android One. Deze versie van Android is zeer gebruiksvriendelijk en heeft op elke smartphone dezelfde look. Onoverzichtelijke thema's en overbodige apps behoren hiermee tot de verleden tijd.

Een ander groot pluspunt van Android One is de beveiliging. Iedere Android One-smartphone ontvangt twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates. Dit is langer dan bij smartphones met de ‘gewone’ Android.

Android Enterprise Recommended

Veel organisaties schaffen smartphones voor zakelijk gebruik aan. Met de dienst Android Enterprise Recommended wilt Google dit makkelijker maken en helpt bedrijven zo met het selecteren van Android-apparaten voor hun medewerkers.  

Android Enterprise Recommended bevat een aantal richtlijnen waar apparaten aan moeten voldoen. Op die manier kan een organisatie beter een selectie maken. Bovendien geeft dit de zekerheid dat er een geschikt toestel voor zakelijk gebruik wordt gekozen.


 

Android versie updaten

Google brengt regelmatig nieuwe versies van het besturingssysteem Android uit. Ongeveer één keer per jaar krijgt Android een grote update, waarbij de nieuwste Android versie wordt uitgerold. Verder zorgt Google voor regelmatige beveiligingsupdates, zodat jij je Android-smartphone veilig kunt blijven gebruiken.

Nieuwste Android versie downloaden: 7 stappen

Je Android-software updaten naar de nieuwste versie is dus nuttig én belangrijk. Dit doe je snel en eenvoudig in 7 stappen:

 1. Ga naar 'Instellingen' op je smartphone.
 2. Kies ‘Systeem’.
 3. Kies ‘Systeem-update’.
 4. Je ziet nu of jouw smartphone up-to-date is, of dat er een nieuwe Android update klaarstaat.
 5. Als er een Android update beschikbaar is, kun je deze downloaden.
 6. Installeer de Android update na het downloaden.
 7. Je smartphone heeft nu de nieuwste software update van Android!

 

Beste Android smartphones

Heb je een Android smartphone en is de nieuwe Android update niet meer beschikbaar voor jouw toestel? Dan is je smartphone mogelijk (te) oud, waardoor de update niet beschikbaar is voor jouw telefoon. Wil je tóch de nieuwe Android versie downloaden op je smartphone? Dan is het misschien wel interessant om te kijken voor een nieuw Android toestel. We hebben de beste Android toestellen voor je op een rij gezet:

Bekijk de beste Android telefoons


Ook interessant
 

beveiliging telefoon

Hoe beveilig ik mijn Android telefoon? Onze tips!

Lees meer

 

Android of ios

Android of iOS? De belangrijkste verschillen uitgelegd!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe werkt overstappen van iOS naar Android?

> Lees meer

 

Blog homepage