Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het?

Heb je weleens gehoord van draadloos opladen? De kans is groot dat dit ook mogelijk is met jouw smartphone. Is draadloos opladen écht een stuk makkelijker of is het juist omslachtiger? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is draadloos opladen en hoe werkt het?
Draadloos opladen is een manier om je mobiele telefoon op te laden zonder dat deze direct verbonden is met een bedrade oplader en het stopcontact. Het enige dat je hoeft te doen, is je mobiele telefoon op een oplaadstation te leggen. Dit oplaadstation is wél met een kabel en het stopcontact verbonden.

Draadloos opladen werkt met twee spoelen. Eén spoel is gemonteerd in de mobiele telefoon en de andere in de oplader. Als de smartphone op de oplader wordt gelegd, ontstaat er een elektromagnetisch veld. Hierdoor wordt het stroomcircuit gesloten en dat zorgt voor het opladen van de telefoon.

De voor- en nadelen van draadloos opladen
Het grootste voordeel van draadloos opladen, is dat er geen draad nodig is tussen het toestel en het oplaadstation. Daar komt bij dat de USB aansluiting van de smartphone minder wordt gebruikt. Dit vermindert slijtage.

Een klein nadeel van draadloos opladen, is dat het minder snel gaat dan het ‘normale’ opladen. Er is ook nog geen universele draadloze oplader op de markt. Daardoor kan het voorkomen dat je jouw smartphone niet kan opladen met het oplaadstation van iemand anders.

Wat kan er nog meer draadloos worden opgeladen?
Naast het opladen van je mobiele telefoon kunnen er nog veel meer apparaten draadloos worden opgeladen. De elektrische tandenborstel is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast gebruiken automerken als Toyota en General Motors het draadloos opladen voor sommige elektrische auto’s.